09.05.2018 | Redakce

Kolos na kolenou, to Slováci se na šampionátu rozjeli. Řádil i McDavid

Sedmý den MS v Dánsku přinesl první ránu pro rozjetou ruskou mašinu, která proti Česku bere jen bod. Formu ale potvrdili Slováci. A jako obvykle i Kanaďané.

Skupina A

Slovensko – Francie 3:1

Veledůležitý souboj v dolní polovině kodaňské skupiny hokejisté Slovenska zvládli a připsali si už druhé tříbodové vítězství v řadě. Proti Francii se »bratia« dostali do vedení relativně záhy, syn legendárního Petera Bondry - David - už v šesté minutě zužitkoval akci dva na jednoho. Po zvýšení Buce pak Francouzi odpověděli díky Caireauxovi, a především v závěru zápasu měli několikrát blízko vyrovnání. Slováky však podržel gólman Komety Čiliak a odpor Francie definitivně zlomil trefou do prázdné brány Čajkovský.

Branky a nahrávky: 6. Bondra (Buc, Svitana), 23. Buc (Svitana, Jaroš), 60. Čajkovský – 34. Claireaux (Perret, Janil).

Česko – Rusko 4:3 po prodl.

Ruský kolos šel do duelu s Českem s výmluvným skóre 20:0 z úvodních tří zápasů. Jenže ve čtvrtém představení tvrdě narazil. A to především zásluhou Davidů Pastrňáka s Krejčím, kteří ráno přiletěli z Bostonu, odpoledne se chvíli prospali a večer řádili! Zvlášť Krejčí ukázal, proč patří mezi hvězdy celé NHL, sám se postaral o první český gól a na další tři nahrál. Pastrňák zase kromě jedné asistence přidal dvě trefy, včetně té vítězné z prodloužení, kdy kotouč chytře odrazil o brusle obránce Jakovleva do ruské klece.

Branky a nahrávky: 15. Krejčí (Jaškin, Gudas), 19. Jaškin (Pastrňák, Krejčí), 25. Pastrňák (Krejčí), 64. Pastrňák (Krejčí, Hronek) – 2. Nestěrov (Barabanov, Kablukov), 21. Grigorenko (Bučněvič, Anisimov), 26. Barabanov (N. Zajcev, Šalunov).

Skupina B

USA – Lotyšsko 3:2 po prodl.

Výběr Spojených států dál vítězí, proti Lotyšsku si ale vybral slabší den. Přitom všechno se pro »hvězdy a pruhy« od začátku vyvíjelo skvěle, Kreider totiž využil přesilovku pět na tři už v polovině první třetiny. Ještě do sirény ale vyrovnal Balinskis a na začátku další dvacetiminutovky poslal outsidera do vedení Džerinš, jenž byl v početní výhodě nejpohotovější. Celek USA pak těžil z nejistého gólmana Merzlikinse, jenž pustil nepříliš povedenou střelu Whitea. A v prodloužení druhý bod zařídil Atkinson.

Branky a nahrávky: 12. Kreider (DeBrincat, D. Larkin), 38. White (DeBrincat, P. Kane), 62. Atkinson (J. Gaudreau, P. Kane) – 18. Balinskis (Blugers, Rihards Bukarts), 24. Džerinš (Indrašis, Roberts Bukarts).

Norsko – Kanada 0:5

Kanada po nečekané úvodní ztrátě ve vypjatém souboji s USA (4:5 po sam. náj.) najela na suverénní vlnu. Třetí debakl v řadě si »javorové listy« přichystaly pro Norsko, které si ani neškrtlo. Výhru 5:0 řídil od úvodního buly Connor McDavid. Nejprve si bez pozornosti soupeře vybruslil zpoza branky a zavěsil, další gól přidal v pádu po faulu norské obrany a hattrick stvrdil po famózní sólové akci. S krasojízdou útočníka Edmontonu držel krok jen Bo Horvat, který se postaral o zbylé dva góly Kanady.

Branky a nahrávky: 2. McDavid (Parayko, R. Murray), 13. Horvat (Pageau), 16. McDavid (Schwartz), 29. McDavid (Parayko, Nugent-Hopkins), 43. Horvat (Dubois).