16.04.2014 | Daniel Poláček, Lukáš Majer

Na úvod mistrovství světa osmnáctiletých překvapili Švýcaři a Slováci

Na mistrovství světa do 18 let ve finské Lappeenrantě a Imatře skončil první den. Překvapili v něm Švýcaři, kteří porazili USA 4:2, a Slováci. Ti prohráli s Ruskem 2:3 až v prodloužení. Ve zbylých duelech si Finové poradili s Dánskem (6:1) a Kanada se Švédskem (3:1).

Překvapení na úvod šampionátu, USA podlehlo Švýcarsku

Úvodní duel turnaje mezi Amerikou a Švýcarskem přinesl hned první překvapení. USA, jakožto favorit utkání, byl po celou první třetinu lepším týmem a dokázal to projevit i gólově. Skóre zápasu otevřel již v 6. minutě Dougherty. Američané se často drželi na kotouči, ale svůj optický tlak se jim nedařilo více zvýraznit brankově. Švýcarsko se začalo probouzet až po polovině první třetiny, když vyrovnal Damien Riat. Amerika si vedení brzy vrátila na svoji stranu, v 16. minutě skóroval Kyle Connor. Švýcarsko s postupem času začínalo hrozit i dopředu, nicméně svoji převahu a kotouč více na hokejkách měla Amerika.

Do velkých šancí se dostával Frank Milano, ale jeho pokusy brankou neskončili. Švýcarsko hrálo chytře, a čekalo na chyby USA. Ty také přišly. Pěknou kombinaci dvojice Kevin Fiala – Denis Malgin zakončil přesně prvně jmenovaný. Amerika se stále nebála o výsledek a často zapomínala na zadní vrátka. V 57. minutě se dostal k dorážce Fialovy střely Malgin a poslal Švýcarsko do vedení. Američané to pak zkoušeli bez brankáře, ale ani to se jim nepovedlo. Byl to znovu Denis Malgin, kdo pečetil na konečných 4:2 gólem do prázdné klece. Švýcarsko tak připravilo první překvapení šampionátu.

Švýcarsko – USA 4:2

Góly a nahrávky: 12. Riat (Privet), 41. Fiala (Malgin, Rod), 57. Malgin (Fiala, Rod), 60. Malgin – 6. Dougherty (Fortunato, Milano), 16. Connor (Hanifin). Třetiny: 1:2, 0:0, 3:0.

Slováci obrali Rusy o bod

Slovenská osmnáctka překvapila. Na startu světového šampionátu totiž uhrála bod proti favorizovaným Rusům. Ti sice začali poměrně vlažně, jenže od druhé třetiny na ledě finské Imatry kralovali. Slováci museli často čelit drtivému tlaku a pořádné kupě střel. Brankář Húska (nejlepší hráč duelu na straně Slovenska) však chytal famózně a v základní hrací době povolil sborné jen dva góly.

A protože dvakrát skórovali i Slováci, šlo se na prodloužení. V něm Rusové rozhodli při dohrávané přesilovce. Hrdinou sborné, která v hledišti měla hrstku fanoušků, se stal Pilipenko, jenž po úspěšné dorážce skóroval už podruhé v utkání.

Slovensko – Rusko 2:3p

Góly a nahrávky: 20. Maier (Poločko), 37. Pospíšil – 16. Svečnikov (Nikolišin, Ljamkin), 38. Pilipenko (Kameněv, Vovčenko), 61. Pilipenko (Vovčenko, Ljamkin). Třetiny: 1:1, 1:1, 0:0 – 0:1.

Finsko rozstřílelo Dánsko 6:1

Večerním zápasem na stadionu v Lappenrantě vstoupili do turnaje domácí Finové. Ti se na outsidera skupiny, hokejisty Dánska vrhli ve velkém stylu. Již po pěti minutách hry se z mezikruží prosadil Sebastian Aho. Převaha Suomi byla od prvních minut obrovská, ještě před polovinou první třetiny to potvrdil dvěma brankami útočník Mikko Rantanen.

Dánové začali vstávat z mrtvých až na začátku druhé periody, ale byl to pouze záblesk do tmy. Jeppe Korsgaard z nenápadné šance snížil na 1:3. Finové se nepoložili a zápas v poklidu kontrolovali. Nejprve Sebastian Moberg a po něm opět Mikko Rantanen poslali Finy již do čtyřgólového vedení. Dánsko se před brankáře Kahkonena dostávalo spíše sporadicky, na kotouči se drželi převážně hokejisté Suomi. Gólovou tečku za povedeným večer Finů dal 52. minutě Kasperi Kapanen. Finsko před zaplněnými tribunami překvapení nepřipustilo a do domácího šampionátu vstoupilo vysokou výhrou.

Dánsko – Finsko 1:6

Góly a nahrávky: 22. Korsgaard (Nielsen) – 5. Aho (Kalapudas), 8. Rantanen (Rouhiainen), 10. Rantanen (Lammikko, Moberg), 25. Moberg (Lammikko), 30. Rantanen, 52. Kapanen (Honkanen). Třetiny: 0:3, 1:2, 0:1.

Kanada vyzrála na Švédy efektivitou

Obhájci titulu z Kanady vstoupili do mistrovství světa vítězně. Mohou za to děkovat zejména jednomu hráči. Virtanen, který má i finské občanství, srazil Švédy dvěma góly. První vstřelil po necelých sedmi minutách, druhý si schoval na začátek druhé třetiny.

Ztrátu 0:2 už Švédové marně doháněli. Brankář McDonald inkasoval z 25 střel pouze jednou. To jeho protějšek Söderström se po utkání těžko mohl kochat statistikami. Z pouhých 18 ran totiž inkasoval hned třikrát.

Švédsko – Kanada 1:3

Góly a nahrávky: 31. Forsling (Muzito Bagenda, Holmström) – 7. Virtanen (McKeown), 22. Virtanen, 44. Barzal. Třetiny: 0:1, 1:1, 0:1.