22.04.2013 | Lucie Štěrbová

MS do 18 let: Češi prohráli s Ruskem, čeká je Kanada

Základní skupinu A mistrovství světa U18 v ruském Soči zakončil český národní tým porážkou od Rusů v poměru 2:5. Svěřencům Luďka Bukače mladšího se podařilo snížit z 0:3 na 2:3, Rusové ale dokázali v závěru vstřelit dvě branky a rozhodnout o svém vítězství. Češi se tak ve čtvrtfinále střetnou ve čtvrtek s vítězem skupiny B, Kanadou.
Česká republika – Rusko 2:5 (0:0, 1:3, 1:2)

Zápas proti zatím suverénně hrajícím Rusům už de facto nic neřešil. Česká republika do něj ale nevstoupila špatně. První třetinu ji navíc výborně podržel gólman Pacl, který vychytal několik samostatných úniků. Ve druhé části ale čeští mladíci třikrát inkasovali. Povedlo se jim sice brankami Vrány a Pastrňáka snížit na 2:3, Rusko ale v závěru zápasu dalšími dvěma brankami rozhodlo o své výhře 5:2. Česká republika tak ve čtvrtfinále nastoupí proti vítězi skupiny B, což je tým Kanady.

„Bohužel jsme doplatili na tři až čtyři individuální chyby, po kterých jsme Rusům nabídli skórování. V tomto ohledu jsme nepodali vůbec disciplinovaný výkon. Z toho se musíme pro další zápas poučit,“ uvedl po utkání kouč českých mladíků Luděk Bukač mladší. „Klidně jsme mohli s kolegou Brukem zůstat mezi diváky na tribuně, protože hráči pojali utkání v plážovém stylu. Zápas třeba mohl skončit i výsledkem 10:10. Fanouškům se duel určitě líbil, my ale příště musíme hrát jinak,“ dodal.

Česko: Pacl (Jekel) – Klok, Štencel (C), Košťálek, Pyrochta, Kokeš, Dvořák, Němeček – Kämpf, Kaše, Rob – Vrána, Přikryl, Kohout – Indrák, Zdráhal, Zbořil – Pokorný , Pastrňák, Kubalík – Zacha.

Rusko: Šestjorkin (Serebrjakov) – Glukov, Demidov, Rafikov, Judin, Zub, Gavrikov, Lysenko, Stetsenko – Ivanov, Buchnevič, Ničuškin (C) – Tolčinskij, Tkačjov, Barbašev – Galejev, Šatskij, Setdikov – Svečnikov, Alexejev, Lešenko.

Branky a nahrávky: 38. Vrána (Kämpf, Kohout), 48. Pastrňák (Zacha) – 22. Buchnevič (Tkačjov), 26. Demidov (Buchnevič, Ničuškin), 31. Tolčinskij, 52. Tkačjov, 56. Šatskij (Setdikov, Galejev). Vyloučení: 1:6. Bez využití. V oslabení: 1:1. Střely na branku: 38:36. Průběh zápasu: 0:3, 2:3, 2:5.

Videoohlasy hráčů po utkání ČR vs. Rusko - postupně hovoří útočníci Ondřej Kaše, Pavel Zacha a Miroslav Indrák




Švédsko – Kanada 0:6 (0:1, 0:3, 0:2)

Zápas, který měl rozhodnout o vítězi skupiny a tedy i o tom, kdo nastoupí pro českému  výběru ve čtvrtfinále, měl od prvních chvil jasného favorita. Kanada švédský výběr nepustila do jediné kloudnější akce a postupně navyšovala náskok. Veliký podíl na výhře měl útočník McDavid, který v zápase vstřelil hattrick.

Švédsko: Johansson (od 38.Sionas) – Norell, Hagg, Aho, Bergman, Westlund, Borgman, Andersson – Wallmark, de la Rose (C), Nylander – Burakowsky, Crus Rydberg, Lindblom – Henriksson, Bristedt, Ohman – Brodecki, Forsbacka Karlsson, A. Karlsson – Blidh.

Kanada: Desrosiers (Martin) – Heatherington, Bowey, Morin, Morissey, Bigras, Theodore, McKeown – McDavid, Klimchuk, Reinhart (C) – Bennett, Ritchie, Dauphin – Baptiste, Laplante, Gauthier – Verhaeghe, Garlent, Nastasiuk.

Branky a nahrávky: 2. McDavid, 24. Nastasiuk (Garlent), 30. Klimchuk (McDavid, Morrissey), 38. Ritchie (Bigras, Baptiste), 47. McDavid (Klimchuk, Morin), 53. McDavid (Reinhart). Vyloučení: 7:7 Využití: 0:4. Střely na branku: 28:36. Průběh zápasu: 0:6.


Švýcarsko – Německo 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)


Německo si včera zápasem se Slováky zajistilo postup do čtvrtfinále a dnes už mu šlo maximálně o lepší postavení v tabulce skupiny B. Švýcaři ale od začátku utkání dominovali a po dvou brankách, které vstřelili v přesilových hrách, a brance z 59. minuty porazili Němce 3:0.

Švýcarsko: Aeberhard (Waeber) – Baltisberger (C), Busser, Dufner, Müller, Siegenthaler, Harlacher – Rathgeb, Suter, Fuchs – Malgin, Fazzini, Hogger – Hugli, Hischier, Marchon – Pfranger, Bandiera, Aeschlimann.

Německo: Reich (Weitzmann) – Bender, Moser, Wagner, Schwarz, Müller, Saftel, Walch – Tuomie, Draisaitl, Kahun – Pfohl, Michaelis, Gollenbeck (C) – Eisenschmid, Schmidpeter, Sedlar – Kammerer, Vollmayer, Eder – Shevyrin.

Branky a nahrávky: 8. Hischier (Malgin, Baltisberger), 27. Malgin (Baltisberger), 59. Fuchs (Rathgeb). Vyloučení: 3:5. Využití: 2:0. Střely na branku: 34:19. Průběh zápasu: 3:0.


USA – Finsko 1:2 (1:0, 0:1, 0:1)


Američané si v posledním vystoupení v základní skupině vytvořili proti Finům obrovskou střeleckou převahu. Finský gólman Saros za svá záda ale pustil jedinou branku, a to hned v první minutě. Finům se podařilo srovnat skóre po polovině zápasu. Výhru 2:1 pak brankou ze 47 minuty vystřelil Mustonen.

USA: Demko (Weyrick) – Santini, Ausmus, Butcher, Vannelli, Clifton, Lewis, Thompson – Compher (C), Louis, Hayden – Motte, Eichel, Fasching – Allen, Malone, McCarron – Labanc, Kelleher, Eiserman – Cook.

Finsko: Saros (Husso) – Lintuniemi, Honka, Mäkinen, Ilvonen, Kuronen, Pulli – Mustonen (C), Lehkonen, Ikonen – Tanus, Rauhala, Kapanen – Antonen, Kinnunen, Westermarck – Autio, Ojamäki, Kiviranta – Ainali, Puhakka.

Branky a nahrávky: 1. Hayden – 37. Tanus (Kapanen, Rauhala), 48. Mustonen (Lehkonen, Ikonen). Vyloučení: 5:4. Bez využití. Střely na branku: 50:19. Průběh zápasu: 1:0, 1:2.