12.05.2013 | Zdeněk Plánka

O sestupujících rozhodnuto. Jsou jimi Slovinsko a Rakousko

S t o c k h o l m - Již před posledním hracím dnem v základních skupinách se rozhodlo o sestupujících. Ve skupině A potřebovalo Slovinsko pomoc Běloruska, to však prohrálo s Dánskem a Slovincům by tak případně nestačila ani večerní výhra nad Kanadou. Tato možnost sice byla utopická, ale Slovinci favorita pořádně pozlobili a dlouho v utkání vedli. Nakonec podlehli svěřenci Matjaže Kopitara soupeři v prodloužení. Ve skupině B utekli hrobníkovi z lopaty Lotyši. Díky výhře nad Francií přenechali poslední místo Rakousku, které pak nedokázalo bodovat s obhájcem titulu Ruskem.
Dánové porazili Bělorusy a zachránili se

Dánové potřebovali vybojovat proti Bělorusku alespoň bod, už od začátku však mířili za výhrou. Vždyť seveřané přestříleli svého soupeře v první třetině 15:1, i proto také měli po úvodní části zasloužený dvoubrankový náskok. Obraz hry se příliš neměnil ani na začátku prostřední části. Když už mohli Bělorusové soupeře trochu ohrozit v přesilové hře, sami inkasovali. Tento okamžik znamenal změnu v běloruské bráně. Milčakova vystřídal v brankovišti Bělinskij. Příštího pořadatele MS nastartovala do hry nejprve tyč Demkova a pak trefa do šibenice Kolcova. Tahle branka přišla jako blesk z čistého nebe a Bělorusům velmi pomohla. Jejich výkon se rapidně zlepšil a do konce druhé třetiny dokázali snížit na rozdíl jedné branky. Závěrečná třetina už ale patřila opět dobře bránícím Dánům, kteří dokonce trefili tyč. Dánové tak uhájili účast i na příštím mistrovství elitní skupiny.

Dánsko - Bělorusko 3:2 (2:0, 1:2, 0:0) Branky a nahrávky: 7. Larsen (K. Staal, Hardt), 15. N. Jensen (Mikkel Boedker, Lassen), 28. Green (Hardt) - 33. Kolcov (Goroško), 37. Graborenko (Stas, Ugarov).

Sestavy:
Dánsko: S. Nielsen - Larsen, Lassen, Jesper B. Jensen, O. Lauridsen, M. Lauridsen, Mads Boedker - N. Jensen, Jakobsen, Mikkel Boedker - Green, K. Staal, Hardt - Storm, Björkstrand, Madsen - Dresler, Poulsen, Starkov.
Bělorusko: Milčakov (28. Bělinskij) - Šinkevič, Goroško, Maslenikov, Graborenko, Jeronov, Černook - Kulakov, Kitarov, Meleško - Ugarov, Kovyršin, Kolcov - Stefanovič, Stas, Jefimenko - Demkov, Solomonov, Kislyj - Andrjuščenko, Gavrus.


Lotyši udělali výhrou nad Francií klíčový krok k záchraně a mohou být i ve čtvrtfinále

Příliš velkou radost neudělalo Lotyšsko Rakousku svojí výhrou nad Francií. Lotyši totiž utekli hrobníkovi z lopaty a navíc mohou ještě pomýšlet na čtvrtfinále. Galský kohout začal aktivně a velmi dobře napadal rozehrávku soupeře. Musel si však také dávat pozor na Lotyše, kteří se dostali do dobré šance ve vlastním oslabení a o čtyři minuty později už se ujali vedení. Pobaltský stát se musel bránit v úvodu prostřední části tlaku Francie, dokázal ho však přestát a ještě vstřelit druhý gól po samostatném úniku Spruktse. Francie snížila po kuriózní situaci. Dala sice regulérní gól, jenže rozhodčí puk neviděl a po poradě s videem rozpažil, aby pak viděl na kostce jasný záznam gólu. Znovu tedy přišla porada s video rozhodčím a tentokrát už byla branka uznána. Ani tohle snížení však Francii k vyrovnání nepomohlo. Sice trefila tyčku, ale Lotyše uklidnil Darzinš.

Lotyšsko - Francie 3:1 (1:0, 1:0, 1:1) Branky a nahrávky: 15. Cipulis (Sprukts, Freibergs), 26. Sprukts (Cipulis), 57. Darzinš (Sprukts) - 44. Desrosiers (Y. Treille, Hecquefeuille).

Sestavy:
Lotyšsko: Gudlevskis - K. Redlihs, Sotnieks, Kulda, Freibergs, Andersons, Saviels, M. Jass - Darzinš, Sprukts, Cipulis - Keninš, Girgensons, Indrašis - Džerinš, Meija, Jekimovs - Pavlovs, Štals, Berzinš - Širokovs. Trenér: Ted Nolan.
Francie: Huet - Manavian, Auvitu, Bachet, Hecquefeuille, Janil, Besch, Moisand - Y. Treille, Meunier, Desrosiers - Fleury, Bellemare, S. Treille - B. Henderson, Roussel, Da Costa - Raux, Guttig, Bertrand - Ritz. Trenér: Dave Henderson.

