06.09.2017 | Tisková zpráva

Nerozhodná utkání se budou v TELH rozhodovat v pěti nájezdech

S několika novinkami v herním a disciplinárním řádu zahájí nový ročník Tipsport extraliga. Průběh prodloužení a samostatných nájezdů v základní části byl sjednocen s mezinárodními pravidly IIHF. Při nerozhodném výsledku bude rozhodovat pětiminutové prodloužení 3 na 3, případně samostatné nájezdy, které pojede z každého mužstva pětice hráčů, nikoli tři jako dosud.
Prodloužení a samostatné nájezdy v play off zůstávají beze změny (dvacetiminutové prodloužení 5 na 5, případně 5 samostatných nájezdů) s tím, že od pátého zápasu série se bude hrát do rozhodnutí.

Po vypršení dvouletého intervalu se mění pravidlo pro barevnost dresů – domácí budou nastupovat v tmavých, hosté ve světlých dresech. V utkání budou moci nastoupit maximálně 2 brankáři a 19 hráčů v poli (dosud jich bylo možné na soupisku zařadit 20), z toho – jako v přechozích sezónách – nejvíce 18 hráčů starších dvaceti let (ročník 1997 a starší).

Vzhledem k rostoucímu výskytu agresivity a zakázané pyrotechniky v hledištích dochází k úpravám Disciplinárního řádu ELH. V případě, že se prokáže vina hostujících fanoušků, bude nově možné potrestat i hostující klub. Do disciplinárního řádu byl doplněn trest „Odehrání utkání bez přítomnosti fanoušků“, který bude možné uložit až na šest měsíců (případně s podmínečným odkladem) nebo podle počtu utkání. Zákaz přítomnosti fanoušků se může vztahovat na celý zimní stadión nebo na jeho část, například sektor nebo sektory. V platnosti zůstává také sankce „Uzavření stadiónu pro utkání ELH“, kterou je možné uložit až na dvanáct měsíců nebo podle počtu utkání s tím, že disciplinární komise určí minimální vzdálenost, v níž může potrestaný klub domácí zápasy odehrát.

Na konci srpna 2017 uspořádal ČSLH pro kluby extraligy, I. a II. ligy v této souvislosti seminář, kterého se zúčastnili zástupci klubů, bezpečnostních agentur, s nimiž spolupracují a jako hosté rovněž zástupci Policie České republiky. Předmětem semináře byla bezpečnost na zimních stadiónech, bezpečnostní management při hokejových utkáních včetně konkrétních opatření a právní rámec při rozdělení kompetencí mezi klubem, pořadatelskou službou a policií.

Galerie