17.05.2012 | Martin Lísal, Miroslav Klimeš

Michálek poslal Čechy do semifinále! Dál jdou i Finové, Rusové a Slováci

S t o c k h o l m - Mistrovství světa má za sebou čtvrtfinálové zápasy a ty se neobešly bez překvapení. V postup českého týmu přes neoblíbené Švédy se doufalo, ale karty byly rozdány jasně - favoritem byl domácí celek. Díky skvělému výkonu Čechů a fantastické střele Michálka ale turnaj pro Švédy končí a dál jdou po výhře 4:3 Češi. Ti v semifinále narazí na další překvapení - reprezentaci Slovenska. Té se povedlo přehrát Kanadu stejným výsledkem. Finové zdolali Spojené státy gólem osm vteřin před koncem, v boji o finále se utkají s Ruskem, které díky poslední třetině nakonec přemohlo Norsko. Semifinálové bitvy jsou naplánovány na sobotu.

Michálek zdusil švédské naděje a Češi míří do semifinále

Před zápasem o všechno nebyly české naděje zrovna nejvyšší, odborníci favorizovali domácí Švédy. Češi s Kovářem v brance ale do zápasu vstoupili neohroženě, nedávali Švédům klid a snažili se neustále s pukem vymýšlet překvapivé věci. Ani to ale nestačilo a Švédové i tentokrát vsítili první gól, Kováře překonal Louie Eriksson. Český gólman pak podržel naděje týmu výtečnými zákroky, což Čechy nakoplo a povedlo se jim srovnat – tečí Nakládalova pokusu se prosadil Petr Nedvěd. A nebylo to vše, nejprve v jasné šanci selhal Frolík, o pět minut později Michálek vybídl Jiřího Novotného a ten s pomocí Ericssona poslal Čechy do vedení. Hala utichla a diváci přihlíželi tomu, jak v závěru třetiny Češi nepůjčují domácím kotouč a nadále hrozí – po střele Nedvěda se puk zastavil těsně před brankovou čarou.

V úvodu druhé třetiny byli opět lepší Švédové, Karlssona ale vychytal Kovář. Na druhé straně se řítili na Fastha Plekanec s Frolíkem, druhý jmenovaný ale nedokázal puk usměrnit mezi tři tyče a z následné akce orazítkoval Nakládal tyč. Pěkná podívaná pokračovala, Kovář si smlsnul na střele Hörnqvista a poté už se opět měnilo skóre. V přesilové hře se ke kotouči před brankou dostal Martin Erat a pod padajícím Fasthem zvýšil. Počtvrté se puk ocitl za brankovou čarou po akci Hemského a dorážce Koukala, nicméně rozhodčí přerušili hru těsně před tímto momentem a gól samozřejmě neplatil. Dvě minuty před sirénou ovšem do té doby výborně hrající Češi polevili. Kovář několik šancí zlikvidoval, ale v čase 39:35 se nadvakrát prosadil Henrik Zetterberg. Čechy to neprobralo, ale pokus Alfredssona už vyrovnání nezmanenal.

To se Švédům podařilo až po přestávce, kotouč se dostal na hůl Jonathana Ericssona a ten propálil Kováře. Až tento moment Čechy nabudil a ti zase vyrovnali hru. Velkou šanci spálil Průcha, na druhé straně Kovář si podruhé smlsnul na Karlssonovi a při střele Landeskoga i jemu pomohlo břevno. Český gólman uspěl i proti pokusu Alfredssona. Utkání spělo do prodloužení, ale to se nakonec nekonalo. Milan Michálek totiž 29 vteřin před koncem obral Švédy o puk, nabruslil si před Fastha a neskutečně přesnou střelou poslal kotouč pod břevno. Rána do vazu pro domácí tým, kterému nepomohla ani power-play, ve které byl blízko k brance Alfredsson. Češi po závěrečné siréně mohli začít bujaře slavit postup do semifinále! S koncem stockholmské části turnaje symbolicky skončila i pouť švédského týmu.

Švédsko – Česko 3:4 (1:2, 1:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 8. Eriksson (Zetterberg, Franzén), 40. Zetterberg, 41. Ericsson (Eriksson, Landeskog) – 12. Nedvěd (Nakládal, Němec), 17. Novotný (Michálek), 31. Erat (Krejčí), 60. Michálek.

Norové dlouho vzdorovali Rusům a na turnaji zanechali velmi sympatický dojem

Utkání mělo jasného favorita, ale Norové se na mistrovství prezentovali skvělým výkonem a to potvrdili i ve čtvrtfinále. Alexandr Ovečkin sice s trochou štěstí otevřel skóre utkání, ale za čtyři minuty vyrovnal dorážkou Hansenovy střely Per-Age Skröder. Do kabin ale přece jen šli jako vedoucí tým Rusové, Alexander Popov zakončil přesnou ranou svůj únik.

