06.05.2018 | Johan Čáp

Kruté debakly i napínavé koncovky. Turnajová neděle v Dánsku byla dnem protikladů

Dánsko si hokej užívá, stejnou měrou i davy fanoušků, které do Kodaně i Herningu přijely. Neděle už naplno ukázala, kdo by mohl být aspirant na postup do čtvrtfinále a kdo naopak bude bojovat třeba i o holé udržení příslušnosti k elitní divizi. České mužstvo pak zaznamenalo první turnajovou prohru, když nestačilo Švédy ani přes obrovský v samotném závěru.

Skupina A

Rakousko – Rusko 0:7

Ruská sborná i podruhé na světovém šampionátu ukázala svou obrovskou ofenzivní sílu. Rakušané sice do vzájemného utkání vstupovali posíleni sobotním ziskem bodu proti Švýcarům, nicméně lehké sebevědomí velmi rychle ztratili. Mužstvo s hvězdami formátu jako Datsjuk nebo Dadonov udrželo rakouské mužstvo v naději na zázrak jen devět minut, potom už spustilo svůj střelecký kulomet. Jako první otevřel skóre Michail Grigorenko, který rakouskou brankařskou dvojku Davida Madlenera překonal ještě jednou ve druhé třetině. Nakonec se celkové skóre jednoznačného duelu zastavilo na sedmibrankovém rozdílu, ruský tým se i díky výsledku posunul na první pozici v tabulce skupiny A.

Branky a nahrávky: 10. Grigorenko, 12. Anisimov (Bučněvič), 14. Barabanov (A. Michejev, J. Jakovlev), 24. Grigorenko (Anisimov), 30. Kaprizov (Dacjuk, Dadonov), 38. Mamin (Kaprizov), 54. A. Michejev

Švédsko – Česko 3:2

Odpolední duel v kodaňské Royal Areně obstaral šlágr v podobě bitvy mezi hokejisty Tre Kronor a českými reprezentanty. Svěřenci Josefa Jandače do něj šli ani ne 18 hodin po konci sobotního duelu se Slovenskem, což se nakonec zřejmě projevilo ve startu utkání. Švédská mašina vlétla na národní tým svou dravosti, díky které ovládla i páteční duel s Běloruskem, a na konci první třetiny už vedla o dvě branky. Čechům se sice podařilo zásluhou dělovky Hronka vstřelit kontaktní branku, vyprodaná hala nicméně nakonec slavila ještě jednu švédskou trefu. Právě Zibanejadův blafák ze 44. minuty zchladil zlepšující se český výběr. Nakonec však přeci jen ještě došlo k zápletce po esteticky krásné brance Hyky, snaha o vyrovnání už ale byla od Červenky a spol. marná. Švédové se tak okamžitě posunuli na druhé místo tabulky, z níž je dělí od samotného čela jen horší skóre.

Branky a nahrávky: 5. Rakell (H. Lindholm, Janmark), 8. Janmark (Rakell), 44. Zibanejad (Rakell) – 34. Hronek (Červenka, Faksa), 56. Hyka (Faksa)

Slovensko – Švýcarsko 0:2

Závěrečný duel skupiny A kodaňské části šampionátu přinesl celkem překvapivý výsledek. Slováci totiž nenavázali na sympatický sobotní výkon proti Čechům. Svěřenci kouče Ramsayho prakticky celý zápas nedokázali v ofenzivní fázi hry ukázat své zbraně, jakoby byli ještě stále poznamenáni hořkou porážkou s tuzemským národním týmem. Švýcaři tak měli celkem usnadněnou cestu k vítězství, jejich výkon navíc podpořilo fantastickým představením brankáře Retta Bery, který nepustil v průběhu šedesáti minut ani jednu ze slovenských střel. Švýcaři se po zisku tří bodů posunuli už na třetí pozici kodaňské skupiny

Branky a nahrávky: 12. Scherwey (Diaz, Müller), 21. Müller (Scherwey).

