05.05.2018 | Redakce

Krátká vzpoura outsiderů. Favorité měli namále, přesto druhý den MS patřil jim

Druhý den na mistrovství světa nabídl hned šest zápasů a v každém z nich se nakonec radoval favorit. V některých mačích to ale nebylo zadarmo, o body totiž přišli třeba i Češi!

Skupina A

Švýcarsko – Rakousko 3:2 po prodl.

Alpské derby se od první minuty hrálo podle očekávaného scénáře. Švýcaři měli herně navrch a těsně před přestávkou šli do vedení zásluhou hvězdného Nina Niederreitera. A když pak na začátku druhé třetiny zvýšil Haas, mohlo se zdát, že je hotovo. Jenže Rakušany dostal na koně hloupý zákrok Andrighetta, který musel po faulu kolenem do sprch. V přesilovce přišlo snížení a ve třetí třetině i vyrovnání. Víc než bod ale Rakousko nevyválčilo, v prodloužení ho srazil Corvi.

Branky a nahrávky: 19. Niederreiter (Corvi), 25. Haas (Scherwey, Müller), 64. Corvi (Niederreiter) – 35. Zwerger (Haudum, Rauchenwald), 47. Ganahl (Schneider).

Francie – Bělorusko 6:2

Bělorusko citelně pociťuje absenci svých opor. Po pátečním »bůru« od Švédů schytalo den poté ještě o jeden gól větší nadílku od Francouzů. Ti také měli na svých bedrech balvan v podobě debaklu (s Ruskem padli 0:7), jenže skvěle ho odčinili. Od prvního buly byli všude dříve než soupeř a převahu zúročovali i gólově. Na tom, že se po zápase hrála Marseillaisa, měl největší zásluhu tříbodový Stéphane Da Costa.

Branky a nahrávky: 4. Fleury (S. Da Costa, Rech), 14. S. Da Costa (Janil), 39. Lamperier (Claireaux, Hecquefeuille), 43. Manavian (S. Da Costa, Fleury), 48. Guttig (Perret), 58. Perret (Leclerc, Hecquefeuille) – 20. Pavlovič (Razvadovskij, Vorobej), 55. Vorobej (Platt, Korobov).

Česko – Slovensko 3:2 po prodl.

Do bratrského souboje ve vyprodané Royal Areně (12 490 diváků) vstoupili lépe Slováci, kteří odolali českému nástupu a pak v přesilovce udeřili díky Krištofovi. Na začátku druhého dějství odpověděl po sólové akci Kubalík, jenže pak Čechy opět srazilo zbytečné a hlavně gólově potrestané vyloučení. Slovensko sice ve třetí třetině zuby nehty bránilo těsný náskok, skvělý brankář Čiliak přesto v samotném závěru kapituloval. Deset vteřin před koncem zlomil jeho kouzlo Martin Nečas a obrat dokonal v prodloužení Dmitrij Jaškin.

Branky a nahrávky: 22. D. Kubalík (Nestrašil, Jaškin), 60. Nečas (D. Kubalík), 63. Jaškin (Polášek, Nestrašil) – 8. Krištof (Sekera, Nagy), 26. Sekera (Nagy).

Skupina B

Norsko – Lotyšsko 2:3 po prodl.

Polední zápas v Herningu začal lépe pro Nory. Díky trefám Bastiansena a Bonsaksena vyhráli první třetinu 2:0 a proti mírnému favoritovi měli i další šance. Jenže přestávkový vítr v lotyšské kabině přinesl ovoce. Pobaltský celek přidal na aktivitě a přišlo zaloužené snížení z hole Balcerse. Na další trefu ale Lotyši dlouho čekali, přišla až osm minut před koncem. A mohla přijít vniveč, neboť v samotném závěru trefil Nor Olimb spojnici. Následné prodloužení ale ukončil už po 24 sekundách Balcers.

Branky a nahrávky: 9. Bastiansen (Trettenes), 13. Bonsaksen (M. Olimb) – 27. Balcers (Sotnieks), 52. Abols (Sotnieks, M. Redlihs), 61. Balcers (Džerinš).

Finsko – Jižní Korea 8:1

Finové proti Jižní Koreji žádné překvapení nedopustili. Naděje hokejového trpaslíka na dobrý výsledek tak vlastně žily pouhé tři minuty. Pak dal gól Aho, o chvíli později přidal další Teräväinen a bylo vymalováno. Korejský gólman Dalton nakonec musel lovit puk ze své sítě hned osmkrát. I Korejci však měli jeden slavný moment. Swift, další severoamerický rodák ve službách asijského mančaftu, vystihl rozehrávku soupeře, ujel do brejku a dal gól, který celý jeho tým slavil jako výhru...

Branky a nahrávky: 4. Aho (T. Teräväinen, Riikola), 6. T. Teräväinen (Aho), 29. Aho (Rantanen, T. Teräväinen), 33. Savinainen (Aho, T. Teräväinen), 39. Nutivaara (Pesonen), 47. Mäenalanen (Pesonen, Anttila), 48. Kapanen (Rantanen), 54. Pesonen (Mäenalanen, Anttila) – 33. Swift (Radunske).

Dánsko – USA 0:4

Ani domácí celek na favorita nevyzrál. Dánové přitom zápas začali mimořádně aktivně. Jenže dvěma jejich šancím chyběla lepší finální přihrávka. A tak přišel trest. Američané skóroval po akci, která smrděla ofsajdem, ale přesto Butcherův gól platil. Ostatně i další průběh zápasu měl scénář: spálená příležitost Seveřanů = gól pro USA. Dánové totiž nevyužili přesilovku 5 na 3 ani další tutovky a nakonec i přes celkem dobrý výkon padli jednoznačně 0:4.

Branky a nahrávky: 17. Butcher (J. Gaudreau), 23. Kreider (D. Ryan, Hughes), 30. Atkinson (Kreider, Jensen), 55. Jensen (Butcher, P. Kane).