08.03.2021 | Tisková zpráva

Pandemie koronaviru poznamenala průběh základní části TELH

Pandemie koronaviru a s ní související opatření několikrát výrazně poznamenaly průběh základní části Tipsport extraligy, a to především mezi zářím a listopadem 2020. V prvním až devátém kole musely být z důvodů karanténních opatření odloženy téměř dvě třetiny utkání (41 ze 63 zápasů).

Onemocnění tehdy prodělaly téměř tři čtvrtiny hráčů a členů realizačních týmů, takže například v sedmém kole nebylo podle rozpisu sehráno žádné a v devátém kole jediné utkání.

Mezi polovinou října a listopadu se soutěž kvůli zákazu sportovních podniků nehrála vůbec, což znamenalo odložení dalších 42 zápasů.

Po jejím znovuzahájení bylo mezi hráči, členy realizačních týmů a rozhodčími provedeno téměř 9 500 testů s tím, že počty pozitivních nálezů se pohybují v jednotkách. Celkem byla v náhradním termínu sehrána téměř čtvrtina utkání základní části.

V průběhu soutěže se v souvislosti s vývojem počtu nakažených a vládními opatřeními měnila také pravidla pro účast diváků. Zatímco při zahájení ročníku mohla být utkání přítomna tisícovka diváků s polovinou zbývající kapacity stadiónu, ke konci září byl počet návštěvníků omezen na jeden tisíc a od počátku října se hraje bez diváků.

„Vyhráno nemáme, protože počty nakažených jsou i nadále vysoké a termíny play off odkládání zápasů neumožňují,“ uvedl v této souvislosti prezident Českého hokeje Tomáš Král. „Jsme ale rádi, že se základní část podařilo v plném rozsahu sehrát. Chci za to poděkovat účastníkům a partnerům soutěže, fanouškům u televizních a internetových přenosů, stejně jako institucím za nastavení funkčních podmínek a kompenzace klubům. Vážím si toho, že jsme se místo lamentování a katastrofických scénářů soustředili na nalezení cest, jak soutěž ve složitých podmínkách dohrát.“