24.08.2014 | Tisková zpráva

Opatření ČSLH ve věci odloženého utkání ELJ ze dne 22. srpna 2014

V pátek 22. srpna 2014 v 16:15 hodin obdržel prezident ČSLH Tomáš Král informaci o podezření z pokusu o ovlivnění výsledku utkání extraligy juniorů HC Litvínov – HC Motor České Budějovice, které se mělo hrát ve stejný den od 17:30 hodin. Podezření bylo založeno na skutečnosti, že jeden z hráčů HC Litvínov byl v uvedeném smyslu kontaktován hráčem druhého klubu.
Vzhledem k obsahu informací a podezření na závažné porušení Soutěžního a disciplinárního řádu ČSLH bylo neprodleně rozhodnuto, že utkání bude odloženo a sehráno v náhradním termínu, o čemž byly oba kluby informovány v 16:40 hodin. Vedení ČSLH ocenilo způsob, jakým v tomto případě postupoval oslovený hráč i jeho klub a požádalo klub HC Litvínov, aby o podezření ihned informoval Policii České republiky a předal jí veškeré dostupné podklady.

Na základě podnětu vedoucího soutěže rozhodl předseda disciplinární komise ČSLH František Dvořák v sobotu 23. srpna 2014 o zahájení disciplinárního řízení s hráčem HC Motor České Budějovice, kterého se podezření týká. Disciplinární řízení bylo zahájeno v pondělí 25. srpna 2014 s tím, že rozhodnutí bude vydáno v nejkratší možné době po prověření všech informací a vyslechnutí jednotlivých osob.

Vedení ČSLH také uloží všem účastníkům extraligy juniorů, aby hráče instruovali, jak v podobných případech postupovat a informovali je o případných sankcích, které vyplývají z Disciplinárního řádu ČSLH a trestního zákoníku. Stejné proškolení provedou na nejbližších reprezentačních srazech trenéři mládežnických výběrů České republiky.

Prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král navrhne Asociaci provozovatelů kursového sázení svolání schůzky, na které by byla prodiskutována vhodnost přijímání sázek na juniorské soutěže.