První norskou přesilovou hru rozpůlila přestávka, ale nakonec byla využita. Pěknou tečí se povedlo podruhé vyrovnat Patricku Thoresenovi, který potvrdil vynikající formu. Další šanci měl Holtet, hrozili ale i Rusové, dvakrát trefili tyč. Skóre se nicméně do přestávky nezměnilo.

Rozhodující úder zasadil houževnatým Norům těsně po pauze nenápadnou střelou Alexej Jemelin. Šanci na vyrovnání měl Ask, ale nevyužil ji a trest přišel vzápětí – nahození Birjukova tečoval mimo dosah Haugena Nikolaj Žerděv, poslední úder si pak přichystal Ilja Nikulin. Norové tak nakonec slibně rozehraný zápas k dramatu nedotáhli, ale za svůj výkon na celém turnaji se stydět rozhodně nemusí.

Rusko – Norsko 5:2 (2:1, 0:1, 3:0)

Branky a nahrávky: 8. Ovečkin (Sjomin), 15. Popov (Jemelin, Rjasenskij), 41. Jemelin (Dacjuk, Sjomin), 51. Žerděv (Birjukov, Těreščenko), 55. Nikulin (Malkin) - 12. Skröder (Hansen, Thoresen), 21. Thoresen (Ask, Holos).

Senzační vyřazení Kanady

Favoritem v tomto semifinále byl jednoznačně tým Kanady. Slovensko ale hrálo výborně a svůj výkon korunovalo i dvěmi brankami. Nejprve se prosadil Tomáš Kopecký a na 0:2 zvýšil Miroslav Šatan. Slováci udělala v první třetině jednu chybu a Kanaďané ji potrestali. Na 1:2 snižoval Evander Kane

V druhé třetině se obraz hry otočil a více ze hry měla Kanada, která později vyrovnala v přesilové hře Jeffem Skinnerem. Obrovský tlak, který hráči ze zámoří měli korunovali vedoucí brankou Alexandera Burrowse a v tento okamžik to vypadalo, že to bude pro Slovensko poslední zápas.

Pokud chtělo Slovensko pomýšlet na postup do semifinále, muselo v poslední třetině minimálně vyrovnat. Kanada svůj hubený náskok bránila a často vyhazovala puk na zakázané uvolnění. V 54. minutě se jim tento defenzivní hokej nevyplatil a Milan Bartovič vyrovnal. Dvě a půl minuty před koncem provedl hrubý faul Getzlaf na Mikuše a vykoledoval si pětiminutový trest plus do konce uktání. Slováci tuto přesilovku využili za 4 sekundy a Michal Handzuš je poslal do bojů o medaile.

Kanada – Slovensko 3:4 (1:2, 2:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 7. Kane (Getzlaf), 27. Skinner (Eberle, Sharp), 38. Burrows (Russel, Ladd) - 6. Kopecký (Radivojevič, Handzuš), 10. Šatan (Hudáček, Surový), 54. Bartovič (Tatar), 58. Handzuš (Sekera)

Finové rozhodli 8 vteřin před koncem

Druhé čtvrtfinále v helsinské skupině proti sobě svedlo Ameriku s Finskem. Od začátku utkání bylo možné vidět velice pěkný hokej plný šancí a osobních střetů. Jediné, co tomuto uktání chybělo, byly vstřelené branky. Na ty si ale diváci museli počkat až do druhé třetiny.

V té se úroveň hry rozhodně nezhroršila, naopak. Ve 34. minutě otevřel skóre zápasu finský Jesse Junesu, jenže dřív než stačil hlasatel zápasu dočíst střelce branky, bylo již srovnáno. Na 1:1 srovnal Kylu Palmieri. Ani po této rychlé přestřelce tempo hry neopadalo, v druhé třetině už ani jeden celek neskóroval.

O všem tedy rozhodovala třetí třetina, kterou parádně začali Američané. Hned v úvodu je totiž do vedení poslal Bobby Ryan. Po této brance přišel obrovský tlak severského týmu a ten se nakonec vyplatil v 53. minutě, kdy Mikko Koivu rozjásal celou Hartwall Areenu. Když už si všichni mysleli, že se bude prodlužovat, zasadil osm vteřin před koncem poslední úder zápasu Jesse Junesu a rozhodl o výhře Finů.

USA – Finsko 2:3 (0:0, 1:1, 1:2)

Branky a nahrávky: 34. Palmieri (Petry, Crabb), 42. Ryan - 34. Joensuu (Pihlström, Kukkonen), 54. Koivu (Jokinen, Filppula), 60. Joensuu (Kontiola)

Galerie