27.12.2017 | Ladislav Vácha

MS 20: Bělorusko potrápilo Švýcary a silná Kanada smetla Slováky

Na juniorském mistrovství světa v Buffalu byly na programu další dva zápasy. V prvním z nich zvládli lépe napínavou bitvu Švýcaři, kteří houževnaté Bělorusy nakonec po obratu zdolali těsně 3:2. Ve skvělém světle se blýskla Kanada, jež ve večerním utkání s přehledem rozstřílela díky famózním přesilovkám Slováky 6:0.

Švýcaři začali lépe a v 9. minutě se ujali vedení. A to díky hodně šťastné brance! Kotouč se ve skrumáži před běloruským brankovištěm odrazil od brusle padajícího Nicolase Müllera a zapadl mezi betony bezmocného gólmana Griščenka. Bělorusko se po většinu času bránilo, ale v 19. minutě se dočkalo vyrovnání. Před brankářem Wüthrichem vznikl obrovský zmatek, v němž se nejrychleji zorientoval Maxim Suško a po ledě se štěstím propasíroval kus černé gumy za brankovou čáru. Švýcarsko potom nevyužilo obrovskou šanci, pykalo za hru v šesti a už po 7 sekundách schytalo tvrdou ránu. 

Střelu Maxima Suška šikovně tečoval Ilja Litvinov, a i když trefil Wüthrichovy betony, Viktor Bovbel se z dorážky nemýlil. Parta od Alp však ve třetí periodě dokonala velký obrat! Ve 49. minutě vyrovnal přesnou střelou zblízka zcela volný Valentin Nussbaumer a pomyslné misky vah překlopil na švýcarskou stranu parádní dělovkou z první Philipp Kurashev. Na výsledku už se nic nezměnilo, i když Fajkovovi svěřenci v posledních sekundách sahali díky vzornému důrazu před brankovištěm po vyrovnání.  

Švýcarsko – Bělorusko 3:2 (1:1, 0:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 9. Müller, 49. Nussbaumer (Leuenberger), 52. Kurashev (Maillard, Miranda) – 19. Suško (Martyňuk, Gabrus), 45. Bovbel (Litvinov, Suško).


Papírový favorit od začátku udával tempo hry a zasypával gólmana Hrenáka vydatnou sprškou střel. Gólový efekt na sebe nenechal dlouho čekat, dostavill se už ve 4. minutě. Makarovo nahození se odrazilo do volného prostoru a Sam Steel uklidil kotouč do odkryté brány. Javorové listy úřadovaly i po přestávce, při přesilovce zvýšil jejich vedení po parádním sólu Jordan Kyrou. 

Zanedlouho z dorážky udeřil i Jonah Gadjovich a podobně dopravil hrací předmět do sítě při hře v početní převaze i Taylor Raddysh. Další branky padaly až v závěru utkání, a to znovu do slovenské sítě. Nejdříve Maxim Comtois získal puk a nechytatelně zavěsil pod víko, po čemž využil už třetí kanadskou přesilovku Jonah Gadjovich, jenž stál na konci špičkové souhry.

Slovensko – Kanada 0:6 (0:1, 0:3, 0:2)

Branky a nahrávky: 4. Steel (Makar, Kyrou), 22. Kyrou (Mete, Dubé), 26. Gadjovich (Makar), 31. Raddysh (Kyrou, Steel), 56. Comtois, 59. Gadjovich (M. McLeod, Timmins).


Nejbližší program:

Finsko – Dánsko (čtvrtek 28. prosince, 18:00)  

Rusko – Švýcarsko (čtvrtek 28. prosince, 20:00)

Švédsko – Česko (čtvrtek 28. prosince, 22:00)

USA – Slovensko (pátek 29. prosince, 2:00)