08.05.2012 | Jitka Čechová

Lotyši, Finové a Rusové nezaváhali, Kazachstán je v problémech

S t o c k h o l m – Pátý hrací den přinesl českému reprezentačnímu týmu den volna, jinak ale mělo úterý 8. května na programu hned čtyři zápasy. Kazachstán zůstává po duelu s Běloruskem jako poslední celek na šampionátu bez bodu. Italové přišli po předchozí výhře v prodloužení tentokrát zkrátka a po bodech se marně natahovali také Švýcaři a Němci.

Kazachstán málem zaskočil Bělorusy

Jeden ze záchranářských soubojů letošního mistrovství světa přinesl zajímavou situaci ještě před začátkem samotného duelu. Nejenže se porouchal klakson oznamující začátek zápasu, ale nefungovala ani kostka s časomírou, takže museli pořadatelé vytáhnout staré dobré stopky. Překvapení následně přinesla i první třetina, v níž šli po necelých třech minutách hry do vedení Kazaši. A to dokonce ve vlastním oslabení. Po chybě běloruského útočníka Stepanova se ke kotouči dostal Vadim Krasnoslobodcev a bez zaváhání Mezina překonal.

Přestože Bělorusové svého soupeře ve druhé třetině výrazným způsobem přestříleli, až do poloviny utkání se za šťastnější celek mohli stále pokládat Kazaši. A zvlášť Vadim Krasnoslobodcev, který ve 28. minutě nahodil na Mezinovu branku. Běloruský gólman nedokázal zkrotit skákavý puk a kapituloval podruhé. Štěstěna se ale od svěřenců trenéra Shayanova začala postupem času odvracet a pouhou minutu po druhém zásahu Krasnoslobodceva snížil Konstantin Kolcov. 19 sekund hrůzy si pak Kazaši zažili ve 34. minutě, kdy nejprve vyrovnal Mikhail Grabovskij a následně skóre otočil Jevgenij Kovyršin.

Třetí dějství už žádnou branku nepřineslo, ačkoliv Kazachstán zkoušel i nemožné. Nyní se nachází ve velmi nepříjemné situaci, protože zůstává bez bodu a čekají ho zápasy s Kanadou, Finskem, Slovenskem a USA. Oproti tomu Bělorusové si oddechli. Zaznamenali první výhru a do tabulky si připsali tři velmi důležité body.

Bělorusko – Kazachstán 3:2 (0:1, 3:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 29. Kolcov, 34. Grabovskij (Graborenko), 34. Kovyršin (Goroško) – 3. Krasnoslobodcev, 28. Krasnoslobodcev (Dudarev, Jeremejev).

Lotyšsko nepřipustilo v utkání s Italy sebemenší drama

Po překvapivé výhře Italů nad Dány v prodloužení veřejnost s podstatně větším zájmem vyhlížela další utkání jihoevropského týmu. Lotyšsko ale na rozdíl od svého předchůdce odmítlo zapsat do turnajových statistik další nečekanou skutečnost a nedovolilo svému italskému soupeři ani jednou skórovat. Hráči trenéra Nolana se naopak prosadili hned pětkrát, ačkoliv na první branku si muselo nepočetné publikum počkat až do 19. minuty, kdy se odrazem o nohu soupeře trefil Ronald Keninš.

Italský brankář Bellissimo dělal, co bylo v jeho silách, ale na teč Gintse Meiji byl i on krátký. K třetímu gólu v síti mu navíc opět nechtěně dopomohl vlastní spoluhráč, který tečoval střelu Oskarse Bartulise pálícího od modré. Začínalo být jasné, že nad Itálií se v tomto duelu začínají stahovat černá mračna.

Potvrdil to i start třetí třetiny, kdy se po pouhých 43 sekundách hry prosadil Miks Indrasis. Ten v samostatném úniku brankáře Bellissima vymíchal a následně dokonce vyhnal z branky, kde ho vystřídal Tragust. Lotyšové mu ale nedali příliš času na rozkoukání se a 2785 diváků tak vzápětí sledovalo pátý gól Lotyšska z hole Krisjanise Redlihse.

