28.12.2012 | Sanny Muharem

MS U20 pokračuje. Lotyši ani Němci opět nevyhráli

Česká hokejová výprava si mohla v pátek odpočinout. Po ranním tréninku už na led nemusela. Čtvrtý hrací den v Ufě nabídl dvě utkání, ve kterých si favorité počínali bez problémů. Švédsko ani domácí Rusko totiž zaváhání nepřipustilo.

Výborný Punnenovs Lotyše dlouho držel, ti přesto padli

První utkání dne v ruské Ufě se uskutečnilo na menším stadionu. Souboj měl jednoznačného papírového favorita. Švédové o den dříve ztratili bod se Švýcarskem, a tak nyní potřebovali získat tříbodové vítězství. Proti skvěle chytajícímu Ivarsu Punnenovsovi a houževnaté lotyšské obraně se ale prosazovali horkotěžko.

Lotyšsko tedy trpělivě vyčkávalo a snažilo se dobře bránit střední pásmo. I přesto se reprezentanti Tre Krönor dostávali do šancí, gólově se prosadili až v poslední minutě první třetiny. Krátce po přestávce ale dokázal výběr Lotyšska v přesilovce srovnat.

Švédsko po celých šedesát minut hry tlačilo na pilu, následně se za svou aktivitu dočkalo i vytouženého vedení. V poslední dvacetiminutovce pak nasázeli Lotyšům další tři góly a bylo rozhodnuto. Svěřenci Rogera Ronnberga se tak výrazně po výhře 5:1 přiblížili postupu, naopak jejich soupeř bude mít s udržením v elitní skupině ještě problémy.

Lotyšsko – Švédsko 1:5 (0:1, 1:1, 0:3)
Branky a nahrávky: 24. Blugers – 20. Molin, 37. Collberg, 50. Arvidsson, 52. Arvidsson, 60. Wennberg.

Rusko nadělovalo. Němci odchází ze zápasu opět s debaklem

Domácí celek se stále zlepšuje. Rusové chytají formu, po minulé těsné výhře se Spojenými státy americkými nyní vyzvali poněkud lehčího soupeře – prozatím poslední Německo. Sborná předvedla Ufě Areně další skvělé galapředstavení, přičemž klání ozdobil ještě hattrick nadějného Jaroslava Kosova.

Již v první třetině bylo víceméně jasno, jakým směrem se bude střetnutí vyvíjet. Rusko neponechalo nic náhodě a po úvodní dvacetiminutovce vedlo již rozdílem tří branek. V pohodovém tempu pak dirigovalo zbytek duelu.

Ve třetí periodě přišla chvíle Jaroslava Kosova. Tomu se podařilo během šestnácti minut zkompletovat hattrick, čímž tak stvrdil výhru 8:0 ruské reprezentace, která v tabulce předskočila Kanadu a je na prvním místě skupiny B.

Německo – Rusko 0:7 (0:3, 0:1, 0:3)
Branky a nahrávky: 2. Kučerov, 10. Jakupov, 13. Žarkov, 34. Jarullin, 43. Kosov, 54. Kosov, 59. Kosov.