27.12.2011 | Jan Šimek

Mladí Češi vstoupili do šampionátu výhrou nad Dány, zvítězili také Slováci

Česká dvacítka odehrála své první utkání na mistrovství světa až druhý hrací den a soupeřem výběru kouče Miroslava Přerosta byli Dánové. Češi nakonec zvítězili jednoznačně 7:0, i přes rozpačitý úvod zápasu, když se dvěmi brankami blýskl Tomáš Hertl. Ve stejný den odehráli své první střetnutí také Slováci, kteří zvládli vyrovnaný duel s lotyšskou reprezentací a vyhráli 3:1.

Dvě branky Tomáše Hertla zavelely k vítězství

Čeští junioři začali zápas s Dány nervózně a neuklidnila je ani úvodní trefa Tomáše Hertla. Právě naopak. Dánsko mělo šance, ale skvěle chytající Mrázek je dokázal zpacifikovat. Slávistický forvard Hertl přidal na začátku druhé dvacetiminutovky další zásah a strhl český mančaft k ještě větší aktivitě, kterou svou trefou povzbudil Faksa. Třetí periodu už celek trenéra Miroslava Přerosta jasně ovládl a po brankách Holíka, Filippiho, Jaškina a Říhy mohly vypuknout v kabině Čechů oslavy.

„Jsme spokojeni s tím, že jsme vyhráli, ale musíme zapracovat a zlepšit ještě celou řadu věcí. Vedli jsme a najednou jsme začali tahat puky zpátky, přestávali jsme bruslit, chtěli jsme hrát vestoje. Navíc soupeř začal hrát dobře do těla,“ všiml si asistent českého kouče Jiří Fisher.

„Po první brance jsme trochu přestali hrát, zaspali jsme, nechali se zbytečně vyloučovat a Dány jsme dostali do hry. Jejich tlak jsme naštěstí ustáli, a pak už jsme soupeři nedarovali jediný puk,“ uvedl po utkání dvougólový střelec Tomáš Hertl.

Česko – Dánsko 7:0 (1:0, 2:0, 4:0)
Branky a nahrávky: 6. T. Hertl (Hrbas, Culek), 23. T. Hertl (Culek, Zámorský), 32. Faksa (Říha, Hyka), 42. Holík (Sekáč, Zámorský), 43. Filippi, 56. Jaškin (Krejčí, Hyka), 57. Říha (Culek, Mozík).

Slovensko vydrželo vítězství nad Lotyši

Slováci zahájali své působení na světovém šampionátu výhrou nad Lotyšskem, ovšem vítězství rozhodně nebylo z kategorie jednoduchých. Mužstvo vedené koučem Ernestem Bokrošem prohrávalo po brance Zieminše z 27. minuty, ale Jurčo stihl ještě do konce druhé třetiny vyrovnat. Na začátku třetí části strhl vedení na stranu Slovenska Tvrdoň a při závěrečné hře Lotyšů v power-play ještě korigoval na konečných 3:1 Toman.

Slovensko - Lotyšsko 3:1 (0:0, 1:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 36. Jurčo (Marinčin, Gernát), 43. Tvrdoň (Bubela, Toman), 60. Toman (Mráz) - 27. Zieminš (Kuzmenkovs).

První den mistrovství zcela v režii favoritů

Úvodní den světového šampionátu do dvaceti let v kanadské provincii Alberta nepřinesl jediné překvapení a všechna favorizovaná mužstva zvítězila. Ve skupině A si reprezentace Tří Korunek poradila s Lotyši v poměru 9:4 a Rusko třemi góly přehrálo Švýcarsko. V béčkové skupině Kanada porazila Finy jednoznačně 8:1 a podobně si vedly také Spojené státy americké, které přejely Dánsko 11:3.

Švédský útočník Max Friberg zničil Lotyšsko

Souboj mezi Švédskem a lotyšským outsiderem byl v první polovině zápasu velmi vyrovnaný, ale poté začali přebírat otěže utkání reprezentanti Tre Kronor. Mladí Švédové zvýšili bojovnost a nasazení, díky čemuž dostávali Lotyšsko pod výrazný tlak. Hráči z Pobaltí polevili, což Skandinávci potrestali a po zásluze zvítězili. Hlavním strůjcem švédského vítězství byl rychlonohý útočník Max Friberg, který se zapsal čtyřikrát (!) mezi střelce.