Lotyšsko – Itálie 5:0 (1:0, 2:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 19. Keninš (Berzinš), 25. Meija (Keninš, Bartulis), 38. Bartulis (Cipulis), 41. Indrasis (Sprukts, Galvinš), 43. K. Redlihs (Indrasis).

Finsko přetlačilo Švýcary a vede skupinu A

Finové zatím jako jediní prochází v Helsinkách bez bodové újmy, ačkoliv až doposud měli kvůli dvěma hubeným výhrám 1:0 poměrně namále. Střelecký apetit si vyspravili zápasem se Švýcary, i když o prohře týmu s helvétským křížem na prsou rozhodla s definitivní platností až třetí třetina. Skóre utkání otevíral v sedmé minutě Jarrko Immonen a jeho gól představoval veškerý střelecký arzenál první třetiny.

Na začátku té druhé kontroval švýcarský Andres Ambühl, veškerou radost z vydřeného vyrovnání ale Švýcarům do půl minuty sebral Leo Komarov. To už byl gólový kolotoč prostřední dvacetiminutovky v plném proudu. Následně navýšil vedení Finska opět Jarrko Immonen. S koncem třetiny dal Švýcarsku novou naději Roman Wick, který tak snížil na 2:3.

Nová vlna energie málem dopomohla Švýcarsku k vyrovnání, situaci ze 45. minuty ale nakonec sudí společně s videorozhodčím neuznali jako gólovou. A ke slovu se tak znovu dostalo Finsko. Přesněji řečeno jeden z jeho hráčů – Valtteri Filppula nejprve využil přesilovou hru pohotovým doklepnutím do poloodkryté branky, načež Filppula o necelé dvě minuty později upravil na konečných 5:2 pro Finy.

Finsko – Švýcarsko 5:2 (1:0, 2:2, 2:0)

Branky a nahrávky: 7. Immonen (Niskala, Salmela), 27. Komarov (Jarvinen, Joensuu), 37. Immonen (Pesonen, Grandlund), 50. Filppula (Jokinen, Hietanen), 52. Filppula (Vaananen, Jokinen) - 26. Ambühl (Sbisa), 38. Wick (Streit).

Rusko drží neporazitelnost, na vlastní kůži to pocítili Němci

O favoritovi utkání Rusko – Německo není třeba dlouho diskutovat. Hráči sborné to ale nakonec neměli nijak jednoduché, ačkoliv německý tým nedokázal vstřelit ani jedinou branku a Rusové si připsali na první pohled hladké vítězství 2:0. Pokusy Malkina ani Kuzněcova se v první třetině neujaly a západoevropský celek už začínal doufat, že úvodní dvacetiminutovku zvládne ustát, aniž by inkasoval. O gól do šatny se však devět sekund před zazněním sirény postaral svou tečí Nikolaj Žerděv.

Němci rozhodně nepůsobili odevzdaně, dobře věděli, že boj o první čtyřku ještě bude hodně tvrdý a možnost přeskočit Českou republiku určitě také vyhlížela lákavě. Vědět tak o sobě dal například Ondruschka, který dostal přihrávku zpoza branky, ale chumel hráčů před sebou propálit nedokázal. Lavallee pro změnu nastřelil tyčku.

O valnou většinu veškerých nadějí Rusové Němce připravili až v 51. minutě, kdy si Alexej Těreščenko počíhal u nehlídané tyčky na přihrávku a následně kotouč doklepl do branky. Rusko tak zatím v rámci skupiny B prochází společně se Švédskem šampionátem jako nůž máslem. Ze tří odehraných zápasů berou plných devět bodů.

Rusko – Německo 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 20. Žerděv (Medvěděv, Malkin), 51. Těreščenko (Širokov, Žerděv).