04.05.2011 | Adam Sušovský

Lotyši znovu prohráli, Rusko zvládlo nebojácné Dány

Slovenský šampionát vstoupil do svých druhých částí. V Bratislavě i v Košicích se rozjely boje o záchranu i postup do čtvrtfinále. Ve skupině o udržení smetli Slovinci marné Lotyše, v krásném osmifinálovém utkání Rusové přetlačili Dánsko 4:3.

Rusové přehráli v parádním utkání Dánsko!

Osmifinálové boje ve skupině E zahájil souboj Rusů a nebojácných Dánů. Skandinávci posílení včerejší udřenou výhrou nad Lotyšskem vstoupili do utkání absolutně bez respektu, ruským hvězdám pořádně zatápěli a zaplněná Orange aréna měla o napětí až do samotného konce zápasu postaráno!

Ještě v půlce utkání Dánové vedli 2:1, ale sborná už další senzaci připustit nechtěla. Ve druhé polovině zápasu přezvala iniciativu a vypracovala si dvoubrankový náskok. Dánové sice ještě dokázali snížit, následná power-play ale další zvrat zápasu nepřinesla.

"Dánové hráli hodně dobře. Nutili nás faulovat a oslabení nám moc nešly. Určitě máme co zlepšovat. Vypracovali jsme si totiž hodně brankových šancí, ale nedokázali jsme je proměnit. Málem jsme za to pykali," přemýšlel Nikolaj Kuljomin. Za tříbodovým vítězstvím táhl Rusy hattrickový střelec Sergej Zinovjev, utkání tentokráte kvůli zranění znovu nedochytal brankář Nabokov.

Rusko - Dánsko 4:3 (1:2, 2:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 10. Zinovjev (Nikulin, Zaripov), 31. Zinovjev (Morozov, Zaripov), 35. Zinovjev (Morozov), 46. Arťuchin (Kornějev, Kalinin) - 12. Hardt (Starkov), 20. Bodker Mikkel (Hersby), 48. Hardt (Starkov).

Švýcaři doháněli ztrátu marně, Norové jsou blízko postupu!

Hodně tučné tři body si v tabulce osmifinálové skupiny F připsali na své kontro Norové. Vikingové se dokázali rychle otřepat a hodit debakl s USA za hlavu. V dnešním utkání totiž přetlačili v poměru 3:2 Švýcarsko a s pěti body čekajíc na zápas s outsiderem z Francie nakročili do čtvrtfinálových bitev.

Švýcaři po celý zápas tahali za kratší konec, dvakrát prohrávali o dvě branky. A přestože dokázali v závěru dostat Nory pod tlak, nic víc nevytěžili. Postup mezi nejlepších osm týmů se jim tak o kus vzdálil.
 
"Hráli hodně z obrany. Chtěli nás pochytat do své pasti a pak vyrážet do rychlých protiútoků. Na to jsme nebyli připraveni a těžko se nám vracelo zpět. Příště takový průběh nesmíme připustit," uznal smutně švýcarský útočník Ryan Gardiner. Na druhé straně vládla pochopitelně spokojenost.

Švýcarsko - Norsko 2:3 (0:2, 1:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 29. Monnet (Sprünger, Seger), 48. Diaz (Rüthemann) - 9. Holos (Bonsaksen, Olimb M.), 20. Skröder (Holos , Olimb M.), 43. Forsberg (Holtet).

Slovinci překvapili Lotyše a přiblížili se záchraně!

Sahali po osmifinále, v rozhodujícím duelu s Dánskem byli jasně lepší. Přesto Lotyši padli v penaltovém rozstřelu a zamířili do baráže. Po dnešním zápase se Slovinskem se mohou dokonce hodně reálně strachovat o udržení elitní skupiny světového šampionátu.

První třetinu bylo Lotyšsko minimálně vyrovnaným soupeřem, chleba se ale lámal v prostřední části. Tu zcela ovládli Slovinci, nasázeli favoritovi tři branky a nabrali potřebnou psychickou pohodu. "Byl to pro nás velký a důležitý krok. Hráli jsme srdcem, což se nám vrátilo v podobě velkého vítězství," zářil po zápase nadšením útočník Slovinska Ziga Jeglič. Slovinsko totiž zvítězilo 5:2!

Lotyši se chytili až za stavu 0:5. To už bylo ale pozdě. K záchraně tak musí porazit zbylé dva soupeře. "Bude to hodně těžké. Teď už je to jen na nás. Musíme všechno vyhrát. Stále věříme, že elitní skupinu zachráníme," doufal po zápase obránce Lotyšska Janis Andersons.

Slovinsko - Lotyšsko 5:2 (0:0, 3:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 28. Tičar (Jeglič, Robar), 34. Razingar (Rodman M., Rodman D.), 40. Razingar (Rodman M., Rodman D.), 41. Tičar (Sabolič), 42. Pajič (Goličič) - 52. Cipulis (Redlihs J., Andersons), 60. Bukarts (Sotnieks).

Bělorusové si sestup nepřipouštějí, na úvod smetli Rakušany

Stejně jako Lotyši mohou být jen těžko spokojení hráči Běloruska. Také oni se museli smířit s pouhopouhým bojem o záchranu. Náplastí jim však může být fakt, že vítězstvím s Rakouskem výrazně nakročili k udržení se v elitní skupině.

Výhra nad jasným outsiderem se rodila podle očekávání snadně. Bělorusové již první třetinu vyhráli v poměru 3:0 a postupně přidávali další branky. Skóre se nakonec zastavilo na přesvědčivém stavu 7:2. "Tři góly ve třech předchozích zápasech k vítězství nestačí. Měli jsme tady ale hodně nezkušených hráčů. Dnes hráli všichni parádně a dali jsme sedm branek," usmíval se po zápase běloruský brankář Mezin.

Na Rakušany tak čeká ještě těžká šichta. Pokud chtějí elitní skupinu zachránit, musejí porazit výborně hrající Slovince i trápící se Lotyšsko.

Bělorusko - Rakousko 7:2 (3:0, 2:0, 2:2)
Branky a nahrávky: 5. Kovyršin (Kosticyn, Kulakov), 18. Grabovskij (Ugarov, Stasenko), 19. Kosticyn (Kulakov, Kovyršin), 31. Stasenko (Demkov), 33. Děmagin, 43. Korobov (Grabovskij), 52. Kulakov (Kovyršin) - 41. Setzinger (Werenka, Koch), 54. Schiechl (Hundertpfund).