Lotyšsko - Švédsko 4:9 (2:3, 1:3, 1:3)
Branky a nahrávky: 6. Andersons (Kolesnikovs, Blugers), 9. Lipsbergs (Jevpalovs, Zieminš), 33. Lipsbergs (Jevpalovs), 59. Girgensons (Zvirbulis, Nimanis) - 4. Friberg (Larsson, Rensfeldt), 6. Friberg (Sundström), 9. Zibanejad (Collberg, Rakell), 26. Collberg (Brodin, Rask), 35. Thorell (Nemeth), 36. Zibanejad (Brodin, Rakell), 48. Nordström (Rensfeldt, Thorell), 54. Friberg (Rensfeldt, Bäckman), 56. Friberg (Collberg).

Andrej Vasiljevski vychytal Rusku vítězství

Do šampionátu vstoupila výhrou také sborná, která se utkala se Švýcarskem. Atraktivní zápas s množstvím šancí na obou stranách nakonec do vítězného konce dotáhli Rusové, kteří ale mohou za své vítězství děkovat fantastickému Andreji Vasiljevskému v brance, jenž několikrát výrazně podržel svůj celek a nebýt jej, dobře hrající Švýcaři by určitě neskončili bez bodu.

Švýcarsko - Rusko 0:3 (0:1, 0:2, 0:0)
Branky a nahrávky: 9. Chochlačev, 26. Gusev (Kosov, Grigorenko), 36. Grigorenko (Kučerov, Gusev).

Hattrick Marka Stona potopil dvacítku Suomi

Kanadští hokejisté začali mistrovství na své domovské půdě ve velkém stylu, když už v 5. minutě po brankách Stona a Gallaghera vedli 2:0. Mladí Finové se ovšem na začátku druhé tercie osmělili a díky trefě Ruuttua se radovali z kontaktní branky. Na Kanadu však žádná studená sprcha nepřišla a po třech gólech Stona, Huberdeaua a D. Hamiltona definitivně zlomila odpor Suomi. Ve třetí třetině pak zvýšil na 6:1 Connolly, hattrick si zkompletoval Stone a poslední hřebíček do finské rakve zatloukl ve 48. minutě Strome.

Finsko - Kanada 1:8 (0:2, 1:3, 0:3)
Branky a nahrávky: 22. A. Ruuttu (Aaltonen, Barkov) - 3. Stone (Huberdeau, Strome), 5. Gallagher (Schwartz, D. Hamilton), 24. Stone (Huberdeau, F. Hamilton), 30. Huberdeau (Pearson, Beaulieu), 33. D. Hamilton (Strome, Schwartz), 41. Connolly (Pearson, Gormley), 45. Stone (Huberdeau, Strome), 48. Strome (Gallagher, Huberdeau).

USA přejely Dánsko, rozhodla famózní druhá třetina a tři góly Charlieho Coyla

Spojené státy americké se s dánským outsiderem v první třetině hodně natrápili, ovšem hektický úvod utkání zvládli a po prvních dvaceti minutách ukazovala světelná tabule skóre 3:2 pro USA. Ve druhé části duelu pak američtí mladíci rozjeli naplno svůj brankostroj a šesti góly smetli Seveřany, kteří se o slovo přihlásili na chvíli ještě ve třetí třetině, kdy se jim podařilo vstřelit třetí gól. Američané však s dostatečně vysokým náskokem v zádech hru kontrolovali a v pohodě si dokráčeli pro první vítězství na světovém šampionátu.

Dánsko - USA 3:11 (2:3, 0:6, 1:2)
Branky a nahrávky: 4. Bau-Hansen (N. Jensen, P. Bjorkstrand), 10. Bau-Hansen (Spelling, N. Jensen), 45. Spelling (P. Bjorkstrand, Jensen) - 1. Coyle (Merrill, Zucker), 5. Zucker (Forbort), 9. Tinordi (Watson, Tynan), 22. Bjugstad (Czarnik, Clendening), 28. Coyle (Saad, Etem), 30. Rau (Clendening, Czarnik), 31. Arnold (Archibald, Etem), 31. Miller (Arnold, Tynan), 37. Rau (Watson, Trouba), 52. Coyle (Zucker, Forbort), 56. Johns.