04.05.2012 | Richard Wagner

Mistrovství světa zahájeno! Češi v prvním zápase uspěli!

S t o c k h o l m – Světový šampionát začal pro Čechy vítězně. V úvodním střetnutí proti Dánům si připsal brankář Jakub Kovář čisté konto a byl po zásluze vyhlášen nejlepším českým hráčem zápasu. Nejvíce branek padlo hned v prvním zápase mezi USA a Francií, kde bylo k vidění celkem devět gólů. Naopak nejtužší bitva se vedla mezi Finskem a Běloruskem, tu rozhodoval jediný gól. Velmi atraktivní bylo rovněž derby Norska se Švédskem.

Na úvod světového šampionátu americká kanonáda

Vůbec první buly tohoto šampionátu bylo vhozeno v Helsinkách, kde zkřížily hole týmy USA a Francie. Do vedení se dostali překvapivě Francouzi, když se ve třinácté minutě trefil Nicolas Besch. Američanům se však ještě do konce první třetiny povedlo vyrovnat. Autorem branky byl Kyle Okposo, který si v samostatném nájezdu vychutnal Hueta.

Spojené státy americké načaly prostřední část brankou z hole Jacka Johnsona. Ve třicáté minutě jejich vedení navýšil Bobby Ryan. Francouzi se však nevzdali a zanedlouho bylo sníženo. Pierre-Edouard Bellemare procpal puk za Howarda. Ten si následně vybral slabší chvilku, když mu propadlo nahození z velké dálky, ale nakonec vše dokázal vyřešit. Pár vteřin před zazněním druhé sirény se ještě tečí prosadil Max Pacioretty - 4:2.

Zkraje třetí části si nejprve připsal Howard klíčový zákrok proti nájezdu da Costy a hned nato se prosadil Jim Slater a s Francouzy to vypadalo zle. Přesně v jedenapadesáté minutě přidal ranou pod víko šestou branku Kyle Okposo a necelé tři minuty před koncem uzavřel střelecký účet Jeff Petry.

USA – Francie 7:2 (1:1, 3:1, 3:0)
Branky a nahrávky: 17. Okposo (Goligoski, Faulk), 24. Johnson (Lasch, Faulk), 30. Ryan (Pacioretty, Stastny), 40. Pacioretty (Goligoski, Stastny), 46. Slater (Palmieri), 51. Okposo (Fowler, Faulk), 58. Pettry (Pacioretty, Stastny) - 13. Besch (Meunier, Auvitu), 34. Bellemare (S. Treille).

První zápas ve Stockholmu ovládlo Německo

Ve stejný čas jako ve finské metropoli začalo ve Stockholmu střetnutí Německa s Itálií. Tam se však díky odlišnému časovému pásmu začalo o hodinu později. Němci vlétli do zápasu s velkou chutí, ale v dobrém světle se ukazoval italský gólman Bellissimo. Ten nakonec kapituloval zkraje sedmnácté minuty. Krásnou dělovkou na druhou tyč se prezentoval Christoph Schubert.

Druhou třetinu začalo Německo velmi dobře a po necelých třech minutách navýšilo své vedení. Puk se po střele Ullmanna odrazil od zadního mantinelu a Patrick Reimer jej uklidil do sítě. Němečtí hokejisté hýřili aktivitou, ale výtečného gólmana v modrém již ve druhé části nepřekonali.

To se jim povedlo až v té třetí. Na trestnou lavici putoval de Marci, ihned po buly vypálil od modré čáry Christopher Fischer a trefil přesně pravý horní růžek. Němci pokračovali v aktivní hře a Bellissimo musel tasit jeden lepší zákrok za druhým, ale za svá záda již puk nepustil. Stejně si vedl i jeho protějšek Endras, který si v poklidu dokráčel pro čisté konto.

Německo – Itálie 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 17. Schubert (Ullmann), 23. Reimer (Ullmann, Gogulla), 46. Fischer (Gogulla, Ullmann).

Slováci na úvod těsně podlehli Kanadě

V brance Slováků se objevil Peter Hamerlík  opora extraligového Třince. Jako první se dokázal prosadit favorit z Kanady, když backhandem pokořil slovenského gólmana Jamie Benn. Srovnat mohl Hudáček, ale Ward parádně zasáhl ramenem.

Slováci měli raketový nástup do druhé části a po necelých dvou minutách platil opět vyrovnaný stav, když se prosadil Tomáš Tatar. Kanada přidala na důrazu a Hamerlík měl rázem plnou výstroj práce, ale proti šancím Tavarese, či Nugent-Hopkinse mu pomohla i branková konstrukce. Javorové listy se vrátily do vedení zásluhou Jordana Eberleho a po střele Andrewa Ladda z kruhu to bylo již 3:1.

