20.04.2015 | Pavel Kuba

Na MS osmnáctek jsou karty rozdány, o udržení se utkají Lotyšsko s Německem

Pondělní hrací den nabídl na MS hráčů do osmnácti let sice jen dva zápasy, ty však definitivně rozluštily otázku, které dva týmy z desíti zúčastněných se nepodívají do čtvrtfinále play-off, ale místo toho svedou lítý boj o holé přežité mezi elitou. Zatímco Němci padli po nájezdech se Slováky, Lotyši si svůj osud zpečetili ve vyrovnaném boji se Švýcarskem, kdy s domácím týmem padli až v prodloužení.

Slováci se na postup nadřeli, v nájezdech rozhodl Solenský

Velký boj o postup dál se svedl ve skupině A mezi Slovenskem a Německem. O kousíček favorizovaní Slováci měli se svým soupeřem velké problémy, Němci byli první dvě třetiny lepším a aktivnějším týmem a po čtyřiceti minutách hry po zásluze vedli o jednu branku. Ve třetí třetině se sice hokejisté z pod Alp dokázali dostat do vedení, jednobrankový náskok ale záhy ztratili po vlastním gólu.

Zápas tak dospěl až do samostatných nájezdů, ve kterých se jako jediný úspěšný exekutor prezentoval slovenský forvard Samuel Solenský. Slováci si díky dvěma bodům zajistili postup do čtvrtfinále, kde se ve čtvrtek utkají s Kanadou nebo Finskem.

Německo - Slovensko 3:4 sn (1:0, 1:1, 1:2 - 0:0)
Branky a nahrávky:
8. Eder (Mayenschein), 35. Mayenschein (Napravnik), 56. Kalble – 21. Bondra (Valent), 43. Andrisik (Bondra), 52. Valent (Bondra, Andrisik), rozh. náj. Solenský.

Švýcaři doma poprvé vyhráli, o udržení budou hrát Lotyši

Dramatickou koncovku nabídl i zápas v Zugu, kde ve skupině B bojovali o postup dále výběry Švýcarska a Lotyšska. Švýcaři dvakrát vedli, dvakrát ale soupeř dokázal do tří minut srovnat a utkání muselo jít taktéž do nastaveného času. Ten však oproti zápasu Slovensko - Německo stačil, když hned po třech odehraných minutách rozhodl domácí hrdina Denis Malgin.

Lotyšům zbyly jen oči pro pláč. Na turnaji rozhodně nepředváděli špatné výkony, na hokejově vyspělejším národy však ve finálním počíná nestačili a s jediným získaným bodem skončili poslední v tabulce skupiny B. Na Švýcary čeká zítra souboj o konečné třetí místo ve skupině, kdy síly poměří právě s výběrem České republiky.

Švýcarsko - Lotyšsko 3:2 p (0:0, 1:1, 1:1 - 1:0)
Branky a nahrávky:
23. Thurkauf, 42. Fuchs, 64. Malgin (Riat) – 26. Balcers (Dzierkals), 45. Balcers (Dzierkals).