25.04.2019 | ČSLH

Ostrá generálka je tady, Češi jdou poprvé na Slováky!

Národní tým zahájí dnes od 18:00 první utkání se Slovenskem. Úvodní zápas se odehraje v Trenčíně a o den později je v plánu odvetný duel v Nitře. Tým povede jako hlavní trenér Robert Reichel, který nahradí Miloše Říhu. Lodivod české střídačky byl propuštěn dnes z nemocnice a utkání vynechá. Na střídačku se Říha vrátí v odvetném zápase.

Euro Hockey Challenge napíše poslední díl a to na Slovensku. Čeští hokejisté se představí pod Tatrami i s posilami z NHL. Do dnešního utkání nastoupí Filip Chytil, pro kterého to bude po týdenní přípravě v Karlových Varech první prověrka. Naopak do úvodního utkání proti Slovensku nenastoupí dvojice z Philadelphie Jakub Voráček a Radko Gudas. „Rozhodli jsme se tak i proto, že chceme ještě vidět hráče, o kterých nemáme definitivně jasno. Vzhledem k tomu, že kluci z NHL měli desetidenní pauzu, chceme, aby měli ještě o něco delší trénink,“ říká Robert Reichel o situaci kolem Letců. „Kluci, kteří nebudou hrát první zápas, nastoupí v sobotu," dodává hned vzápětí.

V Trenčíně budou mimo hru útočník Milan Gulaš a obránci Petr Zámorský s Janem Kolářem. Naopak je jasno, kdo se představí v brance. Důvěru pro první utkání dostane Jakub Kovář. Maskovaný muž odchytal polovinu utkání v Euro Hockey Challenge. Trenéři mu dají důvěru i nyní. Záda mu bude krýt Patrik Bartošák. „Podle vývoje zápasu uvidíme, jak by to bylo v sobotu," líčí nasazení gólmanů Reichel. České reprezentanty nečeká nic jednoduchého a o síle Slovenska má jasno i realizační tým národního mužstva. „Slováci mají kvalitní mužstvo. Jsou doma, oba stadiony by měly být vyprodané. Myslím si, že domácí budou hrát určitě jinak než v Rakousku. Budou nás dohrávat a my se musíme připravit na všechno. Včetně obecenstva, protože v Trenčíně i v Nitře bude velký rachot,“ uzavírá dočasný trenér.

Český národní tým změří síly se Slovenskem po téměř čtyřech letech, protože naposledy se oba celky potkaly v Euro Hockey Challenge v sezoně 2014/2015. Obě utkání vyhrál národní tým po těsných výsledcích 3:1 a 3:2 po samostatných nájezdech. Uvidíme, kdo zvládne lépe generálku před Mistrovstvím světa, které začíná přesně za dva týdny v Bratislavě a Košicích.

Předpokládaná sestava české reprezentace:

Jakub Kovář (Bartošák) – Polášek, Jeřábek, F. Pavlík, Jordán, Kundrátek, Krejčík, Sklenička, Moravčík – Sekáč, Fořt, Zaťovič – Tomášek, Chytil, Červený – H. Zohorna, R. Zohorna, T. Zohorna – Řepík, R. Hanzl, D. Kubalík (Rousek).

Nominace Česka na zápasy se Slovenskem

Brankáři (3):
Jakub Kovář (Jekatěrinburg, KHL), Patrik Bartošák (HC VÍTKOVICE RIDERA), Marek Langhamer (Chabarovsk, KHL).

Obránci (11):
Radko Gudas (Philadelphia, NHL), Jan Kolář, Michal Jordán (oba Chabarovsk, KHL), Adam Polášek (Nižněkamsk, KHL), Jakub Krejčík (Lukko Rauma, Finsko), Filip Pavlík, Petr Zámorský (oba Mountfield HK), Tomáš Kundrátek (Davos, Švýcarsko), Jakub Jeřábek (San Antonio, AHL), David Sklenička (Laval, AHL), Michal Moravčík (HC Škoda Plzeň).

Útočníci (16):
Jakub Voráček (Philadelphia, NHL), Filip Chytil (New York, Rangers, NHL), Robin Hanzl (Spartak Moskva, KHL), Michal Řepík (Podolsk, KHL), Jiří Sekáč (Kazaň, KHL), Tomáš Zohorna (Chabarovsk, KHL), Dominik Kubalík (Ambri-Piotta, Švýcarsko), David Tomášek (Jyväskylä, Finsko), Rudolf Červený (Brynäs Gävle, Švédsko), Hynek Zohorna (Lahti, Finsko), Jan Kovář, Milan Gulaš (oba HC Škoda Plzeň), Martin Zaťovič (HC Kometa Brno), Tomáš Fořt (PSG Berani Zlín), Radim Zohorna (BK Mladá Boleslav), Lukáš Rousek (HC Sparta Praha).

Program utkání Euro Hockey Challenge:

Pátek 26. dubna:
18:00 Slovensko – Česko (Trenčín)

Sobota 27. dubna
18:00 Slovensko – Česko (Nitra)