26.12.2012 | Sanny Muharem

MS U20: Dva vysoké výsledky, Švýcaři a Američané nezaváhali

Druhý hrací den v ruské Ufě přinesl fanouškům pouze dva duely. Ve Sportovním paláci byl k vidění spíše záchranářský souboj, z něhož vzešel jako vítěz švýcarský celek. Spojené státy americké pak pobavily sebevědomým výkonem Ufa Arenu.

Švýcaři si smlsli na Lotyšsku

Měl to být spíše souboj o žití a nežití. Ani jeden z těchto týmů totiž nevyhlašuje vysoké ambice. Zatímco Lotyšsko už za sebou jedno utkání mělo, hokejisté helvétského kříže se představili v mrazivé Ufě poprvé.

A na Švýcarech bylo znát, že se potřebují rozehrát. Lotyši totiž vstoupili do střetnutí daleko lépe, již ve třetí minutě se mohli radovat z vedoucí branky. Po úvodním desetiminutovém tápání se ale Švýcaři probrali. Ještě do konce první periody dokázali otočit stav. Na začátku druhé části musel lovit lotyšský gólman puk znovu ze své sítě. Lotyši však nechtěli složit zbraně a opět snížili na rozdíl jedné branky. To bylo ale z jejich strany pro tento duel vše.

Švýcarsku se podařilo svému soupeři uštědřit lekci. Postupem času mu nasázelo další čtyři kousky, což vyústilo až ve vysoký výsledek 7:2. Svěřenci trenéra Simpsona si na úvod juniorského mistrovství světa připsali cenné tři body. Naopak lotyšský celek bude mít se záchranou ještě problémy.

Švýcarsko – Lotyšsko 7:2 (2:1, 3:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 15. Bertschey, 19. Kunzle, 22. Balmelli, 32. Andrighetto, 35. Zangger, 54. Kunzle, 58. Bertaggia – 3. Jelisejevs, 24. Sevcenko.

Spojené státy americké si hravě poradily s bezzubým Německem

Zápas mezi USA a Německem měl jednoznačného favorita. Již od samého začátku Spojené státy americké ukazovaly, kdo je na ledové ploše pánem. Skóre se měnilo hned po dvaceti vteřinách. Do konce první části přidal výběr Phila Housleye další dva góly a reprezentanti Německa se již nedokázali vrátit do hry.

Američané hráli v pohodě, v útočném pásmu doslova motali hlavy svému soupeři. Němci naprosto fatálně chybovali v rozehrávce, čímž sami vytvářeli šance pro hráče ze zámoří. Těmi Spojené státy americké pohrdaly jen málokdy. Z hokejek amerických mladíků vylétaly výstavní projektily, které většinou končily až za zády bezmocného brankáře Němců.

Německo se nezmohlo ani na čestný úspěch, a tak si Američané připsali zasloužený plný počet bodů za vítězství 8:0, přičemž si lepší start do turnaje nemohli ani přát.

USA – Německo 8:0 (3:0, 3:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 1. Kuraly, 9. Trouba, 10. Galchenyuk, 21. Barber, 27. Gostisbehere, 28. Hartman, 49. Miller, 51. Jones.