18.04.2013 | Martin Pešout

MS do 18 let: Češi na úvod turnaje přehráli Lotyše

Soči - Ve druhém hracím dnu šampionátu se poprvé představil i český výběr. A na úvod si podal Lotyšsko, kterému nedal pražádnou šanci. Svěřenci Luďka Bukače mladšího se tak zásluhou skóre dostali do čela skupiny A.
Česko - Lotyšsko 7:0 (3:0, 2:0, 2:0)

Česká osmnáctka ve svém úvodní vystoupení na MS nezaváhala a povodila si Lotyše rozdílem třídy. Hotovo bylo už po první třetiny poté, co po dvou trefách Zdráhala a zásahu Indráka vedli již o tři branky. Soupeř se ani v dalším průběhu nezmohl na odpor a pokud zahrozil, s nebezpečím si poradil brankář Svoboda. V prostřední části lotyšského gólmana Resetnikovse překonal znovu Zdráhal, který tím završil hattrick a pátou trefu následně přidal Kaše. V poslední části, která se nesla již v exhibičním tempu, završili skóre Dvořák s Přikrylem. V sobotu čeká český tým těžší soupeř, od 13:30 se střetne s výběrem USA.

Česko:
Svoboda (Pacl) – Klok, Štencel (C), Košťálek, Pyrochta, Kokeš, Dvořák, Němeček – Kämpf, Kaše, Rob – Vrána, Přikryl, Kohout – Patrňák, Zdráhal, Zbořil – Indrák, Pokorný, Kubalík – Zacha.

Lotyšsko:
Resetnikovs (Nazarovs) – Bernhards, Jaks, Grinbergs, Mamcics, Zemitis, Karelis, Bindulis – Bukarts, Maslovskis, Golovkovs (C) – Homjakovs, Aploks, Egle – Petersons, Zembergs, Osipovs – Batna, Smits, Krievins – Birzitis.

Branky a nahrávky:
3. Zdrahál (Kokeš, Kubalík), 14. Zdráhal (Kubalík, Kokeš), 20. Indrák (Kubalík, Zacha), 36. Zdráhal (Kubalík, Štencel), 36. Kaše (Kämpf), 50. Dvořák (Indrák), 52. Přikryl (Štencel, Košťálek). Vyloučení: 3:7. Využití: 2:0 Střely na branku: 51:14 Průběh zápasu: 7:0.

Švýcarsko - Slovensko 4:1
(2:0, 1:0, 1:1)

Slovenský národní tým nezvládl ani své druhé vystoupení na turnaji. Po porážce s Kanadou v poměru 1:4 podlehl stejným výsledkem i Švýcarům. Hráči Helvétského kříže nakročili k bodům už v úvodu zápasu. Ve 4. minutě otevřel skóre Fuchs, vzápětí dostal svůj tým do dvougólového vedení Suter. Tentýž hráč přidal další trefu v polovině zápasu a na rozdíl čtyř gólů upravoval
Baltisberger. Za Slovensko už jen korigoval skóre Horvát devět minut před koncem.

Švýcarsko:
Aeberhard (Waeber) – Baltisberger, Busser, Harlacher, Müller, Dufner, Rathgeb, Siegenthaler – Suter, Fazzini, Fuchs – Meier, Malgin, Hogger – Hugli, Hischier, Marchon – Brandli, Bandiera, Aeschlimann

Slovensko: Godla (Okoličány) – Rosandić, Černák, Bačik, Dubeň, Gula, Sloboda, Holenda, Boboš – Šille, Cehlárik, Šoltés – Horvát, Beták, Lantoši – Petráš, Žilka, Varga – Predajniansky, Rehák, Ambróz.

Branky a nahrávky: 4. Fuchs (Fazzini), 6. Suter (Fazzini), 30. Suter (Fazzini), 48. Baltisberger (Bandiera) – 50. Horvát (Bačik, Varga) Vyloučení: 4:6 Využití: 1:1 Průběh zápasu: 4:0, 4:1.