04.01.2018 | Klára Petrásková

MS U20: Finále čeká na Švédsko a Kanadu, o bronz si to rozdají Češi s Američany

Předposlední den mistrovství světa přinesl dvě rozuzlení – rozhodlo se o dvojici, která si zahraje o titul, a o týmu, který pro další ročník opustí elitní skupinu. V prvním semifinále vyhráli Švédové nad Američany, v tom druhém zase Kanada and Českem. Národní tým tak v posledním duelu na juniorském mistrovství světa 2018 zabojuje o bronzovou medaili.

O udržení:

 

Dánsko – Bělorusko 3:2sn

Branky a nahrávky: 11. Nielsen (Blichfeld, Röndbjerg), 13. Röndbjerg (Blichfeld, Schmidt-Svejstrup), rozh. náj. Schmidt-Svejstrup – 49. Suško (Jerjomenko), 50. Litvinov (Bovbel, Suško).

 

Do druhého utkání o udržení šli Bělorusové s tím, že pokud prohrají, naděje na setrvání v elitní skupině pro ně končí. Průběh duelu se nevyvíjel podle jejich představ, protože Dánové si krátce po polovině první třetiny vypracovali náskok 2:0 a ten také dlouhou dobu drželi. Hokejisté Běloruska se ale vzepřeli, v poslední dvacetiminutovce srovnali se soupeřem krok a o osudu duelu musely nakonec rozhodovat až samostatné nájezdy. V těch se předvedli spíše střelci než brankáři. Dánové proměnili čtyři z pěti pokusů, Bělorusové pouze dva. V elitní skupině juniorského šampionátu se tak v roce 2019 představí Dánsko, Bělorusko sestupuje o skupinu níže.

 

Semifinále:

 

Švédsko – USA 4:2

Branky a nahrávky: 34. Pettersson (A. Nylander, L. Lindström), 47. Andersson (Karlström), 48. Steen, 49. Jonsson Fjällby (Davidsson) – 53. Bellows (Yamamoto), 57. B. Tkachuk (J. Anderson).

 

V prvním semifinálovém zápase dali Švédové Američanům lekci z produktivity. Z 20 střel totiž v gól proměnili rovnou čtyři, kdežto Spojené státy se z 31 pokusů trefili jenom dvakrát. Utkání bylo dlouho vyrovnané a první branka padla až ve 34. minutě, na další góly se navíc čekalo až téměř do poloviny poslední dvacetiminutovky. Jenže právě tehdy se roztrhl pytel se švédskými brankami. Hokejisté Tre Kronor se v rozmezí tří minut trefili třikrát, vyhnali amerického brankáře z brány, a i když USA v závěru kousaly, výhra 4:2 už Švédům neunikla. Obhájci mistrovského titulu, domácí Američané, se tentokrát budou muset spokojit s duelem o bronz. Oproti tomu Švédsko bude bojovat s Kanadou o titul mistrů světa.

 

Kanada – Česko 7:2

Branky a nahrávky: 34. Pettersson (A. Nylander, L. Lindström), 47. Andersson (Karlström), 48. Steen, 49. Jonsson Fjällby (Davidsson) – 53. Bellows (Yamamoto), 57. B. Tkachuk (J. Anderson).

 

Češi šli do večerního semifinále jako outsideři, v začátku klání svého soupeře ale dokonale zaskočili. Vycházeli z dobře zabezpečené obrany, tlačili se do útoku a svou aktivitu také proměnili v úvodní branku. Jenomže potom přišly zbytečné fauly, Kanada využila tři ze tří přesilovek a dostala se na koně. Do české sítě padal jeden puk za druhým a vydařený začátek našel navázání už jen v jediné brance, když se v 51. minutě podruhé v zápase prosadil Filip Zadina. Česká dvacítka ale pořád bojuje o cenný kov, zápas o bronz startuje 5. ledna ve 22 hodin SEČ.

 

Program finálového dne MS U20 (5. a 6. ledna):


Zápas o bronz: 22:00 Česko – USA (KeyBank Center)

Zápas o zlato: 02:00 Švédsko – Kanada (KeyBank Center)