03.06.2015 | Petr Studnička

Mezinárodní trenérské sympozium IIHF, květen 2015

Během mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2015 se ve dnech 8. až 10. května v pražském hotelu Duo uskutečnilo Mezinárodní Trenérské Sympozium IIHF. Sympozium uspořádaly ve spolupráci Mezinárodní Hokejová Federace, Český Svaz Ledního Hokeje, Organizační Výbor MSLH IIHF 2015 a Mezinárodní Centrum Hokejové Excelence.
Mezi 275 účastníky z 31 zemí světa se této mimořádné akce zúčastnilo i 124 českých trenérů. Všichni měli v rámci sympozia možnost vyslechnout celkem 12 prezentací a navštívit 6 utkání MS v pražské O2 Aréně.

Mezi prezentujícími byly osobnosti našeho i mezinárodního hokeje:
Ken Babey (CAN) - mnoho let působil jako ředitel sportovního programu a jako hlavní trenér hokejového týmu SAIT Trojans na Technické Universitě v Calgary (Souther Alberta Institute of Technology), jako hlavní trenér v minulosti vedl reprezentaci Kanady „18“, reprezentaci Dánska „20“ a také jako asistent trenéra seniorské reprezentace Dánska.

Jiří Fischer (CZE) - ředitel hráčského rozvoje v klubu Detroit Red Wings, jako hráč vítěz Stanley Cupu 2002, Mistr světa 2005.

Roman Hamrlík (CZE) – bývalý reprezentant, zúčastnil se 2x MS a 2x ZOH, v roce 1998 byl členem zlatého týmu na OH v Naganu, jednička draftu NHL (1992), v NHL odehrál 21 sezon, včetně play-off v NHL odehrál 1508 utkání.

Gérard Houllier (FRA) - fotbalový trenér, v minulosti asistent trenéra a hlavní trenér národního týmu Francie (jako asistent trenéra mistr svět 1998), mnoho let působil v klubech nejvyšších soutěží ve Francii a v Anglii (Paris St. Germain, Olympiq Lyon, FC Liverpool a další).

Michal Ježdík (CZE) - basketbalový trenér, bývalý basketbalový reprezentant, působí na FTVS UK, jako autor mnoha publikací a lektor se věnuje problematice týmových sportů – vytváření efektivních týmů, vývojová stádia týmu atd.

Vladimir Jurzinov (RUS) - ředitel ruské juniorské MHL, kromě reprezentace SSSR/Ruska působil u několika ruských klubů a také ve Finsku, Lotyšsku a Švýcarsku. Jako reprezentační trenér zvítězil 7x na MS a 2x na OH.

Jiří Kalous (CZE) - hlavní trenér HC Oceláři Třinec, v minulosti trenérsky působil u reprezentace ČR „20“ a také v extraligových klubech Slavia Praha a Bílí Tygři Liberec a v klubu KHL Lev Praha.

Slavomír Lener (CZE) - šéftrenér ČSLH a manažer reprezentace ČR, jako trenér reprezentace ČR zlatá medaile z OH 1998 a MS 1996, 2x bronzová medaile z MS (1997, 1998), bývalý asistent trenéra v klubech NHL Calgary Flames a Florida Panthers, kromě české extraligy trenérsky působil také v nejvyšších soutěžích ve Švédsku a v Německu.

Kevin McLaughlin (USA) - ředitel hokejového rozvoje USA Hockey, vedoucí programu reprezentace USA v kategoriích U17 a U18, člen rozvojové komise IIHF.

Dr. Saul Miller (CAN) - psycholog, mentální kouč, autor 8 knih o zvyšování výkonnosti, úspěchu, efektivním řešení tlaku a stresu. Jeho klienty jsou mimo jiné profesionální sportovci z NHL, NBA, NFL, PGA tour a další.

Tommi Niemelä (FIN) - hlavní trenér juniorského týmu Pelikans Lahti, pro příští sezonu jmenován trenérem Finského reprezentačního výběru U16.

Roger Rönnberg (SWE) - hlavní trenér týmu Frölunda Indians ve švédské SHL, dříve působil jako asistent trenéra Švédské reprezentace a jako hlavní trenér reprezentace Švédska „20“ (zlato a stříbro z MS).

Ze strany IIHF bylo trenérské sympozium hodnoceno jako po všech stránkách nejlepší v historii. S tím korespondují i výsledky písemného hodnocení ze strany účastníků trenérského sympozia (hodnotilo 122 osob).
                        velmi 	  spíše	                spíše	    velmi
	                spokojen  spokojen   neutrální	nespokojen  nespokojen
Obsah prezentací        70	  42	     8	        1	    1
Registrační proces	103	  15	     3	        1	    0
Struktura sympozia	77	  37	     4	        4	    0
Konferenční prostor	83	  28	     8	        2	    1
Jídlo a pití	        77	  33	     10	        1	    1
Obsah jednotlivých prezentací včetně jejich videozáznamu bude zájemcům v nejbližší době k dispozici na stránkách ČSLH.