26.04.2019 |

O zlato bude hrát Rusko a domácí Švédsko, Slováci si vynutili třetí zápas o udržení

Oba semifinálové duely mistrovství světa hráčů do 18 let dotáhli k výhře papíroví outsideři! V prvním duelu Rusko porazilo do té doby patrně nejžhavější kandidáty na zlato Spojené státy, v tom druhém udělali domácím příznivcům obrovskou radost Švédové, kteří si poradili s Kanadou.

Odpolední semifinále mezi USA a Ruskem se vůbec nevyvíjelo podle očekávaní, Východoevropané zejména zpočátku své soupeře přehrávali, tím hlavním překvapením však byla absence změn skóre. Na první gólovou radost si museli fanoušci počkat až do 39. minuty, kdy otevřel účet utkání ve vlastním oslabení Rodion Amirov.

Jenže ještě v tomtéž vyloučení, ač tentokrát už po přestávce, udeřily i Spojené státy, sotva 12 sekund po zahájení třetího dějství využil početní výhodu Cole Caufield. Nejlepší střelec turnaje o tři minuty později dokonce poslal svůj tým do vedení, jenže další branku již Američané nepřidali.

Po gólu ze 48. minuty z hokejky Semjona Čisťakova pak utkání dospělo do prodloužení, v němž byl nejblíže k rozhodnutí americký kapitán Jack Hughes, ten ale v poslední minutě nastřelil jen břevno. A v následných samostatných nájezdech už dokázali uspět jen jediný střelec, a to ruský Rodion Amirov, který tím dokonal postup Rusů do finále.

Tam se utká největší země světa s domácím výběrem Tre Kronor, který v neméně senzačním a nervy drásajícím duelu porazil druhý dosud nepřekonaný tým turnaje – Kanadu. Vše načal ve 12. minutě Philip Broberg, jenž poslal svůj tým jako prvního do vedení.

Jenže radost vydržela domácím fandům jen pět minut, poté totiž Connor Zary srovnal na 1:1. Těsně po přestávce Alex Newhook dokonal bleskový kanadský obrat, ovšem díky dvěma brankám Alexandera Holtze si Švédové vzali v 50. minutě vedení zpět.

Za tři minuty se však znovu ukázal král vyrovnávání Connor Zary a vše vypadalo, že i toto semifinále půjde do deset minut dlouhého nastavení. Leč pouhých 151 sekund před závěrečnou sirénou se v očích všech švédských fandů stal nadosmrti hrdinou Albin Grewe, jeho gól totiž rozhodl, že právě hostitelská země bude tím druhým týmem bojujícím o titul.

Souběžně s druhým semifinálovým duelem se také hrálo druhé utkání o udržení v nejvyšší divizi MS mezi Švýcarskem a Slovenskem, které mělo čepel brusle na krku, jelikož v případě prohry by totiž sestup čekal právě na ně.

Ale co se nestalo, i napotřetí rozhodoval v sobotu jediný gól. Již ve třetí minutě otevřel skóre utkání Adrián Valigura, ovšem pouhé tři sekundy před přestávkou stihl srovnat Ronny Dähler a ve 26. minutě pak dokonal švýcarský obrat Joel Salzgeber.

Nicméně dvěma góly, v podání Samuela Krajče a Lukáše Škvarka, v rozmezí 84 sekund se Slováci vrátili do vedení. I závěr druhého dějství patřil Švýcarům, když podruhé vyrovnával Gaetan Jobin, jenže ty klíčové minuty patřily znovu českým sousedům.

V čase 57:32 totiž dle expertů nejžhavější talent slovenské sestavy Maxim Čajkovič využil nařízené trestné střílení, a vystřelil tak svému týmu naději. Série o udržení tedy dospěla do rozhodujícího třetího duelu, zápasu na život a na smrt.


Semifinále:

USA “18” – Rusko “18” 2:3sn (0:0, 0:1, 2:1 – 0:0)

Branky a nahrávky: 41. Caufield (J. Hughes, York), 44. Caufield (Zegras, McCarthy) – 39. Amirov (Šešin), 48. Čisťakov (Gricjuk, Spiridonov), rozh. náj. Amirov.


Kanada “18” – Švédsko “18” 3:4 (1:1, 1:1, 1:2)

Branky a nahrávky: 17. Zary (Tomasino, Harley), 22. Newhook (Cozens, Krebs), 53. Zary (Suzuki) – 12. Broberg (Henriksson, Holmström), 34. Holtz (Raymond, Henriksson), 50. Holtz (Björnfot, Henriksson), 58. Grewe (Holmström, Bjerselius).


2. zápas o udržení:

Slovensko “18” – Švýcarsko “18” 4:3 (1:1, 2:2, 1:0)

Branky a nahrávky: 3. Valigura (Turanský, Mudrák), 29. Krajč (Chromiak), 30. Škvarek (Lašák, Eliaš), 58. Čajkovič (TS) – 20. Dähler (Jobin, Canova), 26. Salzgeber (Guggenheim), 39. Jobin (Dähler).

Další program MS do 18 let 2019

Neděle 28. dubna:

15:30 3. zápas o udržení (Umea): Slovensko – Švýcarsko

15:30 zápas o 3. místo (Örnsköldsvik): USA – Kanada

19:30 finále (Örnsköldsvik): Rusko – Švédsko