29.01.2013 | Tisková zpráva

Na Oddset Hockey Games bude reprezentace hájit druhou příčku

Tradiční švédský turnaj se hraje s výjimkou roku 2002 nepřetržitě od roku 1991 a navazuje na podobné akce, které hostil Stockholm v letech 1980, resp. 1984. Vystřídal několik názvů – Švédské hokejové hry, Globen Cup, LG Hockey Games, od loňské sezóny Oddset Hockey Games.
Jeho nejúspěšnějším účastníkem jsou domácí Švédové, kteří zvítězili dvanáctkrát, čtyři triumfy nasbírali hráči Finska a Ruska, jednou vyhrála Kanada, která se turnaje účastnila v letech 1992 – 2003.

Česká, dříve československá reprezentace si až dosud připsala jedno vítězství, osmkrát, včetně loňského ročníku, obsadila druhou a čtyřikrát třetí příčku. Při jediném turnajovém triumfu byli v roce 1994 mj. brankáři Petr Bříza s Romanem Turkem, obránci Miloslav Hořava, Antonín Stavjaňa, Bedřich Ščerban a Jiří Vykoukal nebo útočníci Jiří Kučera, Otakar Janecký, Martin Hosták a Martin Procházka.

Úspěšní byli na turnaji především brankáři – nejlepšími gólmany byli vyhlášeni dvakrát Roman Čechmánek, jednou Roman Turek, Petr Bříza, Roman Málek, Marek Pinc a Ondřej Pavelec, do all star týmu se dostal i Dušan Salfický. Mezi nejlepší obránce pronikli Antonín Stavjaňa s Markem Židlickým, v all star týmu nechyběli ani František Kaberle mladší, Jan Vopat, Jiří Vykoukal, Drahomír Kadlec či Michal Sýkora. Z útočníků byli do all star týmu nominováni Kamil Kašťák, Robert Reichel, Pavel Patera, Jiří Hudler nebo Tomáš Vlasák.

Malmö přivítá švédský turnaj Euro Hockey Tour poprvé, všechny dosavadní ročníky se hrály ve Stockholmu. Místní Malmö Arena, sídlo účastníka druhé nejvyšší soutěže Malmö Redhawks, byla otevřena v listopadu 2008. Pojme více než 13 000 diváků, v roce 2011 v ní proběhlo mistrovství světa v házené a v roce 2014 bude hostit mistrovství světa hráčů do 20 let v ledním hokeji. Česká nebo československá reprezentace se v Malmö představila dvakrát.
V únoru 1983 porazila v přátelském zápase Švédsko 8:3 (2:0, 1:1, 5:2), když se dvakrát trefili Vincent Lukáč s Jiřím Lálou a po jedné brance přidali František Černík, Jiří Hrdina, Milan Chalupa s Radoslavem Svobodou.

V brance nastoupil Jiří Králík, na ledě byli i František Musil, Dárius Rusnák, Igor Liba, Petr Rosol, Pavel Richter, Dušan Pašek, Petr Klíma nebo Vladimír Růžička.

Podruhé nastoupila česká reprezentace v Malmö v prosinci 2008, kdy zdolala v utkání Channel One Cupu Švédsko 6:2 (1:0, 4:0, 1:2). Tři branky zaznamenal Zbyněk Irgl, jednou skórovali Tomáš Rolinek, Zdeněk Kutlák a Josef Vašíček. Mužstvo tvořili Miroslav Kopřiva – Karel Pilař, Petr Čáslava, Angel Krstev, Vladimír Sičák, Zdeněk Kutlák, Miroslav Blaťák, Lukáš Zíb, Pavel Skrbek – František Lukeš, Jaroslav Hlinka, Leoš Čermák, Zbyněk Irgl, Jan Marek, Tomáš Rolinek, Miloslav Hořava mladší, Josef Vašíček, Petr Vampola, Jan Bulis, Roman Červenka, Jakub Klepiš a David Květoň.