07.04.2011 | Roman Šperňák (redaktor týdeníku Sedmička)

MS žen: Itálie kladla odpor, ale nakonec prohrála

Dva výjimečné zážitky nabídl příznivcům českého ženského hokeje čtvrtý den mistrovství světa divize II. Po volné středě se střetly nejprve v odpoledním zápase Češky s Italkami. Svěřenkyně trenéra Karla Manharta nakonec utkání dokázaly rozhodnout ve třetí třetině a vyhrály 3:1. Večerní zápas byl hodně sledovaný. Zaplněný stadion přihlížel souboji Francouzek s Dánskem, ve kterém domácí hráčky ve výborné atmosféře zvítězily nad průběžně vedoucím celkem znovu 3:1. V pátek je druhý volný den a Češky jsou před posledními dvěma zápasy o skóre na první pozici.

Italy zápas mrzel, Češi si oddechli

„Chybělo nám trochu štěstí, abychom mohli překvapit ještě víc, než jsme překvapili,“ říkal po utkání smutně trenér italského výběru Marco Liberatore. Jeho tým sahal po nečekaném úspěchu. Ještě v 52. minutě totiž držel remízu jedna jedna. Dalose to trochu čekat. Italky sehrály vyrovnaný duel s Francií a prohrály 0:1, s Dánskem ještě minutu před koncem prohrávaly jen o gól a pak inkasovaly v power-play.

I český výběr dokázaly překvapit. Začal solidně. Jako favorit se tlačil do útoku, ale trápil ho stejný problém jako v minulém utkání s Velkou Británií. Koncovka. A tak po pár nevyužitých šancích skóroval soupeř. Stačila jedna akce, která ani moc nebezpečně nevypadala. De la Forestová při hře čtyři na čtyři zachytila puk na modré čáře. Vypálila a dojíždějící Zandergiacomová puk dorazila za brankářku Lhotskou.

Češky nic nezabalily a dál hrály svojí hru, která je dostávala celkem spolehlivě do útočné třetiny. Ovšem koncovka byla až moc komplikovaná a snaha o vyšperkování jakékoliv akce gól nepřinášela. Češky přežily velkou šanci de la Forestové a devatenáct vteřin před koncem třetiny se dokázala prosadit Simona Studentová, která z mlýnice před brankou dorazila puk vyražený gólmankou Mazzocchiovou.

Byla to důležitá akce. Druhá třetina pak znovu přinesla marné dobývání italské branky. Soupeřky se postupně zaměřily hlavně na defenzivu a zkoušely rychlé brejky, které často vycházely a několikrát jely svěřenkyně trenéra Marca Liberatoreho dva na jednu. Asi největší šanci Italek měla ve 35. minutě Tartaglianová, když od modré čáry jela sama na brankářku Lhotskou, ale ta dokázala její forhendovou kličku přečíst. Českou reprezentaci také brzdila častá vyloučení. Na trestné byly celkem jedenáctkrát a to je na hře znát.

Ve třetí třetině dokázaly hráčky hrát trpělivě. Italkám šance nedovolovaly a sami se postupem času dostaly do vedení. V 52. minutě Nikola Tomigová vybruslila od mantinelu až před branku a bekhendem z prostoru brankoviště dala vítězný gól. Výhru v závěru ještě pojistila Lucie Manhartová po nahrávce Studentové. Pak mohly hráčky slavit zasloužené vítězství.

Trenér byl spokojený

„Vítězství tři jedna je cenné a bereme ho,“ uvedl po utkání spokojený hlavní kouč Karel Manhart. Tušil, že zápas nebude jednoduchý, protože oba zápasy Italek na turnaji už viděl. Hráčky upozorňoval, že jsou silné na puku a díky tomu se dokáží dostat také do tlaku. „Ale kdybychom nebyly tolik vylučovaní, tak jim nedáme vůbec šanci,“ dodal vzápětí. Právě častá vyloučený brzdila český tým a trenér si toho byl vědomý.

„Trošku proti nám šla rozhodčí,“ pousmála se střelkyně první české branky Simona Studentová. A potvrdil to i trenér Manhart. „Hokej je přeci jenom kontaktní sport, ať si každý říká, co chce,“ uvedl. O tom, který faul byl a který nebyl však nechtěl polemizovat a nejprve si zápas pustí na videu.