Slovenští fanoušci vkládali hodně nadějí do střely Bližňáka, ale ta nakonec jen orazítkovala břevno. Kontaktní branka však nakonec přišla. Milan Bartovič se otočil mezi kruhy a přesně umístil puk za Warda. Slovákům se nakonec, i přes závěrečnou power-play, nepovedlo vyrovnat.

Kanada – Slovensko 3:2 (1:0, 2:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 15. Benn (Getzlaf, Keith), 33. Eberle (Kane), 36. Ladd (O´Reilly, Parcell) - 22. Tatar (Mikúš), 43. Bartovič (Bližňák, Haščák).

Češi sehráli s Dány tuhou bitvu, Kovář neinkasoval

První třetinu začali lépe čeští reprezentanti, kteří však nedokázali dostat puk za dánského gólmana Andersena. Češi svého soupeře přestříleli, ovšem nebezpečnější bylo Dánsko. Nejprve v šesté minutě zblízka dorážel Eller, který trefil Kováře do masky, a ve třinácté minutě mířil do okryté klece Madsen, ale minul jí.

Dánové měli ve druhé části více ze hry a vytvářeli si spoustu brankových příležitostí. Asi největší přišly v přesilové hře pěti proti třem, ale brankář Kovář ukazoval, proč byl nasazen jako jednička. Poslední slovo v prostřední části měla česká výprava. Po neúspěšné přesilovce se puk dostal po ose Nedvěd – Plekanec na Aleše Hemského, jenž se zblízka nemýlil.

Na dánských reprezentantech byla vidět obrovská snaha o srovnání stavu, ale čeští obránci v čele s Kovářem byli pozorní. Do útoku se Češi dostali spíše sporadicky a příliš nebezpeční nebyli. Nakonec však přidali uklidňující branku. Po dlouhé tahanici u levého mantinelu v útočném pásmu se ke kotouči dostal Plekanec, nahrál mezi kruhy na Petra Tenkráta, který trefil prostor mezi tyčí a betonem přesouvajícího se Andersena. Dánům se nepovedlo dostat puk za Kováře ani při hře bez brankáře a český muž s maskou slavil čisté konto.

Česko – Dánsko 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 40. Hemský (Nedvěd, Plekanec), 58. Tenkrát (Frolík, Plekanec).

Finsku stačil k triumfu jediný gól

Finové začali zápas náporem a gólman Koval byl pod těžkou palbou, ale běloruský muž s maskou si se střelou Kapanena, a o chvíli později i s dorážkou Komarova, poradil. Nakonec se však Hartwall aréna dočkala branky. Dělovkou od modré se prosadil Janne Niskala.

Druhá třetina nepřinesla žádnou změnu a diváci v Helsinkách viděli i nadále velmi dobrou útočnou hru Finů, kteří Kovalovi zle zatápěli, ale strážce běloruské svatyně předváděl excelentní výkon. Koval měl i štěstí, když mu vypadla střela a Immonen dorážel do odkryté části branky, avšak dva běloruští obránci do jeho pokusu obětavě spadli.

Třetí třetina pokračovala v zaběhlém stylu. Bělorusové však mohli srovnat. Jejich největší příležitost v zápase měl na svědomí Kolcov, jemuž nabil Kaljužnyj, ale proti jeho backhandu zasáhl beton Kariho Lehtonena. Finové si již závěr zápasu v klidu pohlídali a jen díky Kovalovi zvítězili fotbalovým výsledkem.

Bělorusko – Finsko 0:1 (0:1, 0:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 20. Niskala (Koivu , Granlund).

Severské derby mezi Švédy a Nory skončilo lépe pro Tre Kronor

Zahajovací třetina nabídla hned několik zajímavých brankových příležitostí, ale ujala se jen jediná z nich. Karlssonovy nabídky využil Jakob Silfverberg, který napálil puk přesně pod horní tyčku.

Norové nastoupili do druhé třetiny velmi dobře a po střele Madse Hansena srovnali krok se svým soupeřem. Švédové se však brzy vrátili zpět na koně. Akci na jeden dotyk zakončil do prázdné branky Markus Krüger. Tato branka Švédy nakopla a ti se snažili o navýšení svého vedení, ale po střele Erikssona zazvonila jen tyčka.

Čtyřicátá pátá minuta přinesla uklidnění do švédských řad. Zetterberg si několikrát vyměnil puk s Louiem Ericssonem, který kotouč následně trefil přesně pod horní tyčku. První jmenovaný poté ujížděl v oslabení s Hedmanem 2 na 1, ale Haugen byl úspěšný. Švédové byli i nadále lepším týmem, ale norský gólman stále držel naděje svého týmu nad vodou. Tre Kronor si nakonec výsledek pohlídali a uzavřeli první hrací den.

Švédsko – Norsko 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 17. Silfverberg (Karlsson, Järnkrok), 23. Krüger (Hjalmarsson, Alfredsson), 45. Eriksson (Zetterberg) - 21. Hansen (Skroder).

Galerie