09.05.2014 | Michal Slavík

Lotyši zařídili další překvapení šampionátu v Minsku

Na mistrovství světa v Minsku se už divákům představily všechny účastnické celky, druhý den turnaje přinesl celkem šest utkání. Vesměs v nich byli úspěšní favorité s výjimkou Finska, které v bouřlivé atmosféře podlehlo Lotyšku. Českým reprezentantům los přiřkl volný den, v neděli je čeká zápas se Švédskem.

Utkání outsiderů sledovaly tisíce diváků

V prvním utkání druhého dne šampionátu ve skupině B na ledě Minsk Areny nastoupily celky Kazachstánu a Německa. Před zraky 12 880 diváků se zrodila remíza 1:1 po základní hrací době. Za Kazachy otevřel skóre Andrej Gavrilin, srovnání se povedlo na německé straně Matthiasi Plachtovi.

Rozhodnutí nepřineslo ani prodloužení, a tak přišly na řadu samostatné nájezdy. Dovednostní soutěž zvládli lépe hráči ze západní Evropy, rozhodující penaltu proměnil kličkou do forhendu Thomas Oppenheimer.

Kazachstán – Německo 1:2 sn

Góly a nahrávky: 11. Gavrilin (Dallman, Polišuk) – 19. Plachta (Draisaitl, Ankert), rozh. náj. Oppenheimer.

Seveřané chladnokrevnější v koncovce

V aréně Čižovka si Norové schovali po brance do každé třetiny, trefili se postupně Roest, Ask a kapitán mužstva Anders Bastiansen. Jihoevropanům nešla upřít snaha, gólových příležitostí si vypracovali celou řadu, na gólmana Larse Haugena však nevyzráli ani jednou. Norský brankář byl také po zásluze vyhlášen nejlepším hráčem utkání.

Itálie - Norsko 0:3

Góly a nahrávky: 6. Roest (Stene), 32. Ask (Olden, Skröder), 54. Bastiansen (M. Olimb).

Bouřlivá podpora dohnala Lotyše k senzaci

V druhém dni turnaje se zrodilo hned už druhé překvapení, po pátečním úspěchu Francie tentokrát favorita zaskočili Lotyši. Finové sice otevřeli skóre, ovšem Lotyši dokázali v obou případech kontrovat, a potěšit tak zaplněnou Minsk Arenu, jež se na tento zápas oblékla do vínově červených barev.

Za stavu 2:2 dostali Lotyši ve třetí třetině výhodu přesilové hry, kterou sehráli fantasticky. Daugavinš přiťukl kotouč na modrou Artursi Kuldovi a jeho projektil skončil až za Pekkou Rinnem v brance Finů. Těm nepomohla ani závěrečná power-play.

Finsko - Lotyšsko 2:3

Góly a nahrávky: 5. Salomaki, 32. Mantyla (Kontiola, Hietanen) – 7. Daugavinš (Redlihs), 48. Sotnieks (Pujacs, Indrašis), 53. Kulda (Daugavinš, Cipulis).

Severské derby bez překvapení

Oba týmy předváděly pohledný hokej a o zajímavé momenty nebyla nouze na jedné ani druhé straně. Větší efektivitu v zakončení ale ukázal zkušenější tým Tre Kronor, který překonal Galbraitha třikrát, zatímco Nilsson neinkasoval ani jednou. První dvě trefy obstarali Švédové už v první dvacetiminutovce a vždy u toho byl Mikael Backlund. Poprvé se prosadil z dorážky, podruhé využil perfektní nabídku od Lindströma. Gólový účet utkání uzavřel ve třetí třetině Gustav Nyqvist.

Švédsko - Dánsko 3:0

Góly a nahrávky: 12. Backlund (Ekholm), 20. Backlund (Lindström), 49. Nyquist.

Švýcarsku dvakrát neuznali gól

Švýcaři si po velmi špatném výkonu s Ruskem chtěli napravit reputaci. A dlouho to tak skutečně vypadalo. Po brance Damiena Brunnera z poloviny utkání drželi náskok až do začátku třetí třetiny. Na jejím začátku srovnal Smith, aby šest minut před koncem rozhodl o vítězství USA Tyler Johnson. Švýcarům stejně jako Finům v odpoledním utkání nepomohla ani závěrečná power-play, při které se zaskvěl proti Josiho střele Tim Thomas v brance Američanů. Vášně v publiku navíc vzbudily dvě branky Švýcarů, které rozhodčí neuznali z důvodu domnělého ofsajdu. Američané tak uhájili těsné vítězství 3:2.

USA – Švýcarsko 3:2

Góly a nahrávky: 27. Mueller (Stapleton, Petry), 42. Smith (Nelson, Johnson), 54. Johnson (Jones) – 22. Hollenstein (Fiala), 30. Brunner (Romy).

Slováci ztratili vedení a odpadli

Poslední utkání druhého hracího dne na menší z obou hal odehrály celky Kanady a Slovenska. Naši sousedé šli v polovině utkání zásluhou Slobody do vedení. Kanaďané ovšem překvapení nepřipustili. V osmačtyřicáté minutě vyrovnal Ward, což byl signál k rychlému obratu, který uzavřel brankou na 4:1 minutu a jedenáct sekund před koncem stejný hráč. Rozhodl tak o tom, že Kanada si napraví svou reputaci a naopak, že Slováci zůstanou po dvou zápasech s jedním bodem na kontě.

Kanada - Slovensko 4:1

Góly a nahrávky: 38. Ward (Garrison), 48. Hodgson (Garrison, Kadri), 58. Bieksa (Turris), 59. Ward (Burrows, Myers) – 33. Sloboda (Miklík).