15.04.2015 | Pavel Kuba

Osmnáctce se vstup do MS nevyvedl, Finsko bylo nad české síly

Na úvodní zápas MS hráčů do osmnácti let nebudou čeští junioři vzpomínat v nejlepším. První zápas ve švýcarském Zugu nezvládli a Finsku podlehli 1:6. To jejich slovenským kolegům se v souboji s druhým severským soupeřem dařilo o poznání lépe a Švédsko nakonec přetlačili poměrem 3:1. První zápasy za sebou mají i oba severoamerické celky. Zatímco Kanada v gólové přestřelce získala povinný skalp Lotyšska, obhájce titulu z USA nestačil na Rusko.

Slováci vykročili správnou nohou, udolali Švédsko

První zápas skupiny A v Lucernu nabídl souboj Švédska se Slovenskem. Švédové sice první polovinu duelu dominovali a na ledě byli jasnými pány, nedařilo se jim ale překonat skvěle chytajícího Adama Húsku, který položil základy následujícímu slovenskému vítězství.

Slováky nastartoval k možná překvapivé výhře v závěru druhé třetiny Solenský, a i když se Švédům podařilo ve třetí třetině jednobrankovou ztrátu dotáhnout, čtyři minuty před koncem přidal druhý slovenský gól nekompromisní Marek Hecl. Švédové se s nepříznivě vyvíjejícím výsledkem snažili ještě něco udělat, odhodlali se i pro hru bez brankáře, ale ta místo jim pomohla spíše Slovákům, kteří trefou do prázdné brány pečetili své první vítězství na turnaji.

Švédsko - Slovensko 1:3 (0:0, 0:1, 1:2)
Branky a nahrávky: 46. Ek Eriksson (Asplund, Ahl) – 38. Solenský (Horváth, Žitný), 56. Hecl (Sadecký), 60. Lešťan (Valent, Bondra).

Amerika Rusko mohutně přestřílela, výhry se ale nedočkala

Obhájce titulu klopýtl hned ve svém prvním vystoupení na šampionátu. Hokejisté Spojených států nezvládli bitvu s Ruskem, ve které byli jednoznačně lepším týmem, ale kvůli prachmizerné koncovce nakonec odešli s prázdnou. Američané na ruského brankáře Samsonova vyslali 50 střel, uchytila se ale jen jedna z první třetiny.

Tu navíc Američané jednobrankovým náskokem vyhráli. Do druhého dějství sice vstoupili znovu aktivně, branky ale stříleli už jen Rusové, kteří obrátili skóre ve svůj prospěch. V závěrečné třetině se sice Američanům snaha o dorovnání výsledku nedala odepřít, ruský brankář byl však bezchybný a po zásluze byl zvolen nejlepším ruským hráčem zápasu.

Rusko - USA 3:1 (0:1, 2:0, 1:0)
Branky a nahrávky:
24. Gurjanov (Vorobjov), 28. Žukenov (Sokolov, Kaprizov), 60. Sokolov – 8. Terry.

Vítězství Kanady nad Lotyšskem v sedmnáctigólové přestřelce

První a třetí třetina vesměs vyrovnané, prostřední dvacetiminutovka však v jasné režii javorových listů. I takhle by se dal shrnout úvodní zápas skupiny B mezi Kanadou a Lotyšskem ve švýcarském Zugu, který nakonec zámořští hráči opanovali poměrem 11:6!

Přitom první třetinu to s Kanadou nevypadalo vůbec dobře. Lotyši dobře začali a po úvodních dvaceti minutách měli náskok 3:2. Do prostřední části již javorové listy vstoupily jako vyměněné, šestigólovým přídělem svého soupeře smáznuli a položili základ své vysoké výhře. Poslední část byla již udržovací, oba dva týmy v ní přidaly ještě po třech gólech. Kanada roli favorita zvládla a i díky hattricku Jeremyho Roye si připsala první výhru na turnaji.

Kanada - Lotyšsko 11:6 (2:3, 6:0, 3:3)
Branky a nahrávky:
12. N. Roy (Gadwin), 18. J. Roy (Stephens), 24. Howden (Chabot, Spencer), 25. Harkins (Benson, Wotherspoon), 27. J. Roy (Barzal), 27. Stephens (Benson), 28. Capobianco (Spencer), 30. Brisebois, 44. J. Roy (Barzal), 47. Stephens (Beauvillier, Barzal), 50. N. Roy – 11. Zile (Cukste, Dzierkals), 15. Priede (Tralmaks), 18. Bernhards (Blugers), 42. Buncis (Zile), 51. Cukste (Buncis), 57. Tralmaks.

Finové o výhře nad Českem rozhodli v přesilových hrách

Takovýto vstup do turnaje si čeští mladíci nepředstavovali ani v tom nejhorším snu. Do utkání nevstoupili ideálně, Finové byli od prvních minut lepší a svoji převahu přetavili v úvodní branku zápasu. I když se z následné akce podařilo ještě v první třetině dorovnat skóre obránci Liboru Hájkovi, ve druhé části se hra českého týmu sesypala úplně a Finové se díky třem trefám dostali do trháku.

Snahy o dramatizaci výsledku vzaly za své hned v úvodu třetího dějství, kdy Finové přidali pátou branku a o osudu utkání bylo definitivně rozhodnuto. Českému týmu se již nepodařilo skóre ani kosmeticky upravit, naopak inkasovali ještě jednou na konečných 6:1. Hlavním kamenem úrazu českého týmu byla nedisciplinovanost a následná hra v oslabení. Soupeř v přesilových hrách skóroval hned pětkrát!

Finsko - Česko 6:1 (1:1, 3:0, 2:0)
Branky a nahrávky:
9. Niemela (Tavernier), 24. Saarijarvi (Nattinen, Laine), 26. Laine (Puljujarvi), 28. Nattinen (Palmu), 43. Tammela (Saarijarvi, Laine), 47. Palmu (Tammela, Laine) – 11. Hájek (Zbořil, Koblížek).