13.04.2019 |

MS žen: Američanky berou popáté v řadě zlato, domácí Finky cítily velkou křivdu

Po nevídaných zvratech slaví popáté v řadě titul ze ženského mistrovství světa hokejistky Spojených států amerických. Stříbro berou domácí Finky, přemožitelky Češek ze čtvrtfinále, bronz získaly Kanaďanky.

Finále, které poprvé v historii MS žen nebylo čistě zámořské, nabídlo neuvěřitelné okamžiky a v podstatě změnu korunovace. Za stavu 1:1 totiž v 72. minutě prodloužení vstřelila branku finská útočnice Nieminenová a narvaná Espoo Metro Areena vybuchla nespoutanou radostí.

Nakonec ale bylo všechno jinak, gólu podle názoru videorozhodčího předcházel faul domácí kapitánky Hiirikoskiové. Když pak Finky po dlouhém zkoumání záznamu celé situace uviděly hlavní sudí rozpažit, nezbylo jim nic jiného, než posbírat rozházenou výstroj a nandat ji zpět na sebe.

Dost paradoxně, až nepochopitelně, dostala dvě minuty za podražení americká brankářka Rigsbyová. Domácí hokejistky ale přesilovku nevyužily, neprosadily se ani potom, stejně jako Američanky.

V nájezdech nakonec byly úspěšnější obhájkyně titulu, kterým páté zlato za sebou vystřelila druhou trefou v utkání Pankowskiová.

Finky tak za aplausu publika musely vzít za vděk stříbrnými medailemi. Co by za ně před turnajem daly, jenže v tuhle chvíli cítily velkou křivdu a smutek. Ještě dlouho se nejspíš nezbaví pocitu, že na krku se jim měly houpat zlaté placky.

Bronz po jednoznačné výhře 7:0 nad Ruskami získaly hokejistky Kanady. Nijak výraznou radost z něj ale neměly, do Espoo totiž jely přerušit zlatou sérii Američanek. Pokusit se o to mohou příští rok ve svém domácím prostředí.


Finále

USA – FINSKO 2:1 po nájezdech (0:0, 1:1, 0:0 – 0:0)

Branky a nahrávky: 36. Pankowskiová (Coyneová, Pfalzerová), rozhodující nájezd Pankowskiová – 39. Tapaniová (Nieminenová, Tuominenová).


O bronz

KANADA – RUSKO 7:0 (1:0, 2:0, 4:0)

Branky a nahrávky: 7. Spoonerová (Johnstonová, Fastová), 16. Bourbonnaisová (Nurseová), 30. Johnstonová (Spoonerová, Nurseová), 44. Gabelová (Fastová), 49. Rattrayová (Ambroseová, Daoustová), 55. Ambroseová (Rattrayová, Lacquetteová), 56. Gabelová (Bettezová).


Nejužitečnější hráčka turnaje (MVP)

Jenni Hiirikoskiová (O, Finsko)


Nejlepší hráčky na svých postech

Brankářka: Noora Rätyová (Finsko)
Obránkyně: Jenni Hiirikoskiová (Finsko)
Útočnice: Kendall Coyneová Schofieldová (USA)

Pozn.: Udělováno direktoriátem turnaje.


All-Star Team turnaje

Brankářka: Noora Rätyová (Finsko)
Obránkyně: Jenni Hiirikoskiová (Finsko), Cayla Barnes (USA)
Útočnice: Kendall Coyne Schofield (USA), Hilary Knight (USA), Michelle Karvinen (Finsko)

Pozn.: Udělováno zástupci médií.