20.04.2015 | Martin Zíta

Osmnáctka přehrála Švýcary a ve čtvrtfinále ji čekají Američané

V úterý skončil na mistrovství světa do 18 let program základních skupin. Čeští mladíci se na závěr skupiny B utkali s domácími Švýcary a potvrdila, že kvalita jejich hry jde nahoru. Od úvodu jasně ovládali hru a došli si pro výhru 5:0. Ve čtvrtfinále, které je na programu ve čtvrtek, je tak čeká souboj se Spojenými státy americkými.

Další gólová smršť, Američané smetli Němce

Nebezpečnější tým na šampionátu zatím nenajdeme. Hráči Spojených států nastříleli ve čtyřech zápasech základní skupiny hned třicet gólů a třináct jich odpoledne poslali do německé branky.

Němci se ještě teoreticky mohli vyhnout hře o záchranu, k tomu ale potřebovali tři body a prohru Švédů. Jedna podmínka byla splněna, ale to nestačilo. V americkém dresu znovu řádilo několik hráčů, Bracco, Matthews a Roslovic si připsali po čtyřech bodech. Posledně jmenovaný dokonce vstřelil hattrick. Američané tak zvítězili 13:1 a skončili na druhém místě skupiny A.

USA – Německo 13:1 (4:0, 5:1, 4:0)
Branky a nahrávky:
8. Roslovic (Matthews, Jones), 11. Kunin (Boka), 13. Roslovic (Matthews, Tkachuk), 14. Tkachuk (Matthews, Roslovic), 27. White (Fischer, Bracco), 31. Kunin (McAvoy, Bracco), 31. Terry (Jones, Fischer), 35. Boka (Bracco, Jones), 39. Kunin (Greenway), 45. Bracco (Floodstrand, Keller), 48. Matthews (Krys), 52. Warren (Greenway, Thompson), 53. Roslovic (Tkachuk) – 23. Schutz (Glassl, Daubner)

Obrat ve druhé třetině přinesl Kanadě výhru nad Finskem

Přímý souboj o první příčku zugské skupiny se odehrál mezi Kanadou a Finskem. Oba celky neztratily před vzájemným zápasem jediný bod.

Finové vstoupili do zápasu lépe a ujali se dvoubrankového vedení. S kanadskými mladíky to v tu chvíli nevypadalo vůbec dobře. Javorové listy se ale po první pauze vzpamatovaly a třemi zásahy otočily vývoj utkání. Lví podíl na tom měl tradičně Matt Barzal a také obránce Thomas Chabot.

Kanada – Finsko 3:2 (0:2, 3:0, 0:0)
Branky a nahrávky:
30. Barzal (Chabot), 31. Chabot (Barzal), 37. Benson (Gawdin) – 10. Saarela, 20. Laine (Puljujarvi)

Švédsko kousalo, Rusové rozhodli až ve třetí třetině

Skupinu A uzavřel večerní souboj mezi Švédskem a Ruskem. Rusové chtěli potvrdit dosavadní dominanci a základní skupinou projít bez jediné ztráty, což se jim podařilo. Nebylo to ale jednoduché.

Švédové totiž dvakrát v zápase vedli, v jednom případě dokonce o dva góly. Ruští hráči tak museli o tři body bojovat do posledních minut a zápas na svou stranu definitivně strhli až ve třetí třetině. V ní soupeřovu obranu překonali hned čtyřikrát a dokráčeli k výhře 7:4.

Švédsko – Rusko 4:7 (2:1, 1:2, 1:4)
Branky a nahrávky:
1. Lindgren (Asplund), 12. Lindström (Younan), 23. Ölund (Dahlén), 43. Olhaver (Larsson, Dahlén) – 1. Vorobjov (Jurtajkin, Gurjanov), 30. Gurjanov, 38. Žukenov (Jurtajkin), 49. Gurjanov (Jakovenko, Žukenov), 53. Sokolov (Žukenov, Jurtajkin), 54. Ivaňuženkov (Rubcov), 58. Gurjanov

Češi v závěrečném duelu smetli Švýcary

Parádní výkon od první do poslední minuty. Čeští reprezentanti v posledním zápase základní skupiny narazili na Švýcary, které poháněly plné tribuny. Ani to ale domácím mladíkům nestačilo.

Osmnáctka si už v první třetině vypracovala dvoubrankové vedení, které postupně navyšovala. Skóre se nakonec zastavilo na 5:0 pro český výběr. Velkou měrou k výhře přispěla první formace ve složení Zacha – Špaček – Kaše, která obstarala hned tři přesné zásahy. Češi se tak v tabulce skupiny A umístili na třetím místě a ve čtvrtfinále je čeká souboj se Spojenými státy americkými.

Česko – Švýcarsko 5:0 (2:0, 2:0, 1:0)
Branky a nahrávky:
16. Kaše (Zbořil), 18. Špaček (Kaše), 29. Zacha (Špaček), 34. Zbořil, 60. Suchý (Hronek)

Čtvrtfinálové dvojice

USA – Česko 14:45, Lucern
Kanada – Švédsko 16:00, Zug
Finsko – Slovensko 18:45, Lucern
Risko – Švýcarsko 20:00, Zug