19.05.2014 | Pavel Kuba, Dominik Tobola

Minsk je na nohou, Bělorusko slaví postup do čtvrtfinále

Běloruští hokejisté vyslyšeli přání fanoušků po celé zemi a po dramatické bitvě proti Lotyšsku si zajistili postup do čtvrtfinále mistrovství světa. Slaví také Francie, která ve druhé skupině porazila Dány, a kromě své účastí potvrdila také čtvrtfinálovou vstupenku pro české hokejisty. Naději na postup udrželi Finové.

Finové udrželi naději na čtvrtfinále

Souboj naději živícího celku na play-off a již sestupujícího týmu, to byl odpolední program v Minsk Areně. V klidu hrající Kazaši svého soupeře zaskočili a dokázali v první třetině otočit nepříznivě se vyvíjející duel ve svůj prospěch. Hokejistům Suomi se ovšem následně povedl stejný kousek a hlavně díky využitým přesilovkám obrátili stav zápasu na 4:2.

Asijskému celku pak nepomohla ani branka v závěrečné power-play, o kterou se postaral Konstantin Romanov. Kazaši se tak po roce opět podívají o divizi níže. Finové budou čekat na výsledky zítřejších utkání, kde se rozhodne, jestli budou svěřenci trenéra Westerlunda pokračovat v turnaji či nikoliv.

Kazachstán – Finsko 3:4

Góly a nahrávky: 15. Rymarev (Poliščuk, Krasnoslobodcev), 16. Poliščuk (Rymarev, Krasnoslobodcev), 60. Romanov (Žajlauov) – 8. Palola (Lehterä, Komarov), 20. Lehtera (Karalahti), 28. Jokinen (Kontiola, Mäntylä), 40. Immonen (Jokinen, Jormakka)

Francie zničila Dánsko a zajistila si postup

Dvě třetiny sváděla Francie s Dánskem vyrovnaný souboj, ve třetí části však hokejisté ze země galského kohouta zasypali dánského brankáře čtyřmi brankami a rozhodli o svém historickém postupu do čtvrtfinále. Francie porazila Dánsko vysoko 6:2 a po dlouhých devatenácti letech se podívá mezi osmičku nejlepších týmů na turnaji.

Na koho narazí svěřenci trenéra Hendersona ve čtvrtfinále, ukáže až úterní zápas s Českou republikou. V případě jakékoliv výhry Francie by hokejisté ze západu Evropy skončili na třetím místě v tabulce a se silným Ruskem by se ve čtvrtfinále střetlo Česko. V případě výhry českého národního týmu bude situace opačná. Pro hokejisty z Francie je již postup do další fáze turnajem velkým úspěchem.

Dánsko – Francie 2:6

Góly a nahrávky: 16. Jesper Jensen (Staal, Jakobsen), 35. Staal (Bjorkstrand, Jesper Jensen) – 2. Desrosiers (Meunier, Treille), 20. Roussel (Amar, Bellemare), 50. Bellemare (Roussel, S. da Costa), 51. S. da Costa (Roussel, Bellemare), 53. Manavian (S. Da Costa, Roussel), 56. S. da Costa.

Domácí si po infarktovém závěru zajistili čtvrtfinále

Utkání, ve kterém vítěz věděl, že půjde do čtvrtfinále, začal velmi nepříjemně pro lotyšské hráče. S devátou minutou totiž přišly dva zásahy běloruských hráčů, po kterých lovil Masalskis kotouč ze sítě. Nepříjemností však nemělo být dost.Arturs Kulda sice ve dvojnásobné přesilové hře snížil na 1:2, ale poslední minuta třetí třetiny přineslo vínově červeným velké zklamání.

Kaspars Daugavinš půl minuty před koncem rozvlnil síť, ovšem rozhodčí jí pro postavení v brankovišti neuznal. Velmi pochybné rozhodnutí sudích tak lotyšské hráče přinutila k tomu, aby si postup vybojovali v zítřejším utkání proti Švýcarsku. Bělorusové naopak postupují již před zítřejším utkáním s Ruskem.

Lotyšsko – Bělorusko 1:3

Góly a nahrávky: 34. Kulda (Niživijs) – 9. Platt (Graborenko, Stas), 9. Grabovskij (Kaljužnyj, Korobov), 60. S. Kosticyn

Italové se s elitní skupinou rozloučili prohrou

Druhý pondělní zápas v hale Čižovce žádné překvapení nenabídl. V souboji Švédska s Itálií byli jasně lepším týmem favorité ze severu Evropy, kteří italský výběr přehráli snadno 5:1 a připsali si další tři body do tabulky. V 11. minutě duelu sice dokázal na 1:1 srovnat Ital Gander, to bylo ale ze strany Jihoevropanů vše. Druhou výhru ve svém posledním zápase na turnaji Italové nepřidali a se ziskem celých tří bodů jsou jedním ze dvou sestupujících týmů z elitní skupiny mistrovství světa.

Švédové díky výhře nad Italy poskočili znovu na první místo v tabulce, jestli na něm ale zůstanou i po konci základní skupiny, ukáže až úterní duel mezi druhou Kanadou a Norskem. Pokud javorové listy vyhrají za tři body, přeskočí Švédy na prvním místě, v jakémkoliv jiném případě již prvenství Švédsku nikdo nesebere.

Itálie – Švédsko 1:5

Góly a nahrávky: 11. Gander (Felicetti, Tudin) – 1. Nyquist (Klasen), 17. Ekholm (Klasen), 35. Nyquist (Danielsson, Klasen), 38. Danielsson (Ekholm, Klasen), 56. Ericsson (Nygren, Möller).