27.02.2014 | Tisková zpráva

Na MS v Minsku se představí rekordní počet českých rozhodčích

Poprvé v historii budou utkání světového šampionátu rozhodovat tři hlavní rozhodčí z České republiky. Na nominační listině pro mistrovství světa v Minsku, schválené Mezinárodní hokejovou federací v průběhu olympiády v Soči, figurují hlavní rozhodčí Martin Fraňo, Antonín Jeřábek a Vladimír Šindler a čárový rozhodčí Vít Lederer.
Nominace vzešla ze širší soupisky, kterou schválila Mezinárodní hokejová federace v září 2013 a na které se objevilo celkem 54 rozhodčích, z toho 28 hlavních a 26 čárových. Konečná nominační listina obsahuje 32 rozhodčích, 16 hlavních a 16 čárových. Největší zastoupení na ní mají Česká republika, Rusko a USA se čtyřmi rozhodčími.

Renomé českých rozhodčích potvrdil rovněž olympijský turnaj v Soči, jehož utkání rozhodovali hlavní rozhodčí Antonín Jeřábek s Vladimírem Šindlerem a v ženském turnaji čárové rozhodčí Ilona Novotná se Zuzanou Svobodovou. Vladimír Šindler, který patřil na turnaji k nejobsazovanějším, se představil v pěti utkáních (Rusko – Slovinsko, Švédsko – Švýcarsko, Rakousko – Norsko, osmifinále Slovinsko – Rakousko, čtvrtfinále Švédsko – Slovinsko), Antonín Jeřábek rozhodoval třikrát (Slovensko – USA, Švédsko – Lotyšsko, Finsko – Kanada).

„Oba naši rozhodčí byli velmi dobře hodnoceni,“ uvedl v této souvislosti předseda komise rozhodčích ČSLH Pavel Halas, „a nad očekávání si vedla obě děvčata v ženském turnaji.“ Jak Ilona Novotná, tak Zuzana Svobodová se na olympiádě představily pětkrát, společně rozhodovaly na čarách i finálové utkání Kanada – USA. Ilona Novotná navíc rozhodovala zápasy Rusko – Německo, Kanada – USA, Rusko – Japonsko a semifinále Kanada – Švýcarsko; Zuzana Svobodová utkání Švédsko – Japonsko, Kanada – USA, Finsko – Německo a semifinále USA – Švédsko.