17.10.2011 | Slavomír Lener

Náborové akce v Královéhradeckém kraji

Minulý víkend jsem se zúčastnil náborové akce v Rychnově nad Kněžnou a byl jsem velice potěšen zájmem města a nadšením nově vznikajícího místního hokejového klubu HC Město Rychnov nad Kněžnou. Vedení klubu a trenéři kladou velký důraz na rozvoj místního hokeje. Hokejoví nadšenci Jaroslav Pokštefl a Karel Horák uspořádali proto na začátek sezony nábor a exhibici. Prioritou klubu je výchova mladých hokejistů a proto jejich plány a cíle směřují k rozšíření mládežnických kategorií.

Za aktivní účasti místostarosty ing. Michaely Zimové byla k vidění mimo jiné i exhibice přípravek (ročníky 2002)  HC VCES Hradec Králové a místních rychnovských nadějí. Někteří využili možnosti si zapůjčit výstroj. Asi 30 mladých nadějí pak pod vedením  vedoucího sportovních tříd mládeže HC VCES Hradec Králové předvedlo ukázkový trénink a poté hru na malém prostoru – minihokej, včetně atraktivních samostatných nájezdů každého hráče na brankaře. Z trenérů a hráčů vyzařovalo nadšení, zápal. Hradečtí v roli „demo“ týmu předvedli perfektní ukázku toho, jak „dělat“ hokej mládeže – pohyb, častý kontakt s kotoučem, zapojení všech hráčů, hra, zábava a radost, znalost trenérů, cit a vztah k hráčům.

Všem zúčastněným na stadionu byly rovněž představeny novinky na zimním stadionu a budoucí vize klubu. HC má ideální polohu, zimní stadion je v těsné blízkosti školy a tak při dobré práci bude adeptů nespočet.








Fotografie z akce na rychnovinky.cz

 


Při diskuzi s Martinem Táborským jsme se dostali i k tématu získávání nových adeptů a na základě jeho dobrých zkušeností posledních let jsem ho požádal o krátký příspěvek z praxe - „jak na to“:

Nábor hráčů - HC VCES Hradec Králové

Martin Táborský

V dnešní době je nábor nových hráčů do hokejového klubu jedním z nejdůležitějších a zároveň nejsložitějších bodů strategie klubu. Bohužel, dle mého názoru, často velmi podceňovaný s nedostatečnou důsledností a informovaností.
V posledních letech tomu tak bylo i v našem klubu. Informace o probíhajícím náboru nebyly dostatečně zveřejňované, přístup k nim byl pouze přes webové stránky klubu, což bylo přinejmenším nedostačující.

Na základě toho přišlo v roce 2009 na nábor hráčů v Hradci Králové při počtu 100 000 obyvatel pouze 25 dětí a to bylo dle mého názoru alarmující číslo. V této době jsem působil v klubu HC VCES Hradec Králové jako hlavní trenér pro 1. - 2. třídu a položil jsem si otázku, co se bude dít s hokejem v našem městě za pár let, pokud se nenastaví správný směr k získávání nových hráčů.

Začal jsem se tomuto tématu více věnovat, navštěvovat základní školy a školky v Hradci Králové a účastnit se nejrůznějších akcí určených pro děti, kde jsme se snažili formou hry o propagaci tohoto sportu. Školkám jsme nabídli k dispozici zdarma pronájem ledové plochy, který nyní využívají v plné míře. Zapojili jsme do těchto akcí i hráče A mužstva v klubových dresech a i jejich prostřednictvím jsme se snažili dětem i jejich rodičům ukázat cestu k tomuto nádhernému sportu.

Samozřejmě nejdůležitější je v tomto směru podpora samotného vedení hokejového klubu, zajištění řádné organizace náboru, propagace a informovanost rodičů i budoucích hráčů médii, internetem, letáky, plakáty apod.
V roce 2010 jsme pod záštitou klubu s těmito změnami uspořádali nábor dětí ročníku 2005 a výsledky se dostavily. Sešlo se na 55 dětí, což bylo bezmála o sto procent dětí více, než tomu bylo v loňském roce.
Samozřejmě jsme se s tímto číslem neuspokojili a k tomu nám vyšel vstříc Český svaz ledního hokeje, který uspořádal v Karlových Varech seminář se zaměřením právě na nábor nových dětí. Z jejich strategie jsme čerpali s menšími změnami v nadcházejícím roce. V té době jsem v HC VCES Hradec Králové začal působit jako vedoucí a trenér sportovních tříd.

Na nábor v tomto roce již přišlo 75 dětí. Po navázání úzké spolupráce s mateřskými školkami máme momentálně v náboru 135 dětí, což je dle mého názoru za dva roky práce krásné číslo a pevně doufám, že u něj nezůstaneme.