16.04.2017 | Martin Stříbrný

Osmnáctka podlehla Spojeným státům 2:5, v úterý ji čeká sborná

Reprezentanti České republiky do osmnácti let se po dni volna představili fanouškům ve Spišské Nové Vsi v utkání proti Spojeným státům americkým. V utkání bohužel dělali Češi mnoho chyb v defenzivní činnosti, často propadali a Američané jejich chyby trestali. Po závěrečné siréně svítil na kostce stav 5:2 pro USA. Čechy čeká poslední utkání ve skupině v úterý proti týmu Ruska! (Foto: Juniorský hokej)

Český výběr se ve třetím utkání na mistrovství představil proti reprezentantům Spojeným státům americkým. O náročnosti utkání nebylo třeba pochybovat. „Známe je, s Amíky to nebude nic jednoduchého. Předvádějí typický zámořský hokej, s přihrávkami dopředu a také velkou agresivitou při forčekingu. Američané jsou hrozně silní, sebevědomí,“ hodnotil tým USA před utkáním asistent trenéra Patrik Augusta.

O důležitosti vstupu do utkání se toho namluvilo hodně, vše platilo dvojnásob právě kvůli kvalitě soupeře. „V momentě, kdy se dostanou do vedení, jim najednou narostou křídla a jsou na ledě o hodně víc cítit,“ pokračoval asistent Augusta. Ani přes velkou přípravu ovšem nebyl start do utkání úplně optimální. „Povedl se nám sice vstup do utkání, ale potom jsme hru nepochopitelně otevřeli a inkasovali jsme hrozně laciné branky,“ mrzelo hlavního lodivoda Václava Varaďu.

Největší šance Spojených států vznikaly především v první polovině utkání v přesilových hrách českého národního týmu. „Dnes jsme hráli přesilovky doslova hrozně. Tolik chyb, co jsme tam udělali, neskutečné. Bohužel nás tohle stálo celý zápas,“ měl jasno o hlavním důvodu porážky Ondřej Machala. „Asi to pramenilo z přemíry snahy. Kluci propadali, když zaváhali na modré čáře, a jejich hráči nám ujeli. Potom si počkali a mazácky zakončili. Myslím si, že takové úniky se nestávají ani v hobby hokeji. Byl to asi zlomový bod,“ souhlasil se svým svěřencem trenér Varaďa.

Po několika samostatných nájezdech a čtyřech obdržených gólech se z brány poroučela jasná jednička Jakub Škarek. „Ke střídání brankářů jsem sáhl já. Kuba nemohl ani za jednu branku a nechtěl jsem ho tam nechávat déle,“ litoval Škarka Václav Varaďa. Do brány tak naskočil náhradní brankář Jiří Patera, který během svého působení v utkání zlikvidoval hned dvě trestná střílení! „Jsem rád, že jsem se dostal do zápasu. Navíc se mi podařilo vychytat dva samostatné nájezdy. Bohužel to nebylo nic platné, když jsme Američanům nakonec podlehli,“ shrnul pokaženou premiéru mladý Patera.

Čeští hokejisté ovšem nesmějí věšet hlavy, již zítra je totiž čeká poslední utkání ve skupině proti ruské sborné! „Rusové jsou hodně důrazní, bude to velmi těžké utkání,“ očekává další fyzicky náročné utkání útočník Machala. „Rusové jsou výborní individuálně a silní na kotouči, navíc jim chytá celkem dobře brankář,“ chválí úterního soupeře Varaďa a dodává. „Máme s nimi letos velmi dobrou bilanci, snad to zítra potvrdíme.“

I na tomto utkání panovala velmi dobrá atmosféra. Od začátku mistrovství do dnešního dne si cestu na hokej našlo přes 27 tisíc fanoušků! „Tušil jsem, že tu bude dost lidí. Přeci jenom, mistrovství světa je tu po hrozně dlouhé době, takže jsou zřejmě natěšení. Lidé na hokej chodí, což je super,“ chválil po utkání fanoušky brankář Patera.