04.12.2011 | Tisková zpráva

Milan Nový se stal členem Síně slávy IIHF

Vynikající střelec, dvojnásobný mistr světa Milan Nový se stal novým členem Síně slávy IIHF. Jeho nominaci, předloženou Českým svazem ledního hokeje, schválila historická komise Mezinárodní hokejové federace. Oficiálně bude do Síně slávy uveden 20. 5. 2012 na závěr mistrovství světa v Helsinkách.
Spolu s Milanem Novým budou do Síně slávy IIHF uvedeni vynikající ruský útočník Pavel Bure, finský reprezentační rekordman Raimo Helminen, americký obránce Phil Housley a v kategorii trenér Kanaďan Andy Murray. Paul Loicq Award za výjimečný přínos mezinárodního hokeji obdrží Kent Angus z Kanady.

Milan Nový (1951) sehrál v nejvyšší soutěži v barvách Kladna a Dukly Jihlava 16 sezón. Šestkrát získal titul, čtyřikrát se stal nejlepším střelcem soutěže a třikrát zvítězil v anketě Zlatá hokejka. Později působil v mužstvu Washington Capitals, hrál také v Curychu nebo ve Vídni. S národním mužstvem získal dvakrát titul mistra světa (1976, 1977), olympijské stříbro (1976) a druhé místo na Kanadském poháru (1976). Byl členem all star týmu na mistrovství světa a Kanadském poháru 1976, stal se vítězem kanadského bodování na zimních olympijských hrách 1980. Patří k nejlepším střelcům historie – v nejvyšší soutěži vstřelil při 590 utkáních 474 branek, v reprezentaci ve 211 utkáních 120 branek. V sezóně 1976/77 shromáždil rekordních 90 bodů za 59 branek a 31 asistencí v ligových utkáních. Od roku 2008 je členem Síně slávy českého hokeje.           

Síň slávy IIHF byla založena v roce 1997. V současnosti sdružuje dvaadvacet českých hokejistů, trenérů, rozhodčích a funkcionářů. Členy Síně slávy IIHF jsou Quido Adamec, Vladimír Bouzek, Vlastimil Bubník, Luděk Bukač, Josef Černý, Jaroslav Drobný, Karel Gut, Ivan Hlinka, Jiří Holeček, Jiří Holík, Vladimír Kostka, Oldřich Machač, Josef Maleček, Vladimír Martinec, Bohumil Modrý, Václav Nedomanský, Milan Nový, František Pospíšil, Miroslav Šubrt, Jan Suchý, František Tikal a Vladimír Zábrodský.