29.10.2011 | Petr Studnička

P. Studnička: Poznatky o fungování hokejové akademie v Kanadě

V březnu letošního roku zahájil Český svaz ledního hokeje nový projekt, jenž má inovovat celý sportovně výchovný proces v klubech – tzv. Akademie ČSLH. Cílem projektu je výchova špičkových mládežnických hráčů, schopných konkurovat nejlepším hráčům ve světovém měřítku, ve spojení s absolvováním středoškolského vzdělání. Pro sezónu 2011/12 získalo status Akademie ČSLH šest oddílů.
Rád bych se v krátkosti podělil o zkušenost, kterou mám s obdobným projektem fungujícím v Kanadě. Hokejová akademie Pursuit of Excellence se nachází ve městě Kelowna v provincii Britská Kolumbie. Jejím motem je kombinace intenzivního, komplexního hokejového programu s vysokou úrovní vzdělávání pro hráče ve věku 12-17 let. Pro nás možná poněkud zvláštní věková kategorie vychází ze školního uspořádání, kdy ve 12 letech děti končí základní stupeň vzdělání „elementary school“, a nastupují na tzv. „junior high school“.

Od pondělí do pátku hráči absolvují každý den 2x hodinový trénink na ledě, 1x trénink kondice mimo led (pro tento účel využívají trénink boxu) a trénink techniky mimo led (driblink s dřevěnou kuličkou nebo střelba). 3x v týdnu je zařazena prezentace v učebně, kde se hráči vzdělávají v tématech, jako správná výživa nebo sportovní psychologie. Probíhají také rozbory videozáznamů individuální techniky hráčů i herních situací (z utkání svého týmu i z utkání NHL). Akademie deklaruje, že, v průběhu jednoho školního roku hráči absolvují 1000 hodin tréninku!

Pursuit of Excellence od svých trenérů vyžaduje, aby trénink probíhal v pozitivní a povzbuzující atmosféře bez zbytečného tlaku na hráče. Individuální rozvoj hráčů a upevňování jejich sebevědomí je důležitější než vyhodnocování statistik a momentální postavení v tabulce. 

Naše oddíly, které získaly status Akademie ČSLH, by již měli splňovat požadované nároky na tréninkový proces. Přesto věřím, že některé z výše uvedených zkušeností mohou posloužit jako inspirace nejen pro ně, ale i pro všechny ostatní oddíly, které mají zájem na dalším zlepšení práce s mladými hokejisty.