30.12.2020 |

Němci slaví historický postup, sborná přemohla Švédy. Padli i Slováci

Švédští junioři na mistrovství světa v základních skupinách poprvé padli poprvé po 14 letech! Po 54 výhrách v řadě podlehli Rusku. Poprvé v historii se do čtvrtfinále probojovali Němci, kteří přehráli Švýcary. Finové si podle očekávání poradili se Slovenskem, nasázeli mu šest branek.

skupina A

Finsko – Slovensko 6:0 (1:0, 2:0, 3:0)

Branky a nahrávky: 9. Lundell (Simontaival, Hirvonen), 27. Niemelä (Lundell), 29. Simontaival (Lundell, Niemelä), 47. Hatakka (Hirvonen), 48. Helenius (Korhonen, Petman), 54. Helenius (Korhonen).

Slováci už měli postup do čtvrtfinále světového šampionátu jistý před svým závěrečným duelem v základní skupině s Finskem. V duelu se severským soupeřem od začátku tahali za kratší konec a nakonec prohráli rozdílem šesti branek. Finský favorit neponechal nic náhodě, slovenského soka výrazně přestřílel a zajistil si nejhůř druhé místo v tabulce skupiny A.

Švýcarsko – Německo 4:5 (0:3, 0:1, 4:1)

Branky a nahrávky: 50. Delémont (Allenspach, Canonica), 51. Dähler, 59. Meier (Allenspach), 60. Knak (Meier, Baragano) – 5. Peterka (Stützle, Elias), 10. Stützle (Elias, Peterka), 18. Peterka (Stützle, Alberg), 34. Stützle (Peterka), 58. Peterka (Stützle).

Německá dvacítka se dočkala – poprvé v historii si na juniorském světovém šampionátu zahraje play off. Němci si v souboji se Švýcarskem během dvou třetin vypracovali luxusní čtyř brankové vedení, Švýcaři z něj postupně ukrajovali, ale stačili už jen snížit na 4:5. Německý celek tak míří do čtvrtfinále, kam ho poslali zejména John-Jason Peterka a Tim Stützle. Prvně jmenovaný nasázel hattrick a přidal dvě asistence, Stützle dal naopak dva góly a na tři nahrál.

skupina B

Rusko – Švédsko 4:3p (2:1, 0:1, 1:1 – 1:0)

Branky a nahrávky: 8. Afanasjev (Abramov, Gricjuk), 20. Amirov (Podkolzin, Chusnutdinov), 50. Kirsanov (Kňazev, Amirov), 65. Chusnutdinov (Amirov, Čisťakov) – 15. Costmar (Gunler, Holmström), 36. Holtz (Sundsvik, Andrae), 59. Gunler (Holtz, Söderström).

O neuvěřitelnou vítěznou sérii přišli Švédové v utkání s Ruskem. Seveřané v základní skupině juniorského MS naposledy prohráli 31. prosince roku 2006 se Spojenými státy americkými. Od té doby vyhráli každý zápas – jejich úžasná šňůra se protáhla na 54 vítězství v řadě. Teď ale skončila. Švédský celek totiž v prodloužení podlehl sborné, jejíž výhru trefil v čase 64:54 Chusnutdinov. Rusové se tak vyhoupli do čela skupiny B, Češi vzhledem k tomuto výsledku ztratili šanci na postup z lepšího než čtvrtého místa. Pokud zabodují v duelu s Rakušany, ve čtvrtfinále vyzvou vítěze skupiny A.