19.04.2013 | Lucie Štěrbová

MS do 18 let: Český tým vedl o dvě branky, Američanům ale podlehl

Český tým má za sebou druhý zápas na mistrovství světa hráčů do 18 let v ruském Soči. Podlehl v něm Spojeným státům těsně 3:4. V druhém odpoledním zápase porazila favorizovaná Kanada soupeře z Německa 3:1. Rusové zvládli i své druhé vystoupení na turnaji, když porazili Finsko 3:1. Tři body si připsalo po vítězství 6:0 nad Švýcarskem také Švédsko.
USA – Česká republika 4:3 (1:2, 3:1, 0:0)

V zápase, ve kterém Česko narazilo na největšího favorita turnaje se všechno zásadní odehrálo do poloviny utkání. Češi šli po brankách Zbořila a Kämpfa v 17. minutě už do vedení 2:0, Američané ale stihli do konce první části snížit. V 21. minutě pak vyrovnali a o další tři minuty později šli do vedení. Češi v 25. minutě srovnali krok, ale na branku Allena z 26. minuty už odpovědět nedokázali. I přes velké množství šancí tak nakonec podlehli obhájcům titulu 3:4.

„Spojené státy jsou těžký soupeř, ale dneska jsme na ně určitě měli. Na začátku utkání jsme na ně vlítli. Byli jsme lépe připravení, jak po taktické, tak po psychické stránce. To je nejspíš trochu zaskočilo,“ komentoval utkání český kapitán.

USA: Demko (Weyrick) – Santini, Ausmus, Butcher, Vannelli, Clifton, Lewis, Thompson – Compher (C), Louis, Hayden – Motte, Eichel, Fasching – Allen, Malone, McCarron – Labanc, Kelleher, Eiserman – Cook.

Česko: Svoboda (Pacl) – Klok, Štencel (C), Košťálek, Pyrochta, Kokeš, Dvořák, Němeček – Kämpf, Kaše, Rob – Vrána, Přikryl, Kohout – Pastrňák, Zdráhal, Zbořil – Indrák, Zacha, Kubalík – Pokorný.

Branky a nahrávky: 20. Motte (Compher, Butcher.), 21. Compher (Hayden, Louis), 24. Motte (Fashing), 26. Allen (McCarron, Malone) – 13. Zbořil (Zdráhal, Pyrochta), 17. Kämpf (Kaše, Košťálek), 25. Zbořil (Zdráhal, Košťálek). Vyloučení: 2:4. Bez využití. V oslabení: 0:1. Střely na branku: 49:21. Průběh zápasu: 0:2, 3:2, 3:3, 4:3.

Kanada – Německo 3:1 (2:0, 1:1, 0:0)


Favorizovaná Kanada šla proti Německu, které je společně se Slováky outsiderem skupiny B, do vedení zásluhou Boweyho už ve druhé minutě. Ve 12. minutě přidal druhou branku Laplante, v polovině zápasu zvyšoval už na 3:0 McDavid. Německu se podařilo na konci druhé dvacetiminutovky snížit na 1:3, nicméně další gól nepřidalo a ve skupině B tak zůstává bez bodu na posledním místě.

Kanada: Desrosiers (Martin) – Heatherington, Bowey, Morin, Morissey, Bigras, Theodore, McKeown – Bennet-McDowell, McDavid, Reinhart – Baptiste, Ritchie, Dauphin – Klimchuk, Gauthier, Nastariuk – Dickinson, Laplante, Garlent.

Německo: Reich (Weitzmann) – Bender, Moser, Wagner, Schwarz, Müller, Saftel, Walch – Eisenschimd, Draisaitl, Kahun – Michaelis, Gollenbeck (C), Tuomie – Schmidpeter, Kammerer, Sedlar – Pfohl, Vollmayer, Eder.

Branky a nahrávky:
2. Bowey (Morrissey), 12. Laplante (McKeown), 33. McDavid – 40. Moser (Kahun). Vyloučení: 6:7. Využití: 1:0. Střely na branku: 39:26. Průběh zápasu: 3:0, 3:1.

Švédsko – Švýcarsko 6:0 (3:0, 1:0, 2:0)

Švédsko položilo základ k výhře třemi brankami v prvních pěti minutách hry. V polovině zápasu pak už na 4:0 pro Švédy zvyšoval Lindblom a výsledek pojistily dvě branky v závěrečné dvacetiminutovce. Švýcaři za Švédskem sice střelecky nezaostávali, nicméně jim chyběla přesná muška a důraz před brankou.

Švédsko: Johansson (Sionas) – Norell, Hagg, Aho, Bergman, Westlund, Borgman, Andersson – Wallmark, de la Rose (C), Nylander – Burakowsky, Crus Rydberg, Lindblom – Henriksson, Bristedt, Ohman – Blidh, Brodecki, Forsbacka Karlsson, A. Karlsson.

Švýcarsko: Waeber (10. Aeberhard) – Baltisberger (C), Busser, Harlacher, Müller, Dufner, Rathgeb, Siegenthaler – Suter, Fazzini, Fuchs – Malgin, Bandiera, Hogger – Hugli, Hischier, Marchon – Brandli, Aeschlimann, Meier – Pfranger.

Branky a nahrávky: 1. Bristedt (Ohman), 3. Lindblom (Burakowsky), 5. Nylander (Hagg, Rose), 27. Lindblom (Bergman, Wallmark), 47. Karlsson (Karlsson), 57. Hagg (Wallmark). Vyloučení: 8:7, navíc Brodecki 10 min. Využití: 2:0. V oslabení: 2:0. Střely na branku: 32:24. Průběh utkání: 6:0.

Finsko - Rusko 1:3 (0:0, 0:2, 1:1)

I druhý zápas ruského týmu sledovala více než z poloviny plná hala Bolšoj. A ta viděla opravdu atraktivní hokej plný velikých šancí, ale také výborných zákroků gólmanů. Tým Ruska poslal do vedení ve 23. minutě Barbašev, který ve 48. minutě přidal ještě druhou branku. Finům se ve 45. minutě sice podařilo snížit, ale v závěrečné power play inkasovali na konečných 1:3 z jejich pohledu.

Finsko: Saros (Husso) – Lintuniemi, Honka, Mäkinen, Ilvonen, Kuronen, Pulli – Mustonen (C), Lehkonen, Ikonen – Tanus, Rauhala, Kapanen – Antonen, Kinnunen, Westermarck – Autio, Ojamäki, Kiviranta – Ainali, Puhakka.

Rusko: Šestjorkin (Bocharov) – Glukov, Demidov, Rafikov, Judin, Zub, Gavrikov, Lysenko – Šatskij, Buchnevič, Ničuškin – Tolčinskij, Tkačjov, Barbašev (C) – Galejev, Lešenko, Setdikov – Svečnikov, Alexejev, Ivanov.

Branky a nahrávky: 45. Tanus (Kapanen, Honka) – 23. Barbašev (Tkačjov, Glukov), 38. Barbašev (Tkačjov, Ničuškin), 60. Tkačjov (Rafikov). Střely na branku: 25:31. Vyloučení: 5:2. Využití: 1:1. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3.


Videoohlasy s kapitánem Janem Štencelem, obráncem Janem Košťálkem a útočníkem Davidem Kämpfem.