19.04.2013 | czechsledgehockey.cz

MS ve sledge hokeji 2013: Češi čtvrtí, mistry světa jsou Kanaďané

Čeští sledge hokejisté podlehli v boji o bronzové medaile z mistrovství světa Rusku 0:3 a patří jim tak konečné 4. místo. Česká republika tak obhájila umístění z posledního světového šampionátu. Zápas nezačal pro Čechy dobře, když už ve 3. minutě zápasu prohrávali 0:1. Ve druhé třetině přidali Rusové další dvě branky a zápas byl rozhodnut. Ve třetí třetině už žádný gól nepadl. V první třetině ještě mohl vyrovnat Geier, když se objevil sám před brankařem, ale minul branku. Postupem zápasu Čechům docházeli síly a výborně fyzicky připravený tým Ruska soupeře přehrával. Čtvrté místo zajistilo Česku účast na paralympijských hrách v Soči 2014.
Mistrem světa ve sledge hokeji se pro rok 2013 stal tým Kanady. Kadala vyzvala ve finále úřadujícího mistra světa a paraplympíjského vítěze USA. Zápas byl dlouho bez branek. Nakonec rozhodla střela od modré čáry, která před brankářem skočila a změnila směr. Týmu USA se už nepodařilo srovnat a tak se ze zlaté medaile radovali hráči Kanady.

Nejlepším útočníkem turnaje byl vyhlášen kanadský kapitán - Greg Westlake.

Nejlepším obráncem asistent kapitána týmu USA - Taylor Chace.

Nejlepším brankářem turnaje gólman Ruska - Mikhail Ivanov.

Konečné pořadí MS 2013:
1. Kanada
2. USA
3. Rusko
4. Česká republika
5. Norsko
6. Itálie
7. Korea
8. Švédsko

Kanada, USA, Rusko, Česká republika a Norsko se svým umístěním přímo kvalifikovali na zimní paralympíjské hry v Soči 2014.

Itálie se udržela v A skupině, ale bude muset bojovat o paralympiádu společně s Koreou, Švédskem, Japonskem, Německem a Velkou Británií v kvalifikačním turnaji.

Korea a Švédsko sestupují do B skupiny, ze které postupují Japonsko a Německo.