Rakousko bojovalo, ale záchranu si proti Rusku nevybojovalo

Rakousko potřebovalo nutně pro udržení v elitní skupině získat proti Rusku alespoň bod a proti favoritovi statečně bojovalo. Svůj cíl ale nakonec nesplnilo. Rusové měli dobrý vstup do utkání a v deváté minutě už vedli 2:0. Jenže outsider utkání nedal svoji kůži lacino a ještě v prvním dějství dokázal zápas překvapivě otočit, když dokázal využít dvě přesilové hry. Obhájce titulu se ovšem vzpamatoval ještě před přestávkou a vyrovnal. Do druhé části nastoupili Rakušané s brankářem Starkbaumem, který nahradil Swetteho. Nový muž v brankovišti pak musel lovit puk ze sítě v 25. minutě po trefě Radulova. Na tento gól stačilo ještě Rakousko odpovědět, na další ruský gól už však ne. V dalším průběhu utkání už si Rusové vylepšovali pouze skóre.

Rakousko - Rusko 4:8 (3:3, 1:3, 0:2) Branky a nahrávky: 9. M. Iberer (Lukas), 10. Vanek (Pöck, Raffl), 16. Raffl (Vanek, Hundertpfund), 28. F. Iberer (Baumgartner, Altmann) - 2. Pěrežogin (Mozjakin, Popov), 9. Kovalčuk (A. Radulov), 19. Nikulin (Medveděv, Kovalčuk), 25. A. Radulov (Kovalčuk), 32. Mozjakin (Nikulin, Popov), 38. Soin (Kokarev), 42. Zajcev (Petrov), 50. Kuzněcov (Petrov, Bělov).

Sestavy:
Rakousko: Swette (21. Starkbaum) - Pöck, Lakos, Schumnig, Lukas, Altmann, F. Iberer, Reichel, Klimbacher - Raffl, Hundertpfund, Vanek - Oberkofler, Peintner, Baumgartner - Latusa, Kristler, Herburger - M. Iberer, Schuller.
Rusko: Varlamov - Nikulin, Birjukov, Tjutin, Medveděv, Denisov, Bělov, Zajcev - A. Radulov, Těreščenko, Kovalčuk - Mozjakin, Popov, Pěrežogin - Anisimov, Kuzněcov, Petrov - Kokarev, Soin, Loktionov.

Slovinci se s elitní skupinou rozloučili se ctí

Když Slovinci nastupovali k zápasu s Kanadou, už věděli, že sestupují. Dánové totiž vyhráli odpoledne nad Běloruskem a jelikož Bělorusové nemohou sestoupit, protože pořádají příští mistrovství, Slovincům by nepomohla ani zázračná výhra proti Kanadě. Slovinci k ní byli ale pořádně blízko. Kanada možná trochu podcenila začátek zápasu a z dvou rychlých protiútoku soupeře dvakrát inkasovala. Velký favorit se probudil až na začátku druhé třetiny, kdy se v jedné minutě trefili Duchene a Stamkos. Tím však trable pro Javorové listy nebyly zdaleka vyřešeny. Slovinci hráli s velkým elánem a skvělou tečí poslal Slovince opět do vedení Razingar. Kanada se pak na vyrovnání pořádně nadřela, sice zasypala brankáře Gračnara sprškou střel, ale vyrovnat dokázala až ve 48. minutě. Zámořský tým se pak tlačil za výhrou v základní hrací době, ale sympaticky bojující Slovinci vydrželi až do prodloužení. V něm o osudu utkání rozhodl svojí druhou brankou Stamkos. Kanada se výhrou posunula na první místo, Slovinci sestupují.

Kanada - Slovinsko 4:3 v prodl. (0:2, 2:1, 1:0 - 1:0) Branky a nahrávky: 23. Duchene (Harrison, J. Staal), 23. Stamkos (Giroux), 48. Dillon (Hall, Skinner), 64. Stamkos (Hamhuis, Campbell) - 6. Urbas (D. Rodman), 9. Urbas (D. Rodman), 28. Razingar (Tošič, Pajič).

Sestavy:
Kanada: Dubnyk - Robidas, Dillon, Hamhuis, Campbell, Schultz, Harrison, Brodie - Ladd, Giroux, Stamkos - Simmonds, E. Staal, Read - Eberle, Duchene, Hall - O'Reilly, Skinner, J. Staal.
Slovinsko: Gračnar - Gregorc, Robar, Pretnar, Kranjc, Pavlin, Kovačevič, Tošič, Tavželj - Jeglič, Tičar, Sabolič - D. Rodman, M. Rodman, Urbas - Razingar, Pajič, Koren - Pance, Bašič, Goličič.