14.05.2014 | Dominik Tobola, Roman Zajíček

Lotyšsko šokovalo také USA, další favorité na MS uspěli

Hokejisté Lotyšska na světovém šampionátu v Bělorusku dělají radost tisícům svých příznivců, kteří každý zápas zaplňují ochozy Minsk Areny. Tentokrát v dramatickém duelu porazili Spojené státy 6:5 a ve skupině drží překvapivě druhou příčku. Další favorité si vedli úspěšně. Kanada jasně přehrála Dánsko, Finsko se protrápilo k vítězství nad domácími Bělorusy a Švédové těsně udolali Francii.

Jedenáct gólů přineslo radost Lotyšsku

Souboj o čtvrtfinále, který měl jasného favorita na papíře. Ovšem americký výběr doplatil na svou nezkušenost. Tu jim nepřidal ani dnes nejistý výkon jejich zdaleka nejstaršího brankáře Tima Thomase. Lotyši vždycky vedli, dvakrát dokonce o dvě branky.

Velmi dobře technicky vybavený celek Američanů dokázal náskok energicky hrajících Lotyšů třikrát smazat. Ovšem na šestou branku z hole kapitána Vasiljevse i přes velkou snahu v závěrečné powerplay odpovědět nedokázali. Lotyšský celek se tak již podruhé na šampionátu postaral o senzační výsledek. Po Finech zdolal i tým USA.

USA – Lotyšsko 5:6

Góly a nahrávky: 17. Smith (Gardiner), 29. Nelson (Jones), 31. Johnson (Smith, Trouba), 54. K. Hayes (Jones, Abdelkader), 59. Nelson (Gaudreau, Jones) – 16. Meija (Berzins), 19. M. Redlihs (Keninš, Daugavinš), 29. Niživijs (Vasiljevs), 52. Daugavinš (J. Redlihs.), 55. Girgensons (Meija), 58. Vasiljevs (Cipulis).

Dánsko se odlepilo ode dna tabulky

V utkání mezi Kanadou a Dánskem se hrál dvě třetiny vyrovnaný hokej. Dánský trpaslík dlouho vzdoroval, po dvou třetinách prohrával pouze o branku, ale v posledním dějství totálně odpadl a inkasoval čtyři rychlé direkty.

O výhru Kanady se postaral především výtečně hrající Cody Hodgson, který pokořil brankáře Galbraitha hned třemi góly. Dánský gólman celkově kapituloval šestkrát. Favorit utkání si nakonec došel pro tři povinné body a na krátkou chvíli se vyšplhal na vrcholek tabulky.

Kanada – Dánsko 6:1

Góly a nahrávky: 6. Hodgson (Kadri, Ellis), 26. Hodgson, 42. Read (Turris, Chimera), 44. Read (Turris, Myers), 49. Huberdeau (Rielly, Ellis), 51. Hodgson (Garrison, Kadri) – 10. N. Jensen (Madsen, Staal).

Bělorusové před prezidentem nedali ani gól

Před nejvyšší návštěvou dosavadního průběhu šampionátu nastoupili domácí Bělorusové do boje o další body proti Finům. Vážnost utkání umocňovala návštěva běloruského prezidenta Lukašenka v hledišti. I přes velkou snahu domácích finští lvi dokázali defenzivní taktikou uhrát kýžené vítězství.

To zařídil svými dvěma trefami Petri Kontiola. Finská sedmadvacítka nejprve otevřela skóre v první třetině a poté stvrdila finské vítězství gólem do prázdné branky. Největším hrdinou, který se zasadil o vítězství Suomi, byl však brankář Pekka Rinne. Pochytal všechny velké šance Bělorusů a byl po zásluze vyhlášen nejlepším hráčem svého celku. Finové se tak vrátili do hry o play-off.

Finsko – Bělorusko 2:0

Góly a nahrávky: 17. Kontiola (Mäntylä, Rinne), 60. Kontiola (Lehterä, Jokinen).

Druhé těsné vítězství Švédska v řadě

Švédy po zápase s Norskem čekal nepříjemný francouzský soupeř. Ten svou houževnatost ukázal i v tomto duelu, kdy hrál prakticky celý zápas s hokejovým velikánem vyrovnanou partii. Galského kohouta mohou mrzet nevyužité šance, především ve druhé třetině se švédský gólman Nilsson musel činit.

Jenže místo vedení přišel trest. Během sedmnácti vteřin dvakrát nemilosrdně trestali Lundqwist s Möllerem. Po pěti minutách třetí třetiny sice snížil Stephane Da Costa, ale hubený náskok si Švédové pohlídali. Vděčí za to především svému brankáři.

Švédsko – Francie 2:1

Góly a nahrávky: 36. Lundqwist (Rasmussen, Klasen), 36. Möller (Andersen, Lindström) – 45. S. da Costa.