09.05.2013 | Zdeněk Plánka

Opět s trápením, ale za tři body. Česko udolalo Slovince

S t o c k h o l m - Pokud by český tým ve svém pátem představení opět zaváhal, bylo by s ním velmi zle. Češi se sice trápili, ale nakonec zdolali i díky výbornému Pavelcovi Slovince 4:2. Ve skupině B se nedařilo Slovensku, které prohrálo po nájezdech s Rakouskem a v taháku dne Rusové podlehli domácím Finům a prohráli podruhé za sebou.
Češi zdolali Slovince až ve třetí třetině

Pokud chtěli čeští hokejisté pomýšlet na čtvrtfinále, museli bezpodmínečně porazit o záchranu bojující Slovince. Zdánlivě jednoduchý úkol se však stal takřka nepřekonatelnou překážkou. 

Národní tým opět nastoupil s pozměněnými útoky a začal dobře, Koukal ujel v oslabení a úspěšným blafákem poslal české barvy do vedení. Jenže Slovinci ještě v téže přesilovce dokázali vyrovnat a pak nastaly opravdu krušné časy. Nebýt Ondřeje Pavelce bylo by to opravdu špatné. V první třetině likvidoval obrovské šance Slovinců, postupně vychytal Robara a Razingara. Na dorážku Tičara z 12. minuty už byl ale krátký. Přesto byl stěžejní postavou českého týmu v celém zápase. Od toho tam jsem. Ale dostal jsem dva góly, což mi nepřidalo. Klobouk dolů před Slovinci, jak hráli. Nevěděl jsem, že hrají až takhle dobře. Měli nebezpečné přesilovky, naštěstí jsme je ubránili. Ještěže z přesilovek jsme dali góly my, ale ve hře pět na pět musíme přidat. Chce to trošku víc zodpovědnosti dozadu, hodnotil český gólman Ondřej Pavelec Češi dokázali ještě do první přestávky vyrovnat zásluhou Jiřího Hudlera v přesilové hře, což bylo pro vývoj utkání velmi důležité.

Druhé dějství branky nepřineslo. Český tým se sice snažil Slovince zatlačit, ale hrál převážně kolem mantinelů a těžko se dostával k dobrým střeleckým příležitostem. Navíc čeští hráči brali odpovědnost jen málo na sebe a jakoby se báli s pukem udělat něco navíc. Chyběl jim navíc Vrána, který utrpěl otřes mozku a na ledě se tak objevil mladíček Hertl. Za zmínku stojí jen teč Fleischmanna do brankové konstrukce a Hudlerova šance z bezprostřední blízkosti.

Odhodlání Slovinců dokázaly zlomit až dvě přesilové hry českého týmu v závěrečné třetině. Nejprve se prosadil Zbyněk Michálek a klid dal pak Česku kapitán Jiří Novotný. Chtěli jsme tři body, ty máme. Ale takový výkon na Kanadu stačit nebude. Musíme to zlepšit. Pak si to dáme s Nory možná o postup. Uvidíme, jak se ta tabulka vyvine, hledí do budoucnost gólman Winnipegu. Už k utkání s Nory by ale mohla být připravena velká posila v podobě Tomáše Plekance.

Česko - Slovinsko 4:2 (2:2, 0:0, 2:0) Branky a nahrávky: 6. Koukal, 20. Hudler (Voráček, Nakládal), 47. Z. Michálek (Voráček), 56. Novotný (Hubáček, Čáslava) - 7. Sabolič (Tičar, Gregorc), 12. Tičar (Sabolič). 
Rozhodčí: Kirk (Kan.), Olenin (Rus.) - Suominen (Fin.), Valach (SR). Vyloučení: 5:5. Využití: 3:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 1949.

Sestavy:
Česko: Pavelec - Z. Michálek, Šmíd, Hejda, Nakládal, Čáslava, Kutlák - Voráček, Vrána (21. Hertl), Hudler - Irgl, Novotný, Hubáček - Fleischmann, Jan Kovář, Tlustý - Vrbata, Hanzal, Koukal. Trenér: Alois Hadamczik.
Slovinsko: Kristan - Gregorc, Robar, Pretnar, Kranjc, Pavlin, Kovačevič, Tošič, Tavželj - Jeglič, Tičar, Sabolič - D. Rodman, M. Rodman, Urbas - Razingar, Pajič, Bašič - Pance, Mušič, Goličič. Trenér: Matjaž Kopitar.

Slovensko si zkomplikovalo cestu do čtvrtfinále

Nejveselejší turnaj nezažívají ani Slováci, kteří si chtěli po prohře s Lotyšskem spravit chuť na Rakousku. Rakušané ovšem měli jeden ze svých lepších dnů. Ve slovenské sestavě se objevil útočník Haščák, scházel naopak zraněný obránce Ďaloga a také Stümpel. To však Slovensku nevadilo v tom, aby se dostalo do vedení zásluhou Surového. Ta ale byla jediná radost úřadujícího vicemistra v utkání. Šance se sice střídaly na obou stranách, do brány ale proklouzla pouze střela Unterluggauera od modré čáry ve druhé třetině.

Favorit mohl jít do vedení opět ve třetí třetině. Ovšem ani Miklík, ani Záborský ruce nad hlavu zvednout nemohli. Nejblíže ke gólu byl Jurčina, při jeho přesilovkovém ostřelování však zvonila za rakouským gólmanem Starkbaumem pouze tyč! Třetí dějství, ani pětiminutové prodloužení vítěze neurčilo a musely tedy přijít ke slovu samostatné nájezdy. V těch se Slovákům vůbec nedařilo, naopak Vanek zajistil Rakušanům druhý bod. Svěřenci českého trenéra Vůjtka se sice drží stále na čtvrté pozici, ale zdaleka nemají nic jistého. Ještě je totiž čekají mimo jiné zápasy proti Rusku a USA. Zajímavý bude i souboj o záchranu.

