13.05.2018 | Matěj Vybíral

Odpoledne klid, večer drama. Překvapili Němci

Odpolední zápasy nenabídly žádná překvapení. Češi si v kodaňské skupině poradili hladce s Francií a Spojené státy rozstřílely 9:3 Norsko. V duelech od 20:15 Švédsko vybojovalo další vítězství, tentokrát dokázalo porazit 5:3 houževnaté Švýcary. V Herningu překvapili Němci, kteří sice proti Suomi nebyli lepší, ale dokázali vydřít dva body za výhru 3:2 v prodloužení, jejich postup do čtvrtfinále je už však nereálný.

Skupina A

Francie – Česko 0:6

Češi na ledě dominovali a rozhodli už v první třetině. Nejprve se dvakrát parádně trefil David Pastrňák, následně zakončil rychlou akci přesně k tyči i jeho kolega z první formace Dmitrij Jaškin. Francouzi se na nic směrem dopředu neměli a jen přihlíželi, jak do jejich sítě padá jedna branka za druhou. Ve druhé části se dvakrát trefil Roman Horák, nejprve umístil nepovedenou střelu Kubalíka mezi Quemenerovy betony a následně dorazil do branky ránu Chytila, která skončila na tyči. Francouzi střídali brankáře a Ylönen už si dokázal s českými šancemi poradit lépe, jednou však inkasoval, a to po individuální akci Martina Nečase. Jasnou převahu ukazují i střely na branku, Češi jich vyprodukovali pětapadesát, Francie jen deset.

Branky a nahrávky: 4. Pastrňák (Krejčí), 8. Pastrňák(Jaškin), 15. Jaškin (J. Krejčík), 22. Horák (D. Kubalík, Šulák), 28. Horák (Chytil, D. Sklenička), 51. Nečas (J. Krejčík, Polášek)

Švýcarsko – Švédsko 3:5

Stoprocentní Švédové vyrazili za dalšími body hned od úvodu. Dokázali ubránit oslabení a hned vzápětí sami v početní výhodě skórovali, John Klinberg vypálil z pravého kruhu přesně do růžku. O chvilku později využil další přesilovku po pěkné souhře Patric Hörnqvist a bylo to 2:0. Tre kronor pokračovali v aktivitě a kapitán Mikael Backlund zvyšoval na začátku druhé části po chybě švýcarské obrany už na tříbrankový rozdíl. Zdálo se, že tým ze země helvétského kříže odejde s debaklem, ale ještě se zvládl vzchopit. Švýcaři snížili zásluhou Ramona Untersandera a jeho přesně trefy pod břevno v závěru druhé třetiny a na začátku té třetí už to bylo jen o gól , když z pravého kruhu propálil Nilsson kapitán Raphael Diaz. Švédové však blamáž nepřipustili, vedení pojistil dělovkou od modré nad beton Genoniho Adam Larsson. Na 5:2 do prázdné branky zvyšoval přes celé hřiště Pääjarvi, v závěru ještě kontroval Kukan, ale více už Švýcaři nestihli.

Branky a nahrávky: 39. Untersander (Corvi), 45. Diaz(Fiala, Andrighetto), 60. Kukan (Untersander) – 6. J. Klingberg (Zibanejad, Ekman-Larsson), 10. Hörnqvist(Janmark, Backlund), 22. Backlund (H. Lindholm), 53. A. Larsson (Backlund), 57. Pääjärvi (Backlund)

Skupina B

Norsko – USA 3:9

Norům se na mistrovství světa příliš nedaří a nedokázali překvapit ani dalšího favorita. Už v první třetině Spojené státy využily dvě přesilovky, v obou případech se trefil Patrick Kane, na kterého ještě navázal přesnou střelou osamocený Charlie McAvoy. Ve druhé části Američané dále dominovali a dostali se uždo vedení 7:1, přičemž měli „jen“ dvojnásobný počet střel. Poslední perioda už byla jen formalitou. Za Nory alespoň snížovali oba bratři Olimbové, ale duel přesto skončil debaklem, 9:3 pro Spojené státy.

Branky a nahrávky: 27. K. Forsberg (Lindström), 47. K. A. Olimb (Bonsaksen, Holös), 48. M. Olimb (Bull, Lindström) – 9. P. Kane (McAvoy, Atkinson), 13. P. Kane(DeBrincat, Atkinson), 16. McAvoy (DeBrincat, White), 22. D. Larkin, 31. Martinez (D. Larkin), 37. Lee (D. Larkin, J. Gaudreau), 40. Atkinson (Jensen, P. Kane), 43. White (Bonino, C. Murphy), 58. Pionk (Bonino, Kreider)

Německo – Finsko

Když Eeli Tolvanen otevřel po pěkné akci skóre už ve 3. minutě, zdálo se, že favorit tentokrát nezaváhá. Suomi bylo aktivnější i střelecky – 11:2 po první třetině. Ve druhé části byli rovněž Finové herně lepší, ale góly tentokrát padaly jen do jejich sítě. Vyrovnání přišlo z hole Tiffelse, který se nejlépe zorientoval před brankou a dorazil volný kotouč do sítě. V závěru druhé periody Björn Krupp vypálil od modré čáry k pravé tyči a rázem měl favorit problém. Finové nakonec z převahy vytěžili vyrovnání v přesilovce, Sebastian Aho z pravého kruhu propálil přemisťujícího Niederbergera. Duel dospěl do prodloužení, ve kterém mohl rozhodnout Kapanen, ale samostatnou akci nedotáhl do zdárného konce a z následného protiútoku zavěsili Němci! Při přečíslení předložil Kahun kotouč před prázdnou branku Markusovi Eisenschmidovi, který se nemýlil a vybojoval pro Německo bonusový a překvapivý bod.

Branky a nahrávky: 26. Tiffels (Y. Seidenberg, Michaelis), 39. Krupp (Hager, Eisenschmid), 62. Eisenschmid (Kahun) – 3. Tolvanen (Riikola), 58. Aho(Mikael Granlund, T. Teräväinen)