19.12.2012 | Tisková zpráva

Moravskoslezský kraj, Ostrava a ČSLH stvrdily spolupráci

Memorandum o vzájemné spolupráci a finanční podpoře pro Mistrovství světa v ledním hokeji 2015 v České republice podepsali na krajském úřadu v Ostravě ve čtvrtek 20. prosince 2012 hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák spolu se svým prvním náměstkem Josefem Babkou, dále pak prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král, viceprezident hokejového svazu Aleš Pavlík, primátor statutárního města Ostrava Petr Kajnar a jeho náměstek Martin Štěpánek.
Tímto memorandem všechny zúčastněné strany stvrdily jejich společný zájem na vzájemné spolupráci v rámci pořádání Mistrovství světa v ledním hokeji mužů v roce 2015 na území České republiky, konkrétně v Ostravě, a na pozitivním výsledku konání této významné světové sportovní akce.  

Moravskoslezský kraj spolu se svými partnery si je vědom mimořádného významu konání Mistrovství světa v ledním hokeji mužů v roce 2015 v Ostravě, a to nejen při propagaci města Ostravy a našeho kraje u nás i v zahraničí, ale i v oblastech celkového rozvoje sportu, kultury a cestovního ruchu.

„Jsem opravdu velmi potěšen, že se tento turnaj bude konat u nás v Moravskoslezském kraji, tedy konkrétně v Ostravě. Spolu s městem Ostravou a českým hokejovým svazem chceme našim hokejovým fanouškům nadělit řadu mimořádných a nezapomenutelných zážitků. Myslím, že si to právem zaslouží. Vždyť je všeobecně známo, že patří k jedněm z nejlepších,“ řekl hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák a dodal, že pro přípravu šampionátu udělá náš kraj maximum. „Já sám se na tento hokejový svátek již velmi těším,“ přiznal Miroslav Novák.

„Obě pořadatelská města určitě vytvoří výborné podmínky jak pro účastníky mistrovství světa, tak pro fanoušky, kteří je přijedou podpořit,“ uvedl Tomáš Král, prezident ČSLH. „Věřím, že divácky navážeme na poslední domácí šampionát z roku 2004, který navštívilo přes 550 000 fanoušků, což je stále nejvyšší číslo v historii.“

„Moravskoslezský region se může pochlubit silným hokejovým zázemím, což pořadatelství mistrovství světa jenom potvrzuje,“ doplnil viceprezident ČSLH Aleš Pavlík. „Rád bych v této souvislosti ocenil aktivní přístup, který k přípravám šampionátu zaujal jak Moravskoslezský kraj, tak statutární město Ostrava.“       

„Přidělení mistrovství světa v ledním hokeji je pro město Ostravu a naše hokejové fanoušky výbornou zprávou,“ konstatoval primátor Petr Kajnar. „Rozhodnutí hokejového svazu jen potvrdilo vysokou prestiž Ostravy jako pořadatelského města světových a evropských sportovních akcí. Není pochyb o tom, že misky vah převážil úspěšný průběh hokejového šampionátu v Ostravě před osmi lety, ale také renomé, které nás spojuje s pořádáním Zlaté tretry, Davisova poháru, Fed Cupu a dalších významných turnajů. Pro Ostravu a Moravskoslezský kraj bude pořádání mistrovství světa v roce 2015 skvělou příležitostí, jak se ještě více otevřít světu,“ dodal primátor Kajnar.

Memorandum o vzájemné spolupráci mezi Moravskoslezským kraje, statutárním městem Ostravou a Českým svazem ledního hokeje schválilo na svém dnešním zasedání i Zastupitelstvo Moravskoslezského kraje.

České republice byl šampionát 2015 přidělen na kongresu Mezinárodní hokejové federace v květnu 2010. Hokejový šampionát se bude konat v Praze a v Ostravě. Naposledy se Mistrovství světa v ledním hokeji konalo v České republice v roce 2004, kdy celý turnaj vyhrála Kanada.