12.04.2013 | czechsledgehockey.cz

MS ve sledge hokeji 2013: Česko - Norsko 3:1

Čeští sledge hokejisté zahájili cestu do paralympijského Soči vítězně. V první utkání mistrovství světa 2013 se střetli se silným výběrem Norska, do jejichž sestavy se vrátil po tříleté odmlce Royne a hraje za ně taky jeden z nejlepších hráčů světa Pedersen. Češi se soupeře nezalekli a přestože po sérii chyb v obranném pásmu prohrávali 0:1, dokázali zápas otočit a zvítězili 3:1.
Do utkání nastoupil národní tým pozitivně naladěn a bylo jich vidět na ledě. Začátek zápasu jsme jasně opanovali. Pak se ale vytratila přesnost a Norové začali být lepší, což vyústilo v první branku zápasu, kdy po několika chybách v obranném pásmu a nevyhození puku za modrou čáru vstřelili Norové z bezprostřední blízkosti první branku. Český tým na to však ještě v první třetině dokázal zareagovat a srovnal zásluhou důrazného Raula, který dorazil střelu Geiera. Český tým dokonale četl hru norského týmu a zejména Pedersenovi nedali ani kousek prostoru. Za aktivitu jsme byli odměněni druhou brankou Raula, který z rohu kluziště překvapil norského gólmana, kterému puk přeskočil hokejku. Asistence Hrbek. Norský tým se snažil, ale vyrovnání nepřicházelo. Ve třetí třetině předvedl Vápenka v oslabení, když byl vyloučen Raul za hákování, důležitý zákrok ramenem. Norský tým hrál v závěru bez brankáře, čehož Češi využili a David Palát stanovil konečné skóre na 3:1. Nejlepším hráčem českého týmu byl vyhlášen střelec dvou branek - Jiří Raul.

Česko - Norsko  3:1 (1:1, 1:0, 1:0)

Branky: Raul (Geier), Raul (Hrbek), Palát.
Rozhodčí: Morrison (USA) - Bokal (USA), Pyo (KOR), vyloučení: 2:0, využití: 0:0.
Sestava ČR: Vápenka - Hrbek, Kvoch, Berger, Kubeš, Šafránek, Hábl, Geier, Fojtík, Palát, Raul, Krupička.

Hodnocení trenéra Jiřího Břízy:
První zápas s Norskem na turnaji byl pro nás velmi klíčový pro umístění ve skupině. Čekal nás velmi nepříjemný a houževnatý soupeř. Proto jsme tomuto utkání podřídili maximální přípravu a konečného vítězství 3:1 si nesmírně ceníme. V úvodní třetine nás Norové předčili takticky a svým napadáním nám dělali značné problémy v našem obranném pásmu, z čehož soupeř vytěžil úvodní gól utkání. Hráče jsem nabádal ke zjednodušení  naší hry v obranném pásmu a ke většímu důrazu před brankou soupeře. Do konce první třetiny jsme se dočkali vyrovnání záslouhou důrazneho Raula. Se stejnými pokyny a větši aktivitou střelby jsme začali druhou třetinu, ve které jsme se opět po střele Raula dostali do vedení 2:1. Třetí třetina nabídla mnoho zajímavých momentů na obou stranách. Zvláště jsme se museli soustředit na vynikajícího Pedersena, který se objevil na postu útočníka. Pro navýšení skóre na naší stranu nám chyběl větší klid v koncovce, a tak jsme trpělivou hrou se zajištěnou obranou utkání dovedli  do power-play Norska, kdy naše vítězství potvrdil Palát na 3:1. Soupeře jsme v utkání přestříleli 19-4 a dobře takticky zvládli naše oslabení. Musím hráče pochválit za týmový výkon a přistup k utkání. Pro nás skvělý vstup do turnaje, zůstaváme však při zemi, zítra nás čeká podobně silný tým Švédska.