02.01.2014 | Ladislav Vácha

Němci odvrátili hrozbu sestupu a vynutili si třetí zápas

Německo bylo pod velkým tlakem. V pátek nutně muselo porazit po včerejší porážce 0:3 Nory, aby odvrátilo hrozbu sestupu z elitní skupiny mistrovství světa dvacetiletých a vynutilo si rozhodující třetí zápas. Na ledě Malmö Isstadionu se pro něj důležitá bitva dlouho nevyvíjela dobře, ale nakonec ošemetnou situaci zvládlo a zvítězilo 4:3. To, zda se mezi světovou smetánkou udrží, se ukáže v neděli 5. ledna od 12:00.

Norové neudrželi nejtěsnější vedení

Mladíci ze Skandinávie vkročili do zápasu mnohem lépe a už ve třetí minutě slavili důležité vedení po přesné trefě Jorgena Karteruda. Němci nesložili zbraně a brzy se radovali z důležitého vyrovnání. Nenápadnou střelu vyslal od modré čáry Sven Ziegler a kotouč zapadl k pravé Svendsenově tyčce. Rozjetý soubor kouče Höfnera byl na koni a zanedlouho se při hře 4 na 4 chopil vedení, když se prosadil kapitán Leon Draisaitl.

Seveřané se o první přestávce vzpamatovali a dočkali se rychlého vyrovnání, když ve 24. minutě vymetl všechny pavouky z horního rohu Cüpperovy branky zápěstní střelou Simen Nielsen. Nepochopitelný zkrat potom předvedl ve druhé půlce duelu německý útočník Lukas Laub, který zaslouženě vyfasoval trest na 5 minut plus do konce utkání. A Norové dlouhou přesilovkou nepohrdli, když jim vedení zajistil Tim Robin Johnsgard.

Hráči s černými orlicemi na hrudích v tu chvíli byli jednou nohou z elitní skupiny venku, ale z nezáviděníhodné situace obdivuhodně vybruslili, když dvěma slepenými brankami nepříznivý vývoj otočili. Krok se svým severským soupeřem srovnali díky Markusu Eisenschmidovi, jenž odstartoval mohutný gejzír radosti přesným zásahem k tyči. O výsledku důležitého duelu rozhodla největší německá hvězda Leon Draisaitl, jenž nechytatelnou dělovku z mezikruží nasměroval kotouč do Cüpperovy šibenice. Norsko si ještě vytvořilo tlak, ale na odpověď už se nevzmohlo.

Norsko – Německo 3:4 (stav série 1:1)
Branky a nahrávky: 4. Karterud (Hoff, Soberg), 24. Nielsen (D. Svendsen, Nilsen), 35. Johnsgard (Tönjum, Lesund) – 6. Ziegler (Kammerer, Wagner), 8. Draisaitl (Kahun), 47. Eisenschmid (Klopper), 48. Draisaitl.