15.05.2017 | Vojtěch Drbohlav, Michal Toman

Němci rozhodli v dramatické bitvě o postupu do čtvrtfinále

Úterý nabídlo poslední zápasy základní části 81. mistrovství světa v ledním hokeji. Diváci na obou stadionech mohli vidět důležité zápasy, ale i zápasy, v nichž o nic nešlo. Příkladem jednoho takového byl například polední střet Běloruska a Norska v Paříži. Velké drama se pak událo večer v Kolíně nad Rýnem, kde se hrál přímý souboj o postup do čtvrtfinále play-off. Zápas rozseklo v nájezdech Německo, které tedy před svými diváky vyzvou obhájce mistrovského titulu z Kanady.
V Německu odstartoval poslední hrací den skupinové fáze duelem mezi Švédskem a Slovenskem. Aktivněji začali hráči Tre Kronor, kteří po brankách Nylandera a Ekmana-Larssona vedli v 9. minutě už 2:0. Slováci dokázali krátce po začátku druhé části snížit, když z mezikruží propálil Lundqvista Matoušek, ale ani ne dvě minuty nato přispěchal s odpovědí Everberg. Ve 42. minutě ovšem ujel švédské obraně Kudrna a svižnou ranou zápěstím znovu dostal Slovensko na dostřel. Bylo to drama až do konce, ale napětí nakonec ukončil v poslední minutě Karlsson, když poslal bekhendem puk do opuštěné slovenské klece.

Švédsko – Slovensko 4:2 (2:0, 1:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 5. W. Nylander (Bäckström, J. Klingberg), 9. Ekman-Larsson (Everberg, W. Karlsson), 26. Everberg (W. Karlsson), 60. W. Karlsson – 25. Matoušek (Skalický, Zigo), 42. Kudrna (Cingel)

Poloprázdná pařížská AccorHotels Arena viděla v poledne střetnutí Běloruska s Norskem. Ani jeden z týmů už nemohl postoupit do čtvrtfinále, ale ani jednomu nehrozil sestup, a tak se nikdo nikam příliš nehnal. Do vedení se dostali skoro až v polovině základní hrací doby Bělorusové po gólu Lisovece. Za Nory vyrovnával Sörvik, ale na jeho trefu našel poměrně rychle odpověď Kulakov a Východoevropané šli do třetí třetiny s jednobrankovým náskokem. Seveřané sice dokázali skóre dvěma rychlými trefami Reichenberga a Holöse otočit, vyválčené vedení však v posledních minutách ztratili. Dvě branky Šinkeviče a Lisovece znamenaly vítězství hokejistů Běloruska.

Bělorusko – Norsko 4:3 (0:0, 2:1, 2:2)
Branky a nahrávky: 27. Lisovec (Stefanovič), 38. Kulakov (Stas, Děmkov), 55. Šinkevič (Kovyršin, Stefanovič), 57. Lisovec (Pavlovič, Linglet) – 36. Sörvik (M. Olimb), 42. Reichenberg (Thoresen, Ödegaard), 44. Holös (Martinsen)

Suverénně nejlepší zápas dne se odehrál v kolínské LANXESS aréně. Od 16:15 proti sobě nastoupila mužstva Ruska a Spojených států amerických, která divákům připravila dech beroucí hokejovou podívanou. V souboji o první místo ve skupině šli do vedení Rusové, když Howarda propálil ve 13. minutě Gusev. A ve druhém dějství to byla velká přetahovaná. Nejprve vyrovnal Hayes, po něm dal znovu vedení Rusku Bělov, na jehož ránu ale odpověděl Larkin. Ve 37. minutě sborná po trefě Guseva opět vedla, jenže minutu a půl nato znovu vyrovnal Hayes. Ve třetí třetině potom Američané brankami Leeho a Nelsona dokonali obrat a tříbodovou výhrou se dostali na první místo v tabulce skupiny A. 

Rusko – USA 3:5 (1:0, 2:3, 0:2)
Branky a nahrávky: 13. N. Gusev (Kiselevič), 28. A. Bělov (S. Plotnikov, Andronov), 37. N. Gusev (Šipačov, Dadonov) – 21. K. Hayes (B. Nelson, Keller), 33. D. Larkin (B. Nelson), 38. K. Hayes (J. Gaudreau, Bjugstad), 53. Lee (J. Gaudreau, Eichel), 60. B. Nelson (D. Larkin)

Ve francouzské sekci přišlo odpoledne na řadu utkání českého národního týmu, který se střetl s nevyzpytatelným Švýcarskem. A svěřencům trenéra Jandače se zápas vůbec nepovedl. Už ve 2. minutě zůstal u levé tyčky nikým nehlídaný Praplan a dorážel puk za bezmocného Mrázka. Krátce před polovinou základní hrací doby se navíc českému gólmanovi nepovedl zákrok proti střele Suriho a puk skončil v jeho síti podruhé. Ve 35. minutě vykřesal naději pro Čechy Červenka, jenž poslal kotouč exkluzivně pod víko, jenže ve třetí třetině poslal Helvéty znovu do dvougólového vedení Brunner. Česko už se na odpověď nezmohlo a připsalo si druhou porážku na turnaji.

Česká republika – Švýcarsko 1:3 (0:1, 1:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 35. Červenka (Pastrňák, Šulák) – 2. Praplan (Diaz), 29. Suri (Kukan, Schlumpf), 53. Brunner (Richard, Marti)

Poslední klání ve skupině A hodně zajímalo i české hokejisty. Německo se utkalo s Lotyšskem v přímém souboji o postup do čtvrtfinále, a pokud by Němci prohráli, musel by se český tým stěhovat ke svému čtvrtfinálovému duelu do Kolína nad Rýnem. Němečtí hokejisté sice vedli již 2:0, ale nakonec se Lotyšsku podařilo srovnat. Přímý souboj mezi těmito dvěma celky o postup do čtvrtfinále se tedy překlopil v pořádné drama. To rozhodovaly až samostatné nájezdy. V nich se dlouho nemohl ani jeden z týmů trefit, nakonec však rozhodující trefu obstaral Tiffels. Domácí Německo si tedy zahraje čtvrtfinále play-off.

Německo – Lotyšsko 4:3sn (0:0, 2:1, 1:2 – 0:0)
Branky: 32. Wolf, 32. Seidenberg, 60. Schütz, rozh. náj. Tiffels – 39. Skorcovs, 49. Sprukts, 57. Džerinš


Skupinu B uzavřel zápas Kanady a Finska, který mohl v případě vítězství Finů zamíchat kartami ve složení čtvrtfinálových dvojic. Do zápasu však vstoupila lépe Kanada, která se brzy ujala vedení. Finům se sice podařilo snížit dvěma brankami, ale na rozjetou Kanadu, která už „trénovala“ na čtvrtfinále to nestačilo. Utkání však nabídlo pěkný hokej se spoustou šancí i individuálních dovedností hráčů. Diváci se rozhodně měli čím bavit.

Kanada – Finsko 5:2 (3:1, 1:1, 1:0)
Branky: 3. a 14. Marner, 5. Parayko, 29. Point, 41. Duchene – 4. J. Lajunen, 37. Ohtamaa