02.01.2011 | Luděk Bukač

Luděk Bukač zhodnotil prosincové soustředění reprezentace U16

Nejmladší reprezentační výběr se sešel v období Vánoc k přípravnému kempu, který se uskutečnil v Litoměřicích. Původně měla šestnáctka sehrát tři přípravné zápasy s Ruskem, ale soupeř z důvodu nepříznivého počasí a omezení letecké dopravy nemohl dorazit. I přesto přinesl průběh soustředění a jednotlivé tréninkové jednotky (stejně jako předešlé reprezentační akce) trenéru Luďku Bukačovi řadu zajímavých poznatků.

Vyjádření Luďka Bukače, trenéra reprezentace U16:

Na zápasy s Ruskem, které měli patřit díky kvalitě soupeře v této sezóně k těm nejtěžším, jsme se všichni moc těšili. Rusům jsme měli co oplácet, na letním turnaji v Salzburgu nás porazili rozdílem třídy.

Většina vyspělých hokejových zemí začíná s maximalizací tréninku zhruba od 14 až 15 let věku, Rusko je však výjimkou, již od dvanácti let jsou ruští hráči šestkrát až sedmkrát týdně dvě hodiny denně na ledě a třikrát až čtyřikrát týdně v posilovně. Praktikují jiný systém výchovy, který je v kategorii do 16 let řadí k nejlepším na světě. V dalších věkových kategoriích je ostatní země začínají dohánět. Ve srovnání s naším mužstvem hráli Rusové na srpnovém turnaji dospělý hokej, my juniorský. Bruslařsky i individuálně byli o třídu lepší. Dřívější ruská mužstva na tom byla podobně, měla však problémy s disciplínou, mnoho hráčů hrálo spíše pro tribuny než pro mužstvo (například Jakupov na letošním memoriálu Ivana Hlinky v Břeclavi). Mužstvo na které jsme narazili v Salzburgu však bylo jiné, bylo výborně organizované, předvádělo týmový výkon a mělo morálku. Vedli ho mladí trenéři, kteří se hráčům věnovali a mužstvo měli pevně v ruce.

Listopadovou akci se Švýcary jsme odehráli velmi dobře, mužstvo hrálo tak jak bychom si představovali. Oproti srpnu jsme vyměnili brankáře a osm hráčů do pole, nikdo nezklamal.

Jsme přesvědčeni, že bychom po čtyřech měsících odehráli s Rusy kvalitní zápasy. Bohužel jsme absolvovali pouze pětidenní kemp, který byl přerušen na dva dny, aby hráči mohli strávit Štědrý den doma.

Když nemohu k zápasům, tak bych se chtěl vyjádřit alespoň k hráčům, se kterými v této kategorii pracujeme, k jejich přístupu a kvalitě.

S kolegou Davidem Brukem jsme přesvědčeni, že nejde o špatný ročník, někteří hráči mají vysokou kvalitu. Co postrádáme je kvalita mentální, osobní disciplína, pracovitost, neustálá koncentrace. Aby se dnes mladý hráč prosadil do vrcholového hokeje musí mít sebeurčení. Hráč musí mít přesnou představu čeho chce dosáhnout a k tomuto cíli každý den směřovat. Jde o to, aby každý hráč neustále pracoval na maximum, byl koncentrovaný na každý úkon, komunikoval, spolupracoval. V těchto atributech za hráči ze Švédska, Kanady či USA zaostáváme. Každý rok pracuji s mladými hráči jak v USA, tak v Kanadě, mohu srovnávat. Letos jsem v Minnesotě potkal i mnoho mladých německých hráčů, denně trávili na ledě i šest hodin, měli nesmírnou touhu se zlepšovat. Z našich hráčů má výše popsané vlastnosti plzeňský Dominik Kubalík, má cíl, tvrdě pracuje, má touhu vítězit, chce být nejlepší. Ostatní hráči bohužel zaostávají.

Dalším tématem je náročnost tréninku v klubech. Jen pro příklad náročnost některých programů v zahraničí. Švédsko junioři – 3x týdně dvoufázový trénink na ledě, suchý trénink je každý den. HC Davos (Švýcarsko) – 2x či 3x týdně dvoufázový trénink na ledě, suchý trénink je každý den. Eisbären Berlin (Německo) – 3x týdně dvoufázový trénink na ledě (2x powerskating), suchý trénink je každý den. Národní mužstvo USA (soutěž USHL) každý den po škole 60-90 min. trénink na ledě, poté 60 min. powerskating, poté posilovna, podobný program má Omaha Lancers (soutěž USHL).  Ve všech výše popsaných organizacích se dbá na intenzitu tréninku a 100% provedení jednotlivých cvičení.

Práce v našich klubech se liší, nikdo z hráčů našeho reprezentačního výběru nám však v dotazníku nenapsal, že by v týdnu absolvoval více jak jeden den, kdy trénuje dvoufázově. Někteří hráči neprovádějí vůbec trénink mimo led. Čtyřikrát týdně 60 minut tréninku a dva zápasy k tomu je prostě málo. Nemluvím o koncentraci, kdy provedení je stejně důležité jako intenzita.

Ano, hráčů máme méně než dříve, nemáme jich však méně než Švýcaři, Němci nebo Finové. Naši hráči jsou herně lepší, bruslařsky však už dávno ne. Deficit v bruslení pociťujeme ve všech kategoriích.

Píši to, protože připravenost na mezinárodní zápasy té nejvyšší úrovně nebyla u hráčů, kteří se zúčastnili prosincové akce, taková, abychom výrazněji uspěli. Pokud nebudeme všichni tvrději pracovat, situace v mládežnickém hokeji se nezlepší. Nejde o koncepty, DVD, desatera, jde hlavně o každodenní tvrdou práci hráčů i nás trenérů.