13.02.2013 | Luděk Bukač

Luděk Bukač: Hodnocení turnaje pěti zemí ve švédském Jönköpingu

Turnaj pěti zemí ve švédském Jönköpingu, který se konal v termínu od 6. do 10. února 2013, byl pro zúčastněná mužstva poslední prověrkou před mistrovstvím světa v Soči. Všechny týmy přijely v nejsilnějším možném složení. Švédům chyběl z výrazných hráčů pouze mladý Nylander (ročník 1996), Finům útočník Barkov. Ruskému družstvu krajánci z CHL.

Nominace českého týmu

Vzhledem k významu akce jsme absolvovali s větší částí mužstva pětidenní soustředění v Rokycanech. Z nominovaných hráčů, jež absolvovali toto soustředění se na turnaj nedostali Lukáš Klok a Petr Česlík.  Naopak se dostal do nominace na turnaj dodatečně povolaný Vladimír Hanus z Písku. Během soustředění naše mužstvo zasáhla chřipková epidemie, z tohoto důvodu museli někteří hráči soustředění přerušit. V noci před odletem onemocněl brankář Štěpán Lukeš a útočník Miroslav Indrák. Na žádost HC Vítkovice Steel jsme nenominovali Jana Štencla, který patří ke stabilním hráčům seniorského mužstva, navíc tým Vítkovic hrál 11. února (v den našeho návratu) dohrávku ELH.

Hra českého týmu

Ve všech odehraných zápasech jsme měli vždy velmi dobrou první třetinu. Bylo to i v zápase s USA, kde jsme obdrželi dvě branky, jedna však byla vlastní, druhá spíše náhodná. V prvních třetinách jsme drželi se soupeři tempo, hráli jsme aktivně, měli jsme dostatečný počet střeleckých pokusů. Pouze v zápase s Ruskem jsme však proměnili i brankové příležitosti, branky z první třetiny proti Rusům nám dodali sebevědomí i do druhé třetiny.
 Z našeho pohledu byli však naše druhé třetiny daleko horší, nasazené tempo jsme nestačili udržet. Naši soupeři však hráli dál důrazně a ve velkém tempu. Švédské mužstvo nám dalo první branku v polovině zápasu. Rozhodující branky Švédů padly po nahození od modré čáry, kdy našemu brankáři clonili vždy dva útočníci soupeře. Podobné to bylo s mužstvem Finska. Proti Finům jsme bohužel neproměnili množství přesilových her. Nastřelili jsme dvě tyčky a neproměnili jsme samostatný nájezd. Z určité nepozornosti jsme obdrželi se Švédy dvě branky v první minutě poslední třetiny. Proti Finsku  jsme zase inkasovali v první minutě druhé třetiny, šlo o klíčovou branku.

Kromě utkání s Ruskem, kdy Rusové snížili na 3-1 a my jsme dokázali okamžitě odpovědět a zvýšit na 4-1 jsme nedokázali realizovat své šance, abychom se dostali do zápasu. S USA jsme za stavu 1-3 měli přesilovou hru, nastřelili jsme dvě tyčky, neskórovali jsme, naopak po početní výhodě nám USA odskočilo na 1-4.

Během turnaje jsme se snažili praktikovat systém 1-2-2 ve středním pásmu, proti USA a Rusku jsme přešli na systém 1-4. V obranném pásmu jsme chtěli od hráčů, aby z obranného boxu rychle přistupovali k soupeři. Přístup našich hráčů k soupeři byl však pomalý a nedostatečný. Chyběl nám důraz. Naši hráči jsou nedostatečně bruslařsky vybavení, z tohoto důvodu jsme hráli od poloviny utkání příliš mnoho času v naší obranné třetině. Naše obrana byla přetížená, obránci neměli dostatek síly založit útok.

Z obrany ve středním pásmu jsme chtěli vyrážet do protiútoků, tato hra se nám však začala dařit až proti Rusku.

Velmi dobře jsme hráli v oslabení, byli jsme druzí na turnaji. Naopak v přesilových hrách jsme byli nejhorší. V přesilových hrách chybí našim hráčům pohyb, důraz v koncovce, herní chytrost a klamání.

Co se statistik týče tak druzí jsme byli i v počtu vyhraných vhazování. Po USA jsme byli nejhorší v efektivitě střelby (7,69), tým USA však vystřelil na branku soupeře 198x a my pouze 91x. Naši brankaři byli v procentuální úspěšnosti na třetím místě (88.89%).

Hra soupeřů

Mužstvo Švédska bylo velmi silné na kotouči. Švédi se nezbavují kotouče, zejména obránci jsou schopni individuelně založit útok. Švédské mužstvo mělo největší tlak v předbrankovém prostoru, dva hráči cloní brankaři, 2-3 hráči nahazují kotouče od modré čáry. První pětka Švédů převyšovala ostatní a našemu mužstvu vstřelila tři branky.

Mužstvo Finska
má nejmenší hráče ze zúčastněných týmu, Finové jsou však nejpohyblivější. Finové mají nejlepší pohyb a jsou nejrychlejší v přechodu do protiútoku. Jakékoliv špatné střídání, nebo nedobruslení využijí Finové k protiútoku. Finská první pětka hráčů jež hrají v SM lize nám vstřelila 3 branky ze čtyř.

Mužstvo Spojených států bylo silově a bruslařsky nejlépe připraveno. Hráči USA vystřelili nejvícekrát na branky soupeřů. Jejich tlak byl však často stereotypní, stejně jako jejich přesilové hry. Hráči USA prakticky nehráli ve vlastní třetině, dobrým pohybem si vytvářejí obrovský tlak na soupeře, tím si velmi rychle vybojují zpět ztracené kotouče. Pokud šli naši hráči forčekovat dvěma útočníky, okamžitě toho soupeř využil a docházelo k přečíslení 3-2.

Mužstvo Ruska se prezentovalo se velmi jednoduchým přechodem do protiútoku. Ruští hráči hráli kolektivně. Rusové byli v prvních třech zápasech nesmírně dynamičtí, velmi agresivně napadali.  V obraně hráli Rusové systém bránění středního pásma 1-4. Rusové měli velký důraz při zakončení, výborně hráli přesilové hry.

Doporučení do klubů

Neustále se na tomto místě opakuji. Momentálně se na tomto místě nechci zabývat který hráč a který klub jak trénuje, je to na hlubší analýzu. Realitou však je, že naši hráči jsou silově a bruslařky slabší. Všichni hráči našich soupeřů mají i opticky silnější dolní končetiny.

Hráči soupeřů udělali za posledních pět měsíců velký pokrok. Nikdo z hráčů soupeře nehraje soutěž dorostu. Všichni soupeřovi hráči mají významné role v juniorských mužstvech. První pětky soupeřových mužstev jsou složeny z hráčů, jež hrají v seniorských mužstvech.

Z našich hráčů za posledních pět měsíců udělali pokrok pouze švédští krajánci Vrána s Pastrňákem. Hráči,  jež nám hrají doma stagnují. Více jak polovina jich cestuje mezi dorostem a 3-4 pětkou v juniorech. Naši hráči nemají dostatečný herní prostor, nejsou produktivní.

Hráč v tomto věku potřebuje herní prostor, nejlépe v jednom mužstvu a velmi intenzivní trénink.

Do budoucna žádné hráče nezatracujeme i když někteří podali velmi špatný výkon, pokud budou mít formu pozveme před MS všechny do kempu. Zároveň dáme příležitost i jiným hráčům, včetně hráčů z CHL. Teoreticky se může stát, že na MS pojede až devět jiných hráčů.