04.05.2017 | Vojtěch Drbohlav

Mistrovství světa v hokeji začalo vyrovnanými bitvami

V pátek 5. května 2017 bylo zahájeno 81. mistrovství světa v ledním hokeji. Odpoledne se hrály zápasy Finsko – Bělorusko ve Francii a v Německu Švédsko – Rusko. Na ně pak navázaly večerní šlágry – duely mezi Českou republikou a Kanadou a domácím Německem, které vyzvalo Spojené státy americké. Zápasy nabídly zajímavé zvraty i pohledné góly. Dalších šest zápasů se odehraje v sobotu, tedy o den později.
V prvním duelu hraném v pařížské Accorhotels aréně se střetly týmy Finska a Běloruska. Hokejisté ze severu na svého protivníka z Běloruska vlétli a drželi jej pod pořádným tlakem. Již v šesté minutě vedli Finové po gólech Aha a Osaly 2:0 a zdálo se, že Bělorusko přejedou několikabrankovým rozdílem. To se však nestalo. V závěru druhého dějství snížil na rozdíl jedné branky Šarangovič, přičemž ve 45. minutě vyrovnal na 2:2 Kovyršin. Z přesilové hry však rozhodl o výhře Finska ke konci utkání Savinainen. Finové tedy slavili zisk prvních tří bodů na šampionátu. 

Finsko – Bělorusko 3:2 (2:0, 0:1, 1:1) 

Branky: 3. Aho, 6. Osala, 50. Savinainen – 39. Šarangovič, 45. Kovyršin 

Česká republika hrála od 20:15 s výběrem Kanady. Hra byla sice poměrně vyrovnaná, jenže českému týmu se nedařilo proměňovat šance. Kanaďané byli efektivnější a Čechy porazili 4:1. Podrobnosti naleznete zde: http://cslh.cz/clanek/3213-uvod-sampionatu-cechum-nevysel-vyrovnany-zapas-ovladla-kanada.html.  

USA – Německo 1:2 (0:1, 0:0, 1:1)

Branky: 51. Murphy – 11. Rieder, 54. Haquer.


V Německu viděli diváci poměrně vyrovnaný duel. Švédové vyzvali v Kölnu od 16:15 Rusko, nad nimž dokonce vedli 1:0 po gólu Lindholma. Jenže ve třetí třetině Rusové srovnali skóre, když se prosadil Andronov. Utkání skončilo po šedesáti minutách nerozhodně, a tak následovalo prodloužení. V něm se 18 537 diváků ve vyprodané aréně branky nedočkalo. Rozhodnutí přinesl až vítězný ruský nájezd z hole Panarina. Sborná tedy zvítězila 2:1 a má první dva body. 

Švédsko – Rusko 1:2 sn (1:0, 0:0, 0:1 – 0:0) 

Branky: 15. Lindhom – 44. Andronov, rozh. náj. Panarin 


Druhé utkání v Kölnu bylo také poměrně chudé na brankový příděl. Domácí Němci se k radosti svého početného publika ujali již v 11. minutě vedení 1:0, o nějž se postaral Rieder. Američané však dokázali vyrovnat. V 51. minutě vypálil přesně Murphy. Němci si ale vzali vedení zpět a zásluhou Hagera zvítězili 2:1 před vyprodanou arénou. Čechům se ve večerním utkání v Paříži proti Kanadě nedařilo, trápili se zejména střelecky. Podrobnosti nabídneme podrobně i s vyjádřením hlavního trenéra Josefa Jandače.