21.04.2014 | Lukáš Peroutka

Osmnáctka porazila Švýcary, ve čtvrtfinále MS ji čeká Rusko

Česká hokejová reprezentace do 18 let porazila ve svém posledním vystoupení v základní skupině MS v Lappeenrantě Švýcarsko 4:2. Dvěma trefami se o vítězství přičinil čerstvě sedmnáctiletý Pavel Zacha. Češi tak ve skupině B obsadili druhé místo a ve čtvrtfinále se ve čtvrtek utkají s Ruskem.

První třetina vyrovnaného duelu přinesla zodpovědnou hru obou týmů. Češi měli střeleckou převahu, do velkých šancí se ale nedostávali a nejblíže ke změně skóre byl soupeř národního týmu. To dostal Malgin přihrávku do křídla, natlačil se před brankáře Vaněčka, jenž s kotoučem klouzal tak dlouho, až skončil skoro za brankovou čárou. Situaci ještě musel ověřit videorozhodčí, nicméně stav zůstal 0:0.

Bezbrankový stav zlomil až ve druhé části individuální akcí Jakub Vrána, který po pravém křídle přebruslil obránce a prostřelil gólmana Fehra. Češi následně nevyužili dvě přesilovky, prosadili se ale hned po přestávce, kdy Karabáčkovu přesnou nahrávku uklidil do sítě Pavel Zacha. Rod poté v 45. minutě snížil, ale prakticky hned vzápětí se znovu Zacha zorientoval nejlépe před brankou a zvýšil na 3:1. 

Ještě jednou se Švýcarsko dotáhlo na dostřel, když Kevin Fiala osm minut před koncem zakončil rychlou kombinaci spoluhráčů. Tým Jakuba Petra si ale tři body utéct nenechal. Při power-play soupeře ujeli Smejkal s Pastrňákem a prvně jmenovaný střelou do prázdné branky rozhodl o tom, že česká reprezentace skončí ve skupině na druhém místě s osmi body, což je bodový zisk, kterého na šampionátu dosáhli naposledy v roce 2002.

Ve čtvrtfinále se Češi ve čtvrtek od 14:00 utkají v Imatře s Ruskem. 

Česko – Švýcarsko 4:2

Góly a nahrávky: 27. Vrána (Pyrochta, Mašín), 42. Zacha (Karabáček, Pastrňák), 46. Zacha (Karabáček), 60. Smejkal (Pastrňák) – 45. Rod (Fiala, Malgin), 53. Fiala (Karrer, Rod). Třetiny: 0:0, 1:0, 3:2.

Američané "přestávkovými" góly zdolali Finy

Spojené státy si zajistily první místo ve skupině a vyhnuli se potenciálnímu duelu proti Kanadě díky výhře nad domácími Finy, kterou zařídil 66 vteřin před koncem z téměř nulového úhlu Jack Eichel. Američané své góly rámovali přestávkami. První vstřelili 9 vteřin před koncem úvodní části, druhý 19 vteřin po přestávce, třetí pak dokonce osm desetin před druhou sirénou. Finsko se drželo a hrálo vyrovnaný duel, na rozhodující branku už ale odpověď nenašlo.

USA – Finsko 4:3

Góly a nahrávky: 20. Hanifin, 21. Bjork (Larkin), 40. Connor (Matthews, Hanifin), 59. Eichel (Milano) – 10. Keskitalo (Lammiko, Honkanen), 26. Saarela (Keskitalo), 34. Kiviranta (Kapanen). Třetiny: 1:1, 2:2, 1:0.

Rusko obralo o body Kanadu

Vůbec první bodovou ztrátu na turnaji připravili obhájci titulu z Kanady hokejisté Ruska. Ti sice po dvou třetinách prohrávali 0:1, hned v úvodu druhé třetiny ale Nikolišin vyrovnal. Barzal poté vrátil kanadskému týmu vedení, ale střelecky aktivnější Rusové v poslední minutě odvolali brankáře a v přesilovce šesti proti čtyřem dokázali zásluhou Kameněva srovnat. Jediným úspěšným exekutorem samostatných nájezdů se stal Kirill Pilipenko.

Kanada – Rusko 2:3sn

Góly a nahrávky: 22. Konecny (Sanheim), 48. Barzal (McCann) – 41. Nikolišin, 60. Kameněv (Nikolišin, Slepcov), rozh. náj. Pilipenko. Třetiny: 0:0, 1:0, 1:2 - 0:0.

Švédové splnili proti Německu povinnost

Švédsko vstupovalo do závěrečného utkání základní skupiny A s vědomím, že tříbodová výhra jej posune na druhé místo tabulky. Nic jiného se proti poslednímu Německu ani neočekávalo. Seveřané začali očekávanou úlohu plnit velmi rychle, hned v první třetině vstřelili tři góly a utkání vedou k vítěznému konci...

Německo – Švédsko 3:9 

Góly a nahrávky: 32. Wiederer (Kammerer, Wissmann), 42. Kammerer (Loibl, Konopatzki), 45. Wiederer (Todam, Wissmann) – 8. Holmström (Lindblom, Mattsson), 12. Aho (Franzen, Rosdahl), 15. Lindblom (Nylander, Holmström), 25. Lagesson (Nylander, Holmström), 26. Tornqvist (Forsbacka Karlsson, Rosdahl), 33. Aho (Franzen), 34. Andersson (Ehn, Elgestal), 46. Forsling (Nylander, Kempe), 51. Nylander (Holmström, Lindblom). Třetiny: 0:3, 1:4, 2:2.

Program čtvrtfinále

Čtvrtek 24. dubna:
12:00 USA – Slovensko, Lappeenranta
14:00 Česko – Rusko, Imatra
16:00 Švédsko – Finsko, Lappeenranta
18:00 Kanada – Švýcarsko, Imatra