Už v prvním střetnutí s Velkou Británií dala Simona Studentová první branku svého týmu. Podobně se jí vedlo i proti Itálii. Na konci první třetiny vyrovnala stav zápasu na jedna jedna. Byla to hodně důležitá branka. „Bylo to pro nás těžké. Věděly jsme, že musíme vyhrát a každý to od nás očekával,“ vysvětlovala. O to horší pak pro tým bylo, když se Italky dostaly do vedení. Češky celkem pochopitelně znervózněly. „Ale všichni kolem nás uklidňovali, že to je v pohodě, ať jsme v klidu a že gól ještě určitě dáme,“ popisovala dále krušné okamžiky na konci první třetiny.

Druhý zápas s Itálií byl podle ní jiný, než ten první s Velkou Británií. Italky víc bruslily, hrály organizovaněji. „Při rozehrávce jsme najednou na všechno měly daleko méně času,“ dodala Simona Studentová, která svojí branku popsala jako šťastnou dorážku.

Druhý gól ovšem dokázala pro spoluhráčku Manhartovou připravit naprosto precizně. Sama proti přesile podržela puk za brankou a ve správnou chvíli ho dokázala nahrát proti hokejce spoluhráčky. „Znám to z chlapů, že je potřeba pokrýt si puk tělem, aby na něj obránce nedosáhl a natlačit se do branky. Pak jsem to tam nahodila a Vosa doklepla za brankářku,“ popisovala svou druhou důležitou akci v zápase.

Volný den vyplní výlet

V pátek má šampionát ve francouzském Caen druhý volný den. Češky si dopoledne zatrénují a po poledni vyrazí na první a poslední výlet v rámci týdenního pobytu. Navštíví pláž Omaha, která je památníkem vylodění Spojenců v Normandii.O víkendu je čekají dva rozhodující duely. V sobotu změří síly s Dánskem a v neděli s Francií. Oba zápasy budou vzhledem k současným výsledkům životně důležité.

Nabitá hala a skvělá atmosféra

Ačkoliv se to vzhledem k okolnostem a zázemí haly v Caen může zdát jako zvláštní, svěřit pořadatelství tomuto městu byl skvělý tah. Zdejší klub sice nemá tým žen, o ženský hokej je však ve městě zájem. Potvrdilo to večerní utkání mezi Francií a Dánskem, na které Češky musely povinně vyrazit. Sledovalo ho přes dvanáct set lidí a to tam nebyly žádné školy. „Atmosféra je tady jiná, než u nás doma, kde na hokej žen nechodí vůbec nikdo,“ přiznala Simona Studentová. I na odpolední zápasy je totiž plno.

Ovšem při zápase Francie dokázali diváci připravit pro svůj tým opravdové domácí prostředí. Koneckonců ho přenášela přímým přenosem i Normandie TV a po ledě běhal maskot galského kohouta

Dánky však bojovaly po většinu utkání statečně a v první třetině byly lepší. Opírají se o výkony jednoho útoku a ještě více o formu jedné hráčky. Josefine Jakobsenová se dokázala prosadit i proti Francii, ale bohužel pro Dánky jen jednou.

Domácí výběr se postupně zlepšoval. V závěru třetiny si připravil několik šancí a pak dal i gól, když dokázala dorazit puk do sítě kapitánka Allemozová, která byla na konci vyhlášena také nejlepší hráčkou zápasu na francouzské straně.

O osudu zápasu rozhodla druhá třetina. Nejprve hned na jejím začátku přidala druhý gól Jouannyová, aby v její druhé polovině dala třetí gól svého celku Locatelliová. Tři nula byl trochu krutý výsledek pro dánský tým, který působil herně dobře, ale nedával šance. Na začátku poslední třetiny se Dánky dostaly rychle zpátky do hry, když se prosadila Jakobsenová. Ovšem další gól už nedaly. A to měly celkem dobré šance. Nepomohla jim ani závěrečná power-play. Na šampionátu našly přemožitele až ve třetím zápase.

Galerie