Slovensko - Rakousko 1:2 po sam. nájezdech (1:0, 0:1, 0:0 - 0:0) Branky a nahrávky: 9. Surový (Sersen, Radivojevič) - 34. Unterluggauer (Baumgartner, Oberkofler), rozhodující sam. nájezd Vanek

Sestavy:
Slovensko: Staňa - Sekera, Mezei, Sersen, Mihálik, Jurčina, Vydarený - Radivojevič, Surový, Kopecký - L. Hudáček, Ölvecký, Šatan - Záborský, Kukumberg, Miklík - Haščák, Bližňák, Daňo - od 21. navíc Bartek.
Rakousko: Starkbaum - Pöck, Lakos, Schumnig, Lukas, Unterluggauer, F. Iberer, Altmann - Latusa, Koch, Vanek - Oberkofler, Peintner, Baumgartner - Welser, Kristler, Schuller - Raffl, M. Iberer, Hundertpfund - Herburger.

Sborná opět prohrála, nestačila na domácí Finy

Šlágr sedmého dne mistrovství se hrál v helsinské skupině. Domácí Finové totiž vyzvali obhájce titulu Rusy a hrál se skvělý hokej. Skóre otevřel ve čtvrté minutě Kontiola, který byl v zápase pořádně vidět. Dvougólový náskok mohl dát svému týmu Pesonen, vytáhl se však brankář Varlamov. Pak už přišli na řadu Rusové, kteří sice nevyužili přesilovou hru, ale krátce po ní pálil Kokarev do tyče. 

Situace se pak obrátila na začátku druhého dějství, kdy naopak pomohla tyč Rusku po střele Aaltonena. Zatímco na jedné straně zvonila tyč, na druhé se radovalo z vyrovnání. Radulovovo srovnání skóre však netrvalo dlouho a opět se prosadil Kontiola, jenž dal už pátý gól na turnaji. Klíčovou branku pak přidal Aaltonen. Později se ukázalo, že to byla trefa vítězná. Rusové totiž dokázali pouze snížit v závěrečné power-play. Na konci utkání ještě rozdal rozhodčí pětiminutový trest a do konce utkání duu Kovalčuk, Pesonen. Fini poskočili výhrou do čela skupiny B, Rusové jsou třetí.

Finsko - Rusko 3:2 (1:0, 2:1, 0:1) Branky a nahrávky: 4. Kontiola (Aaltonen, Lepistö), 28. Kontiola (Lepistö), 36. Aaltonen (Pesonen) - 24. A. Radulov (Kovalčuk), 59. Kovalčuk (Těreščenko, Nikulin)

Sestava:
Finsko: Raanta - Lepistö, Hietanen, Laakso, Mäntylä, Väänänen, Jalasvaara, Kukkonen, Melart - Pesonen, Kontiola, Aaltonen - Salminen, Korpikoski, Koskiranta - Savinainen, Viitaluoma, Pihlström - Anttila, Hagman, Hytönen. Trenér: Jukka Jalonen.
Rusko: Varlamov - Nikulin, Birjukov, Tjutin, Medveděv, Denisov, Bělov, Rjasenskij - Loktionov, A. Radulov, Kovalčuk - Popov, Pěrežogin, Anisimov - Mozjakin, Těreščenko, Petrov - Kokarev, Soin. Trenér: Zinetula Biljaletdinov.

Kanada bez větších potíží zdolala Bělorusko

Kanaďané mohou být díky posledním výsledkům ve velké pohodě. Tu ještě navíc umocnila pohodlná výhra nad Bělorusy. Javorové listy nedovolily ani na zlomek vteřiny soupeři naději na bodový úspěch. A branky O'Reillyho a Ladda je nasměrovaly bezpečně k vítězství. Bělorusko sice mohla dostat do hry přesilová hra ve druhé třetině, při ní však trefil Kitarov pouze tyč. Kanaďané si naopak se svoji přesilovkou poradili a Stamkos rozšířil svůj gólový účet na turnaji. Když pak využil na začátku závěrečné části další přesilovku Giroux, nebylo žádných pochyb, kdo utkání vyhraje. Bělorusové si připsali alespoň čestný úspěch v 56. minutě z hole Jefimenka.

Bělorusko - Kanada 1:4 (0:2, 0:1, 1:1) Branky a nahrávky: 56. Jefimenko (Demkov) - 12. O'Reilly (Skinner, J. Staal), 17. Ladd (Giroux, Schultz), 26. Stamkos (Giroux, Schultz), 43. Giroux (Stamkos, Ladd).

Sestavy:
Bělorusko: Milčakov - Černook, Kaznaděj, Graborenko, Filičkin, Goroško, Šinkevič, Maslenikov - Kulakov, Kitarov, Meleško - Ugarov, Kovyršin, Kolcov - Stefanovič, Stas, Jefimenko - Andrjuščenko, Demkov, Solomonov - Kislyj.
Kanada: Dubnyk - Robidas, Dillon, Schenn, Campbell, Harrison, Schultz, Brodie - Ladd, Giroux, Stamkos - Read, E. Staal, Simmonds - Hall, Duchene, Eberle - Skinner, J. Staal, O'Reilly.