05.08.2015 | Tisková zpráva

Memoriál Ivana Hlinky 2015 od 10. srpna v Břeclavi a Bratislavě

Jubilejní, pětadvacátý ročník Memoriálu Ivana Hlinky přivítají ve dnech 10. – 15. srpna 2015 Břeclav s Bratislavou. Na Zimním stadiónu v Břeclavi se v základní skupině utkají mužstva České republiky, Kanady, Švédska a Švýcarska, na Zimním stadiónu Ondreje Nepely v Bratislavě výběry Finska, Ruska, Slovenska a Spojených států. Českou reprezentaci čeká v pondělí 10. 8. 2015 souboj s Kanadou, v úterý 11. 8. 2015 se střetne se Švýcarskem a ve středu 12. 8. 2015 se Švédskem. Semifinále a utkání o umístění jsou na programu v pátek 14. 8. 2015, souboje o medaile v sobotu 15. 8. 2015.
Trenér Robert Reichel s asistentem Patrikem Augustou nominovali na turnaj brankáře Adama Brízgalu (HC Sparta Praha) s Josefem Kořenářem (HC Dukla Jihlava), obránce Vojtěcha Budíka s Ondřejem Válou (oba HC Dynamo Pardubice), Lukáše Douderu (HC Oceláři Třinec), Libora Hájka (Kometa Brno), Františka Hrdinku (Frölunda), Ondřeje Kachyňu (HC Motor České Budějovice) a Daniela Nováka (Piráti Chomutov), útočníky Martina Havelku s Kristianem Reichelem (oba HC Litvínov), Matyáše Kačírka s Markem Zacharem (oba Bílí Tygři Liberec), Matyáše Kantnera s Petrem Kodýtkem (oba HC Škoda Plzeň), Jiřího Karafiáta (HC PSG Zlín), Davida Kofroně (HC Oceláři Třinec), Daniela Kurovského (HC AZ Havířov), Ondřeje Najmana (HC Dukla Jihlava), Radovana Pavlíka (Mountfield HK), Tomáše Pšeničku (HC Sparta Praha) a Tomáše Šmerhu (HC Slavia Praha). Manažerem týmu je Jiří Lála, trenérem brankářů Radek Jirátko. Ještě před začátkem turnaje čeká mladé reprezentanty v sobotu 8. 8. 2015 přípravný zápas s USA.

První ročník turnaje se hrál v roce 1991, od roku 1997 jsou jeho hostiteli Česká republika se Slovenskem, jméno legendárního hráče a trenéra Ivana Hlinky nese od roku 2005. Memoriál Ivana Hlinky je považován vedle mistrovství světa za nejprestižnější turnaj osmnáctiletých hokejistů, jeho účastníky jsou nejlepší světové celky v juniorských kategoriích, které vzhledem k termínu zpravidla přijíždějí v nejsilnějších sestavách.

V minulosti se tak na Memoriálu Ivana Hlinky představili hráči jako Sidney Crosby, Vincent Lecavalier, Rick Nash, Steven Stamkos, Jonathan Toews, Nathan MacKinnon nebo Ryan Nugent-Hopkins, Jevgenij Malkin, Alexander Ovečkin nebo Alexander Radulov, Victor Hedman, Gabriel Landeskog a Magnus Pääjärvi, Mikael Granlund nebo Alexander Barkov. Výjimečné postavení Memoriálu Ivana Hlinky v mezinárodním hokejovém kalendáři dokládá i skutečnost, že ze třiceti hokejistů, vybraných v prvním kole letošního draftu NHL, se jich při posledních dvou ročnících turnaje představilo sedmnáct, tedy více než polovina.

Nejúspěšnějším účastníkem jsou hokejisté Kanady, kteří vyhráli devatenáctkrát, třikrát triumfovali hráči Ruska resp. Sovětského svazu, jednou výběry Spojených států a Švédska. Reprezentace České republiky vybojovala na turnaji sedmkrát stříbrné (1997, 1998, 2001, 2002, 2004, 2005, 2014) a čtyřikrát bronzové (1999, 2000, 2003, 2013) medaile.

Další, podrobnější informace včetně rozpisu utkání najdete na www.hlinkamemorial.cz.