Skupina B

Jižní Korea – Kanada 0:10

Letošní šampionát přináší hned od začátku mnohá utkání s obrovským rozdílem ve skóre. Další v řadě bylo i střetnutí v Herningu mezi Jižní Koreou a Kanadou. Pořadatele letošních zimních olympijských her potvrdili svým výkonem, že dánský turnaj bude v jejich podání hlavně o přežití v elitní skupině mistrovství světa. Na úvod jim navíc program přidělil utkání, v němž s vylepšením sebevědomí už na začátku mohli počítat jen v nejbláznivějších snech. Kanada potvrdila svou obrovskou sílu podpořenou dravosti mladíků jako Barzal nebo McDavid. Po první třetině sice Korejci drželi nadějný odstup od javorových listů, druhá perioda a šest obdržených branek ale byla jednoznačným potvrzením, že asijský tým na soupeře herně nemá. Oproti Kodani a ruskému duelu nakonec v tomto zápase padlo ještě o tři branky víc. Hvězdou utkání pak byl dvacetiletý útočník Colorada Tyson Jost, jež ke dvěma brankám přidal jednu asistenci.

Branky a nahrávky: 9. Nugent-Hopkins (Schwartz, McDavid), 18. Jost (Eberle, Barzal), 22. Parayko (McDavid, Ekblad), 22. R. O'Reilly (Barzal), 23. Dubois (Edmundson, Pageau), 28. B. Schenn (Ekblad, Jo. Bailey), 37. Jost (Horvat, Dubois), 37. Edmundson (Barzal, Beauvillier), 45. McDavid (Pulock, Dubois), 49. Eberle (Edmundson, Jost)

Německo – Norsko 4:5 náj.

Nejvyrovnanějším nedělním duelem v Herningu byl jednoznačně ten mezi Nory a Němci. Počtem zvratů a překvapení patří možná mezi zatím nejnapínavější v dosavadním průběhu šampionátu, což se ale v duelu dvou týmů s úrovní na hraně postupu do čtvrtfinále dalo celkem čekat. Předchozí věty krásně reprezentuje už samotný start zápasu, Norové sice už po necelých osmi minutách vedli o dvě branky zásluhou Kena Andre Olimba s Olsenem, jenže Němci ještě před koncem třetiny srovnali stav utkání na 2:2. A hlavně kontaktní branka byla nesmírně kuriózní, do vlastní sítě totiž značně nepochopitelně poslal puk norský útočník Thoresen. Skandinávský výběr se sice ještě zásluhou Bastiansena vzchopil, nicméně Němci znovu srovnali krok. Stejná situace se opakovala i ve třetí třetině, galapředstavením se na tom podílel Leon Draisaitl. Syn česko-německého kouče Petera si zapsal hned tři gólové nahrávky. O výsledku zápasu se tak ale muselo rozhodovat až po konci základní hrací doby, po bezbrankovém prodloužení strhli výsledek na svou stranu Norové v samostatných nájezdech. Z pěti exekutorů se prosadili hned tři, Němci naopak zůstali za očekáváními, když pohořeli na brankáři Haukelandovi a nezapsali ani jeden úspěšný pokus.

Branky a nahrávky: 15. Hager (Draisaitl, Plachta), 19. Michaelis (Noebels, J. Müller), 28. Hager (Draisaitl), 51. Y. Seidenberg (Plachta, Draisaitl) – 2. K. A. Olimb, 8. Valkvae Olsen (Lindström, M. Olimb), 22. Bastiansen (Valkvae Olsen, Salsten), 51. Sörvik, rozh. náj. Trettenes

Lotyšsko – Finsko 1:8

I večerní duel v Herningu se nakonec nesl v tak charakteristickém duchu pro start tohoto mistrovství. Lotyši sice vstupovali do utkání s Finy posíleni výhrou v prodloužení nad Nory, hokejisté ze země jezer už byli ale jiný kalibr. Prakticky hned od začátku duelu byla finská reprezentace lepší a po první třetině vedla už 3:0. Jediný lotyšský záchvěv odporu se udál až na úplném konci třetí třetiny, kdy se trefil exzlínský Rihards Bukarts. To však bylo už příliš pozdě, Finové tak nakonec vyhráli bez větších starostí rozdílem sedmi branek. Jednou z hlavních hvězd se stal Sebastian Aho, který díky pěti kanadský bodům rázem dostal do čela bodování celého turnaje.

Branky a nahrávky: 52. Rihards Bukarts (Balinskis) – 2. Aho (Savinainen), 8. Savinainen (Heiskanen, Aho), 18. Suomela, 28. Aho, 35. Savinainen (T. Teräväinen, Aho), 47. T. Teräväinen (Rantanen, Mikael Granlund), 48. Rantanen (Aho, T. Teräväinen), 52. T. Teräväinen (Nutivaara, Aho)